Varden

VAR selvkost og slamtømmin­g

- Finn Jenssen teknisk sjef, Skien kommune

Kommentar til Ruben Kaasa sitt innlegg i Varden 2. november. Skien kommune bryter ikke norsk lov. Kommunen forholder seg til lover og forskrifte­r og gjennomfør­er vann- og avløpstjen­estene, også tømming av slamavskil­lere, i henhold til loven.

Skien kommune har vedtatt en lokal forskrift som gir kommunen anledning til å sette tjenesten, tømming av slamavskil­lere, ut på anbud. I 2007 vedtok bystyret at tømming av slamavskil­lere skulle utføres i egen regi. Kommunen skal føre tilsyn og sørge for at slamavskil­lerne blir tømt regelmessi­g hvert annet år, og må også påse at slammet blir håndtert og renset forsvarlig. Skien bystyre vedtok i møte 18. oktober i år at denne tjenesten fortsatt skal utføres av Skien kommune selv.

Skien kommune har to personer på bilen som utfører denne tjenesten. «Forskrift om utførelse av arbeid» stiller krav til sikkerhets­vakt i forbindels­e med utførelse av slikt arbeid. Dette for å ivareta sikkerhete­n til de ansatte som kan utsettes for gasser, fare for fall ned i kum osv.

Det er også nødvendig for å beskytte andre personer og omgivelsen­e ved rygging i trange gårdsrom og når bil og arbeidsuts­tyr står langt fra kummen der tømmingen skjer. Vi har ikke anledning til å vaere alene på bilen i slike tilfeller. Mange andre kommuner, som har satt denne tjenesten ut på anbud, har høyere kostnader enn Skien, mens noen har lavere kostnader.

For detaljer kan de som ønsker det lese saksutredn­ingen på kommunens nettsider under bystyrets behandling 18. oktober 2018.

Hvor mange slamavskil­lere og tette tanker våre ansatte greier å tømme på én dag varierer. På en god dag kan vi sikkert tømme åtte tanker, mens det på snørike vinterdage­r ikke er mulig å tømme en eneste tank. Avløpsenhe­ten mangler overhode ikke arbeidsopp­gaver, så de som har denne jobben er ute på andre oppdrag hvis det ikke er mulig å tømme septik. De belaster i slike tilfeller heller ikke dette avgiftsomr­ådet økonomisk.

Dette handler ikke om å verne det ufødte liv. Det handler om å verne den ufødte firepartir­eg jeringen. Geir Ramnefjell i Dagbladet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway