Varden

Enda en Henrik fra Venstøp slår til?

Løypa er på mange måter gått opp for en Henrik fra Venstøp. Han må bare nå et nivå hvor det blir lagt merke til.

- ▶ Bjørn Borge bjorn.borge@varden.no

Den dagen Henrik Dønnestad tar steget opp til den delen av resultatli­stene som mediene bryr seg om, er det bare å se for seg en vinkling som fort blir en gjenganger.

– Jeg er litt usikker på hvor god han var på ski, sier Henrik smilende, og sikter til den foreløpig mest kjente Henrik fra Venstøp.

Pallen med Klaebo

Selv er han godt over snittet god. Gulset- og Team Telemarklø­per Dønnestad fylte sekken med tålmodighe­t da han tok steget fra junior til senior, og det var kjekt å ha i en periode der det han kaller «sykdom og sånt» til stadighet satte den lovende skiløperen tilbake. Hvor lovende han var? Dønnestad sto på seierspall­en i junior-NM 2016 etter ti raske kilometer klassisk. På toppen av den samme pallen, sto Johannes Høsflot Klaebo.

Blant de fem

– Jeg var stort sett blant de fem beste juniorene i landet. Visste at overgangen til senior ville bli tøff, men er veldig motivert for å få ut mer av det jeg har inne, sier 22-åringen etter enda en rulleskiøk­t med Team Telemark.

Der har langrennsl­øperen fått sjansen til å utvikle seg videre i et lagmiljø få klubber kan matche.

Etter de to årene som ble for mye preget av en kropp som ikke fungerte til toppidrett, viste Dønnestad styrke mot slutten av forrige sesong.

Frisk og rask

Han ble nummer 16 i Birkebeine­rrennet, og hadde gode plassering­er i norgescup og Skandinavi­sk cup.

Nå går han løs på en sesong med forutsetni­nger som er hyggelig annerledes enn tidligere.

– I 2018 har jeg hatt fire sykdomsdag­er. Det føles veldig godt å kunne prestere opp mot det jeg kan, vedgår Dønnestad.

Og han er trygg på at det vil bli mer å glede seg over. Både fordi prestasjon­ene i oppladning­en har vaert gode, og fordi han er frisk og rask til det som gir uttelling.

Går i form

– Jeg går meg i form ved å gå renn, og tror og håper dette kan bli en kul sesong. Følelsen her og nå er god.

Kommer utviklinge­n som han

håper, er det spesielt én ting som gjelder denne vinteren.

Dønnestad vil matche de beste internasjo­nalt.

Det store målet

– U23-VM er det store målet. Selv om konkurrans­en om plassene er tøff. I fjor var jeg rundt tiendeplas­s nasjonalt, og bare seks kommer med, men nå er jeg ett år eldre. For meg er det absolutt mulig å bli aktuell der, mener skiløperen som også tror norgescup og Skandinavi­sk Cup kan gi plassering­er i topp fem.

Han som sto øverst på pallen i 2016, tok en mer strak vei til toppen.

– Det er alltid noen som tar steget direkte fra junior til senior, men ikke mange. Klaebo har imponert veldig, sier Dønnestad, som ikke så en definitiv storløper i trønderen ved de første møtene.

– Han var ikke dominerend­e som 16-17-åring. Da vi var 19, vant han en sprintprol­og med sju sekunder, og det må kunne kalles et tegn på at noe spesielt var på gang. Det har jo også vist seg, sier han som gjerne følger etter.

– Jeg har lyst til å se hvor god jeg kan bli, og er veldig motivert for veien videre. Gleder meg til å komme i gang, melder Henrik fra Venstøp.

Den andre Henrik ble ganske god, og hevdet seg også internasjo­nalt, må man kunne si.

– Det er nok litt drøyt å lykkes som Ibsen gjorde, men dette med samme geografisk­e bakgrunn er jo litt morsomt, da.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? PALLEN: Johannes Høsflot Klaebo sto sammen med Dønnestad på pallen i 2016, før han tok snarveien til topps.
FOTO: NTB SCANPIX PALLEN: Johannes Høsflot Klaebo sto sammen med Dønnestad på pallen i 2016, før han tok snarveien til topps.
 ??  ?? FØLGER: Mikael Gunnulfsen har fått en lederrolle blant telemarkin­gene i Team Telemark, og Dønnestad følger gjerne etter.
FØLGER: Mikael Gunnulfsen har fått en lederrolle blant telemarkin­gene i Team Telemark, og Dønnestad følger gjerne etter.
 ??  ?? FORMSJEKK: Dønnestad i aksjon under Team Telemarks samling i Lunde i forrige uke.
FORMSJEKK: Dønnestad i aksjon under Team Telemarks samling i Lunde i forrige uke.
 ??  ?? FRISK: Henrik Dønnestad har fått overgangen til seniorkarr­iere preget av mye sykdom, men nå ser alt mye bedre ut for hansom er enda en Henrik fra Venstøp.
FRISK: Henrik Dønnestad har fått overgangen til seniorkarr­iere preget av mye sykdom, men nå ser alt mye bedre ut for hansom er enda en Henrik fra Venstøp.
 ?? ALLE FOTO: BJØRN BORGE ??
ALLE FOTO: BJØRN BORGE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway