Varden

Åste i mål etter 153 dager til fots DØDSFALL

– Mamma og pappa i Skien synes bare det har vaert kult å følge med, sier Åste Innleggen etter å ha gått Norge på langs.

- ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

27-åringen kunne 28. oktober endelig posere ved Nordkappmo­numentet foran samboer, samboers familie og vennepar med champagne «i kjent 71-grader nord»-stil, som hovedperso­nen selv sier.

For det meste alene, bortsett fra selskapet med hundene Arja (3) og Bison (9), hadde sykepleier­en da trasket i hele 153 dager nordover fra Lindesnes. Ni kilo har hun gått ned.

Kunne følge posisjonen

– Så dine foreldre Magnhild og Rune Innleggen i Skien har ikke vaert nervøse for deg siden starten 29. mai?

– Nei, ikke egentlig. De er vant til at jeg er på lange turer. Denne gang har de til enhver tid kunnet følge med på GPStracker­en hvor jeg har vaert. De har visst at jeg kunne utløse nødpeilese­nderen, noe som heldigvis aldri ble aktuelt.

– Du ble forskånet for skader hele veien?

– Ja, jeg har vaert veldig bevisst på ikke å ta unødige sjanser underveis. Alt i alt kunne jeg gått raskere, men det ønsket jeg ikke. Jeg har gått på trynet noen ganger, men det resulterte aldri i noe verre enn skrubbsår.

Turen endte på ca 300 mil, på norsk jord med unntak av skarve 5 kilometer i Sverige. Åste anslår at hun har tatt mellom 10.000 og 15.000 bilder i løpet av turen.

Hemmelig turplan

Om det blir bok av dette, vet hun ikke, men helt sikkert noen foredrag. Men lite er så langt planlagt.

– Er det noe denne turen har laert meg, så er det å ta en dag av gangen!

Tidligere har Åste fortalt til Varden at hun synes det er moro at så mange har meddelt henne at å lese om langturen har inspirert dem til å gå på tur.

Til helgen vender hun tilbake til jobben på sykehuset i Hammerfest. Men hun har ikke tenkt å la turutstyre­t hvile lenge.

– Jeg har planer om flere fine turer, men neste virkelige langtur er foreløpig hemmelig.

Til hjemtrakte­ne i Telemark kommer hun ikke før ut på nyåret. Seks måneders permisjon fra jobben gir ikke rom for mye reising med det første.

Hadde lest Varden

Norge på langs skaffet Åse gode minner også fra Telemark. Saerlig husker hun en overrasken­de telefon fra Elisabeth Bratland i Edland.

– Da jeg var på vei mot Haukeli, ringte hun meg og spurte om jeg trengte husrom. Hun hadde leste om turen min i Varden. Jeg takket ta til hjemmelage­t pizza og tilbud om klesvask. Jeg ble i to netter og tre dager. Veldig hyggelig opphold!

 ??  ?? ENDELIG NORDKAPP: Åste Innleggen og turfølget Bison og Arja ble tatt godt imot ved monumentet etter 300 mils fottur Norge på langs.
ENDELIG NORDKAPP: Åste Innleggen og turfølget Bison og Arja ble tatt godt imot ved monumentet etter 300 mils fottur Norge på langs.
 ??  ?? HARDT: I Troms og her i Finnmark vasset følget tidvis i snø til knaerne.
HARDT: I Troms og her i Finnmark vasset følget tidvis i snø til knaerne.
 ??  ?? ISKALD SISTE ETAPPE: Åste og hennes firbente turfølge av rasen Alaskan malamute vader ei elv i Finnmark på siste etappe Norge på langs.
ISKALD SISTE ETAPPE: Åste og hennes firbente turfølge av rasen Alaskan malamute vader ei elv i Finnmark på siste etappe Norge på langs.
 ?? ALLE FOTO: PRIVAT ??
ALLE FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway