Varden

Mener politiker tok seg til rette

Vibeke-Emilie Abrahamsen, som startet partiet Sammen for Bamble, får refs for lovbrudd etter at hun skal ha tatt seg til rette i naturreser­vater like ved hjemmet i Langesund.

- Torbjørn Tungesvik torbjorn.tungesvik@varden.no ▶ BAMBLE

Fylkesmann­en i Vestfold og Telemark refser lokalpolit­iker Vibeke-Emilie Abrahamsen for inngrep i naturreser­vat. - Saken er misforståt­t, sier Abrahamsen.

Vibeke-Emilie Abrahamsen bor kloss inntil Røsskleiva naturreser­vat. Det ligger like nord for Langesund og er fredet på grunn av sin artsrike furuskog på kalksteins­grunn.

I denne skogen vokser det blant annet grenmarasa­l, som er et rødlistet tre i rognefamil­ien. Det finnes bare i Nedre Telemark og et lite område naer Kristiansa­nd.

Abrahamsen bedyrer at hun aldri har ment å bryte verneforsk­riftene, og mener inngrepene er sterkt overdrevne i brevet der Fylkesmann­en i Vestfold og Telemark anklager henne for lovbrudd, ulovlig hogst og etablering av leirplass i reservatet.

– Tør ikke kødde med sånt

– Saken er litt misforståt­t. Jeg er politiker, jeg tør jo ikke kødde med sånt som dette. Mitt problem var først og fremst at jeg hadde satt en bålpanne fem meter utenfor tomta mi. Den har jeg nå flyttet tilbake, sier Abrahamsen som kom inn i Bamble kommunesty­ret for lista Alt for Bamble, etter at hun ble ekskludert fra Frp.

Hun mener brevet fra Fylkesmann­en sterkt overdriver omfanget av inngrepet som hun og en nabo har gjort i Røsskleiva naturreser­vat.

Hele saken begynte sommeren 2018 med at hun og to naboer søkte Fylkesmann­en i Telemark om å få hogge noen traer i naturreser­vatet, som ligger rett vest for husene deres. Seniorrådg­iver Trond Eirik Silsand fra fylkesmann­ens miljøverna­vdeling kom på befaring for å se på skogen i april 2019. Han signaliser­te at de kunne vaere mulig å få tillatelse til å felle noen unge furutraer og bjørker, men at han ville merke traer (blant annet rogn og asal) som ikke skulle røres. Tillatelse­n ville bli gitt i brev seinere.

Fikk avslag

I mars 2020 kom Silsand på en ny og uanmeldt befaring for å forberede behandling­en av søknaden, som var blitt sendt nesten to år tidligere. Da fikk han se at det allerede var gjort inngrep som han mente var ulovlige. Dagen etter sendte han et brev til Abrahamsen, der han avslår søknaden om å hogge traer, og skriver blant annet:

– Det er hogd anslagsvis 20 traer, hovedsakel­ig ung furu og ung bjørk, samt minst én asal. Det ser ut til at hogsten er gjennomfør­t i 2019. Hogstavfal­let er henlagt på stedet. Videre er det etablert en uteplass/leirplass i skogen i reservatet med bl.a. bålpanne, huskestati­v og sitteplass­er.

Han skriver også at det er felt minst én asal som var merket med rødt bånd fordi den skulle spares.

Vibeke-Emilie Abrahamsen må le når hun forteller Varden om besøket fra Fylkesmann­en. Ifølge henne kom han uanmeldt tidlig en morgen i korona-tiden, og hun ble ganske forfjamset da hun gikk og åpnet døra, kun iført morgenkåpe­n.

– Kratt, ikke traer

– Jeg skjønte ingenting, for det vi hadde tatt var jo ikke traer; det var noe kratt som vi hadde vist ham da han var her første gangen, og som han hadde sagt var ok.

Ifølge Abrahamsen var det naboen som hadde felt det, men de var enige om at det skulle gjøres.

– Og når vi så nøye etter hadde han jo tatt en sånn asal, da. Det var en busk på størrelse med en pølsepinne og den kommer opp igjen. Huskestati­vet han påpeker sto der midlertidi­g og skulle kastes etter vinteren, sier hun.

Konklusjon­en i brevet fra Fylkesmann­en er uansett at Abrahamsen har brutt loven og at hun får pålegg om å flytte bålpanne, huskestati­v og andre ting og at hun må fjerne alt hogstavfal­l.

Varden har forsøkt å få kontakt med naboen hennes og med Trond Eirik Silsand hos Fylkesmann­en, men har ikke fått svar foreløpig.

 ?? FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ?? NATURRESER­VAT: Abrahamsen får refs fra Fylkesmann­en for å ha satt bålpanna si i naturreser­vatet bak huset. Nå har hun flyttet den inn på egen tomt igjen, forteller hun.
FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK NATURRESER­VAT: Abrahamsen får refs fra Fylkesmann­en for å ha satt bålpanna si i naturreser­vatet bak huset. Nå har hun flyttet den inn på egen tomt igjen, forteller hun.
 ??  ?? VERNET: Bak huset til Vibeke-Emilie Abrahamsen (taket til høyre i bildet) ligger Røsskleiva naturreser­vat. Fylkesmann­en mener hun og naboen har tatt seg ulovlig til rette.
VERNET: Bak huset til Vibeke-Emilie Abrahamsen (taket til høyre i bildet) ligger Røsskleiva naturreser­vat. Fylkesmann­en mener hun og naboen har tatt seg ulovlig til rette.
 ??  ?? VERNET: Grenmarasa­l er en truet løvtre-art som bare finnes noen få steder i Nedre Telemark og Agder.
VERNET: Grenmarasa­l er en truet løvtre-art som bare finnes noen få steder i Nedre Telemark og Agder.
 ?? FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ??
FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK
 ??  ?? LOKALPOLIT­IKER: Vibeke-Emilie Abrahamsen sitter i Bamble kommunesty­re for bygdelista hun selv stiftet: Sammen for Bamble.
LOKALPOLIT­IKER: Vibeke-Emilie Abrahamsen sitter i Bamble kommunesty­re for bygdelista hun selv stiftet: Sammen for Bamble.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway