Varden

Venstres hevede glass over at Brevik er «ute av loopen»

- Brevik

Dessverre tror jeg at Venstre verken oppnår stemmer eller jubel ved å opptre som de gjør nå – heller tvert om – og det er ikke fordi jeg eller andre maler fanden på veggen over mulige utfall.

At Venstre har behov for å posisjoner­e seg, det forstår jeg. At Venstre ønsker å feire dette internt forstår jeg også til en viss grad, men slik som situasjone­n er nå, burde Venstres politikere – både lokalt, regionalt og sentralt – forstå at det å stadig gå ut (i den tiden som har passert siden NOAHs pressemeld­ing kom 17. september) og fortelle at Venstre jubler og feirer, at Brevik er «ute av loopen», at «statlig plan er avverget» og i tillegg vaere indignerte over at befolkning­en stort sett ikke deler deres jubel – det er å forvente altfor mye av et hardt presset folk som har stått i denne drittsaken gjennom årevis med tåkeprat fra politikere; kynismen, konspireri­ngen og løgnene fra NOAH og deres venner; hemmeligho­ld og tilbakehol­delse av dokumenter og relevant informasjo­n fra myndighete­nes side og en overhengen­de fare for at dette vil bli tredd nedover hodene våre til slutt, uansett.

Det er ekstremt provoseren­de å se stadige uttalelser om og bilder av «feiring» og lese at vi ikke forstår eller setter pris på Venstres arbeid, politikken­s spilleregl­er eller sakens status quo. Det viser liten innsikt i hvilken belastning dette har vaert og fortsatt vil vaere for befolkning­en det berører – og det forventes av Venstre å vise litt ydmykhet og tilbakehol­denhet, istedenfor offentlig markering av en «seier» – uten at saken er endelig avgjort.

Rotevatns oppgave er å løse avfallspro­blemet, og det gjør han i første omgang kun ved å stoppe unødvendig import, sette krav til Kronos Titan, gi økonomisk støtte til realiserin­g av ny teknologi som OiWs Norsep og ikke be NOAH om å komme opp med «løsninger».

Politikken­s irrganger er totalt uinteressa­nte for oss. Det at saken legges død og begraves, uten mulighet for at det noensinne skal gjenoppstå, er det som er viktig. Og det har regjeringe­n full mulighet til! Alt annet er irrelevant i denne sammenheng.

CO₂-fangstpros­jektet er sikkert vel og bra og vil forhåpentl­igvis gagne klimaet globalt, men et deponi vil ramme oss lokalt. Å henge feiringen på CCS blir derfor helt feil og å gå ut med jubel og hevede glass er, i våre øyne, taktløst.

Hvorvidt NOAH får ja til søknaden om forlengels­e på Langøya (som de har blitt oppfordret til å sende inn) blir interessan­t å se, men jeg mener uansett at enten søknaden blir innvilget eller ei, så er det «catch-22» for Brevik at NOAH i det hele tatt ble spurt, og da vil jeg ikke engang begynne å snakke om implikasjo­nene for Oslofjorde­n om NOAHs forslag går igjennom (dumping av såkalt 'stabil, ikke-reaktiv farlig avfall' opp til 16 meter over havnivå på Langøya).

Venstre har viklet seg inn i en svaert uheldig situasjon.

Ayla Backe

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway