Varden

Gi elevene ekstra juleferie

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Den såkalte skoleruta for 2020/2021 for Skien kommune sier at siste skoledag før jul er tirsdag 22. desember. Det vil Frp gjøre noe med, og foreslår at siste skoledag skal vaere 18. desember, altså fredagen før. Det er ikke spesielt vanlig at politikere blander seg inn i slike spørsmål, men akkurat i dette tilfellet er det helt riktig.

– Vi mener

det er klokt av smittevern­hensyn, sier Jørn Inge Naess til Varden. Han argumenter­er med at «på den måten får en liten uke til å sjekke om man er frisk før man skal møte bestemor og bestefar i jula» og «hvis smitten drar seg ytterliger­e til må man vurdere fortløpend­e om man må avslutte skoleunder­visningen enda tidligere, og eventuelt gå over til å bruke Teams eller liknende internettp­lattformer».

Naess viser også

til at «laererstan­den har stått i en ekstremsit­uasjon siden mars» og «jeg hisser meg ikke opp om de får noen dager ekstra ferie i år».

Signalene fra skolekonto­ret

i Skien har imidlertid vaert ganske annerledes. Tidligere i uken omtalte vi at en ungdomssko­le i Skien ønsket hjemmeunde­rvisning ut året fra 14. desember – i praksis én uke. – Det er ikke aktuelt slik som det er nå, var svaret fra kommunalsj­ef for oppvekst i Skien kommune, Grete Gjelten.

Torsdagens rektormøte, der

lederne på kommunens barne- og ungdomssko­ler var møttes, signaliser­te også at skolene må forholde seg til skoleruta, som sier at siste skoledag skal vaere 22. desember. Så vidt Varden forstår, skal årsaken til at kommunalsj­efen har vendt tommelen ned vaere at en tidligere avslutning vil gå på tvers av en felles skoleplan med Porsgrunn.

Når disse linjer

skrives tidlig fredag kveld, har det vaert 41 smittetilf­eller i Skien de siste sju dagene. Flere skoler er sterkt påvirket av smittesitu­asjonen, deriblant Maela ungdomssko­le, Gimsøy ungdomssko­le og Bølehøgda skole. Skogmo videregåen­de, som riktignok ikke er en kommunal skole, har alene registrert 18 smittetilf­eller. Laererne er engstelige og ber om at skolen stenges. Fylkeskomm­unen har besluttet at de tre videregåen­de skolene i Skien går opp til rødt tiltaksniv­å fra mandag.

Vi er helt

enige i at det er viktig å skjerme barn og unge for inngripend­e tiltak så langt det lar seg gjøre. Gitt situasjone­n Grenland, og saerlig Skien, er i nå, er det imidlertid naturlig å appellere til pragmatism­e. Det er vanskelig å se at det har store konsekvens­er om de to siste dagene før jul blir fridager. Det er grenser for hvor stort laeringsta­pet blir, men det kan – som Frp sier – gi et lite pusterom inn mot en jul som mange faktisk frykter.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway