Opinion: Stop the murder of journalists

Featured Comment

Committee to Protect Journalists -

Despite increased international attention to the murders of journalists, governments fail to take action to reduce the high rates of targeted violence and impunity, the Committee to Protect Journalists finds. In the past 10 years, 370 journalists were murdered; in 90 percent of cases, there are no convictions. The unchecked, unsolved murders of journalists is one of the greatest threats to press freedom today.

Recent Comments

Opinion Leaders

Recently Joined

Articles

Mogherini shmang çështjen ‘ Tahiri’, BE: Progres për negociatat

Shefja e Politikës së Jashtme të BE, Federica Mogherini, nuk preferoi të komentojë rastin e ish- ministrit të Brendshëm, Saimir Tahiri, gjatë konferencës që zhvilloi në Bruksel me ministrin e Jashtëm Ditmir Bushati. E pyetur nga gazetarët lidhur me rastin “Tahiri” dhe nëse ka pasur një bllokim nga qeveria për të mos lejuar organet ligjzbatuese të bëjnë punët e tyre, Mogherini u shpreh se nuk mund të komentojë çështje të cilat janë ende në hetim. Megjithatë, Mogherini theksoi se trafikimi dhe kultivimi i drogës është një prioritet kyç për BE- në, dhe gjithashtu është një prioritet edhe me autoritetet shqiptare. Ndërkohë, pyetjes për Tahirin i dha përgjigje ministri i Jashtëm, Ditmir Bushati, i cili ka sqaruar se Parlamenti i ka dhënë një përgjigje të saktë Prokurorisë shqiptare. Bushati ka kujtuar se përgjigjja e Parlamentit ka qenë për Prokurorinë shqiptare dhe jo atë të Katanias, duke shtuar se aktualisht Saimir Tahirit i është hequr imuniteti, ndaj edhe Prokuroria ka mundësi për të bërë kontroll në banesën e tij, ka mundësi për ta vënë nën përgjim 24 orë, për të mos i krijuar asnjë lloj mundësie për të lëvizur jashtë territorit shqiptar dhe për të qenë në dispozicion të hetimeve 24 orë. Ministri i Jashtëm i Shqipërisë ka kujtuar se Prokuroria dhe Gjyqësori nuk do të jenë një levë si në të shkuarën, e qeverisë apo politikës, por do të thonë fjalën e tyre deri në fund. Gjatë fjalës së tyre, Mogherini dhe Bushati e cilësuan si shumë të rëndësishëm procesin e vetingut të nisur në Drejtësi, duke theksuar se suksesi i këtij procesi do të mundësojë edhe hapat e mëtejshëm drejt anëtarësimit të vendit në BE. KONFERENCA PËR SHTYP Federica Mogherini: Ne ramë dakord për rëndësinë e axhendës së reformës, që Shqipëria po zbaton me vendosmëri, në veçanti për reformën gjyqësore që Shqipëria po ndërmerr. Më lejoni të theksoj se është një nga reformat më të rëndësishme që po ndërmerren në cilindo prej vendeve të zgjerimit. Në këtë kontekst, besoj se ky është element vendimtar në konsolidimin e shtetit ligjor, por gjithashtu përbën një element kyç të procesit të integrimit të Shqipërisë në BE. Bashkimi Europian do të vazhdojë të mbështesë Shqipërinë në zbatimin e kësaj reforme. Ka pritshmëri të mëdha për zbatimin e procesit, sidomos të sistemit të vetingut dhe ne do të vazhdojmë të jemi në anën tuaj dhe të punojmë në këtë drejtim. Ne diskutuam gjithashtu me ministrin Bushati për hapa të tjerë shumë të rëndësishëm, të ndërmarrë nga Shqipëria në këtë vit të fundit në shumë reforma të ndryshme, në aspekte të ndryshme. Ne diskutuam veçanërisht çështje të tjera të shtetit ligjor, apo çështje lidhur me shtetin ligjor, duke filluar nga lufta kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit. Ditmir Bushati: Natyrisht, presim që viti 2018, siç e tha edhe përfaqësuesja e lartë Mogherini, të jetë vit vendimtar për Shqipërinë, në të cilin hapja e negociatave do të sigurojë një sens orientimi në transformimin europianizues që kemi ndërmarrë. Do të dëshiroja të ndalesha shumë shkurtimisht te Reforma në Drejtësi që jemi duke zbatuar, e cila është një mundësi unike, duke qenë se i ka dhënë një rol të paprecedentë monitorimi ndërkombëtar dhe ekspertizës ndërkombëtare në procesin e vlerësimit nga pikëpamje profesionale, morale, por edhe të aseteve që posedojnë rreth 800 gjyqtarët dhe prokurorët shqiptarë të të gjitha niveleve. Erisa Zykaj( gazetare): Pyetja e parë shkon për ju, për- faqësuese e lartë. Ju e dini se Qendra Europiane për Monitorimin e Drogës e ka renditur Shqipërinë si një vend kryesor për kultivimin dhe prodhimin jo vetëm të kanabisit, por kohët e fundit edhe të kokainës e heroinës. Tani kemi disa prova, sepse Prokuroria e Katanias, vendi nga i cili keni ardhur, ka paraqitur raporte duke thënë se ata kanë mbikëqyrur një aktivitet të grupit kriminal të trafikimit të drogës, në të cilin emri i ish- ministrit të Brendshëm u përmend pesë herë. Ministri vetë e pranoi shitjen e makinës së tij këtij grupi. Pra, ju e dini se çfarë ka ndodhur në Shqipëri, është se Partia Socialiste e përjashtoi atë nga partia, por Parlamenti shqiptar nuk ia hoqi imunitetin për ta arrestuar atë dhe për të lejuar drejtësinë të bëjë punën e vet. A e quani këtë një vullnet politik për t’u marrë me dyshime të tilla serioze kur ish- ministri i Brendshëm është implikuar në një çështje të trafikut të drogës? Federica Mogherini: Është rregulli im i artë që kurrë të mos komentoj për hetimet në vazhdim dhe punën gjyqësore. Mendoj se asnjë institucion nuk është i saktë për të komentuar hetimet në vazhdim apo punën e gjyqtarëve, jo në vendin tim, jo në vendet e Bashkimit Europian, jo në vendet partnere dhe mike. Unë e respektoj dhe admiroj punën e Gjyqësorit shumë për ta vënë atë në qendër të komentit politik të një institucioni tjetër. Por, ajo që mund të them është se trafikimi dhe kultivimi i drogës është një prioritet kyç për BE- në, është një prioritet i përbashkët me autoritetet shqiptare dhe ky është një nga elementet kyçe edhe për rrugën që na pret. Ne e dimë shumë mirë, kur ka një problem të madh në një vend, ai duhet të trajtohet nga vendi në tërësi. Kjo është edhe arsyeja pse unë besoj se është kaq e rëndësishme që kjo qasje, e vendosur për transparencë, për besimin në Gjyqësor, për bashkëpunim me vendet e tjera, sidomos vendet anëtare, institucionet, gjyqësorin dhe agjencitë e zbatimit të ligjit të sjellë rezultate konkrete. Unë kuptoj se krahasuar me progresin e vitit të kaluar, ky progres duhet të konsolidohet dhe të vazhdojë. Ditmir Bushati: Faleminderit për pyetjet edhe për komentet në të njëjtën kohë që shoqëruan pyetjet. Besoj që është shumë e shëndetshme për procesin e transformimit në të cilin është përfshirë Shqipëria dhe Ballkani Perëndimor që faktet të ndahen nga komentet dhe nga konsideratat, qofshin këto politike apo gazetareske. Më vjen keq që ju iu referuat në mënyrë të gabuar investigimit në Prokurorinë e Katanias. Thjesht për sa i përket përcaktimit dhe vendosjes së fakteve në tryezë, mund t’ju them që përgjigjja që ka ardhur nga Parlamenti i Shqipërisë, nga maxhoranca, ka qenë e qartë, e drejtpërdrejtë dhe pa asnjë ekuivok. I jemi përgjigjur kërkesës së Prokurorisë shqiptare dhe Prokurorisë së Katanias për të filluar hetimin ndaj ish- ministrit të Brendshëm, aktualisht deputet në Parlamentin e Shqipërisë. Dhe Parlamenti shqiptar ka vendosur për t’i hequr imunitetin, çka i ka krijuar të gjitha mundësitë Prokurorisë për të marrë nën hetim ish- ministrin, për të bërë kontroll në banesën e tij, për të pasur mundësi për ta vënë nën përgjim 24 orë, për të mos i krijuar asnjë lloj mundësie për të lëvizur jashtë territorit shqiptar dhe për të qenë në dispozicion të hetimeve 24 orë. Të kemi durim, kemi hapur një kapitull shumë të rëndësishëm për procesin e shtet- konsolidimit demokratik në Shqipëri. Prokuroria dhe Gjyqësori nuk do të jenë një levë si në të shkuarën, e qeverisë apo politikës, do të thonë fjalën e tyre deri në fund. E ka thënë Kryeministri Rama disa herë, më lejoni ta ripërsëris edhe unë këtu në emër të Qeverisë shqiptare, që qëndrimi i maxhorancës dhe qëndrimi i Qeverisë do të jetë respekt i plotë ndaj vendimeve të Gjyqësorit në këtë pikë, edhe kur ato mund të mos na pëlqejnë apo mund të jenë të mospërshtatshme politikisht. Federica Mogherini: Mendoj se asnjë institucion nuk është i saktë për të komentuar hetimet në vazhdim apo punën e gjyqtarëve, jo në vendin tim, jo në vendet e Bashkimit Europian, jo në vendet partnere dhe mike. Unë e respektoj dhe admiroj punën e Gjyqësorit shumë për ta vënë atë në qendër të komentit politik të një institucioni tjetër

Bor­ni­to de Sousa no Go­lun­go Al­to

O can­di­da­to do MPLA a vi­ce-Pre­si­den­te da Re­pú­bli­ca, Bor­ni­to de Sousa Bal­ta­zar Di­o­go, man­te­ve on­tem um en­con­tro com ven­de­do­res do Mercado do Triângulo, no mu­ni­cí­pio do Go­lun­go Al­to. Bor­ni­to de Sousa fa­lou da cam­pa­nha pe­lo “vo­to cer­to” no MPLA, da ne­ces­si­da­de de ha­ver aten­ção no po­si­ci­o­na­men­to dos sím­bo­los do par­ti­do e do seu can­di­da­to no bo­le­tim de vo­to. O can­di­da­to do MPLA a Vi­ce-Pre­si­den­te da Re­pú­bli­ca exor­tou on­tem, na pro­vín­cia do Cu­an­za-Nor­te, os mi­li­tan­tes do par­ti­do a pres­ta­rem mai­or aten­ção ao po­si­ci­o­na­men­to do par­ti­do no bo­le­tim de vo­to, de for­ma a vo­ta­rem cor­rec­ta­men­te. O ape­lo de Bor­ni­to de Sousa foi di­ri­gi­do aos ven­de­do­res do mercado do Triângulo, no mu­ni­cí­pio do Go­lun­go Al­to, no qua­dro da cam­pa­nha de mo­bi­li­za­ção do elei­to­ra­do pa­ra as elei­ções de 23 de Agosto pró­xi­mo. O di­ri­gen­te do MPLA en­con­tra-se no Cu­an­za-Nor­te des­de sá­ba­do. O pro­gra­ma da sua vi­si­ta in­clui des­lo­ca­ções aos mu­ni­cí­pi­os de Am­ba­ca, Bo­lon­gon­go e Sam­ba-Ca­jú, on­de vai in­te­ra­gir com jo­vens es­tu­dan­tes, co­mer­ci­an­tes e mi­li­tan­tes. Ho­je, o po­lí­ti­co pre­si­de a um ac­to po­lí­ti­co de mas­sas, no mu­ni­cí­pio do Go­lun­go Al­to, e ama­nhã vai manter con­tac­to com o elei­to­ra­do do mercado mu­ni­ci­pal do Lu­ca­la. A apre­sen­ta­ção das li­nhas de for­ça do Pro­gra­ma de Go­ver­no do MPLA, do seu Ma­ni­fes­to Elei­to­ral e da figura do can­di­da­to a Pre­si­den­te da Re­pú­bli­ca, João Lourenço, es­tão no cen­tro da agen­da da vi­si­ta de Bor­ni­to de Sousa. No Cu­an­za-Nor­te es­tão ins­cri­tos 156.232 elei­to­res pa­ra o pró­xi­mo plei­to elei­to­ral. Nas elei­ções de 2012, o MPLA al­can­çou 94.389 vo­tos nes­ta pro­vín­cia, 88,30 por cen­to do to­tal de vo­tos, con­quis­tan­do os cin­co as­sen­tos de de­pu­ta­dos des­te cír­cu­lo pro­vin­ci­al. Mai­o­ria ab­so­lu­ta ou qua­li­fi­ca­da O MPLA tem con­di­ções pa­ra uma vitória por mai­o­ria ab­so­lu­ta ou qua­li­fi­ca­da nas elei­ções ge­rais de 23 de Agosto, afir­mou no sá­ba­do, no Lubango, Vir­gí­lio de Fontes Pe­rei­ra, mem­bro da di­rec­ção do par­ti­do. O tam­bém de­pu­ta­do, que fa­la­va à mar­gem do co­mí­cio do can­di­da­to do MPLA a Pre­si­den­te da Re­pú­bli­ca ma­ni­fes­tou a sua con­vic­ção nu­ma “vitória ex­pres­si­va” e sus­ten­tou que o seu par­ti­do tem “uma ba­se mi­li­tan­te su­fi­ci­en­te”. Nu­ma reu­nião do Co­mi­té Cen­tral re­a­li­za­da nos úl­ti­mos me­ses, o pre­si­den­te do MPLA, Jo­sé Edu­ar­do dos San­tos, exor­tou os mi­li­tan­tes pa­ra tra­ba­lha­rem pa­ra uma vitória com mai­o­ria qua­li­fi­ca­da ou, no mí­ni­mo, ab­so­lu­ta. Vir­gí­lio de Fontes Pe­rei­ra re­fe­riu que nes­ta fa­se do pro­ces­so está em cur­so a sen­si­bi­li­za­ção e mo­bi­li­za­ção por­ta-apor­ta, fun­da­men­tal­men­te dos ci­da­dãos com ida­de elei­to­ral e que ain­da es­tão in­de­ci­sos. No Uí­ge, o primeiro-se­cre­tá­rio pro­vin­ci­al do MPLA ga­ran­tiu a me­lho­ria das con­di­ções dos pro­fes­so­res, com re­al­ce pa­ra a ac­tu­a­li­za­ção de ca­te­go­ri­as, ca­so o par­ti­do ven­ça as elei­ções ge­rais de 23 de Agosto. Paulo Pom­bo­lo, que fa­la­va num co­mí­cio no mu­ni­cí­pio do Son­go, dis­se que es­ta me­lho­ria está pre­vis­ta no pro­gra­ma de go­ver­no do MPLA pa­ra o pe­río­do 2017-2022. Paulo Pom­bo­lo re­co­nhe­ceu que muitos do­cen­tes com ní­vel su­pe­ri­or ou com mai­or tem­po de ser­vi­ço es­tão mal en­qua­dra­dos, ten­do ga­ran­ti­do que a so­lu­ção des­ta e de ou­tras si­tu­a­ções que afli­gem a classe serão “ata­ca­das”, ca­so o MPLA ven­ça as elei­ções. O primeiro-se­cre­tá­rio pro­vin­ci­al do MPLA pe­diu a com­pre­en­são da ju­ven­tu­de, vis­to que muitos pro­gra­mas cri­a­dos a seu fa­vor não fo­ram ma­te­ri­a­li­za­dos de­vi­do à cri­se eco­nó­mi­ca. “O mai­or in­ves­ti­men­to do MPLA é a for­ma­ção dos jo­vens”, dis­se Paulo Pom­bo­lo que ex­pli­cou que o MPLA tem fei­to to­dos os es­for­ços pa­ra me­lho­rar as con­di­ções de vi­da da po­pu­la­ção, apon­tan­do co­mo exem­plo a con­quis­ta da paz, em 2002. Bor­ni­to de Sousa pre­si­de ho­je a ac­to po­lí­ti­co de mas­sas no mu­ni­cí­pio do Go­lun­go Al­to, e ama­nhã man­tém con­tac­to com o elei­to­ra­do do Lu­ca­la

Win! A Gretsch G2420 Stream­liner Worth £364

Gretsch re­ally im­pressed us with the Stream­liner semis it launched this year by packing head-turn­ing qual­ity and tone into a svelte, af­ford­able pack­age. Our very own Dave Burr luck has em­barked on an odyssey of cus­tomis­ing his Stream liner into a hot-rod mod ma­chine, but they sound and play great straight out of the box. Now you, too, can be in with a chance to own one of these great gui­tars, as the good folks at Gretsch have kindly ponied up a sin­gle-cut G2420 Stream­liner in aged Brook­lyn Burst to give to the lucky win­ner of this month’s com­pe­ti­tion. But first, the vi­tal statis­tics.The G2420 model has two Broad’Tron hum­buck­ing pick­ups that evoke all the clas­sic Gretsch tones of yes­ter­year, but re­main so us­able for mod­ern rock, blues and pop, while the cool of the 50s jazz era is evoked by the oh-so-retro Gretsch chro­matic tail­piece and vin­tage-style gold con­trol knobs. Un­der the bon­net,par­al­lel tone bars re­in­force the lam­i­nated maple top help­ing to keep feed­back at bay when you’re rock­ing hard, while the 22-fret neck is of pleas­antly playable nato con­struc­tion. To en­ter the com­pe­ti­tion to win this hel­la­cious slice of Gretsch tone sim­ply visit our on­line com­pe­ti­tion page at www.bit.ly/git413­gretsch and an­swer the ques­tion below cor­rectly: In which Amer­i­can state was Gretsch leg­end Chet Atkins born? A) Ohio B) Cal­i­for­nia C) Ten­nessee

Re­port: 69 died on the job in 2015

NEW YORK — Sixty-nine jour­nal­ists were killed around the world on the job in 2015. Twenty-eight of them were slain by Is­lamic mil­i­tant groups, in­clud­ing al Qaeda and the Is­lamic State group, ac­cord­ing to the Com­mit­tee to Pro­tect Jour­nal­ists. The or­ga­ni­za­tion based in New York said Syria again was the dead­li­est place for jour­nal­ists, though the num­ber of deaths there in 2015 — 13 — was lower than in pre­vi­ous years of the con­flict. “Th­ese jour­nal­ists are the most vul­ner­a­ble,” Joel Si­mon, the com­mit­tee’s ex­ec­u­tive di­rec­tor said of re­porters and broad­cast­ers work­ing in Syria and other ar­eas in­un­dated with Is­lamic ex­trem­ists. “This is, clearly based on the data, an in­cred­i­ble risk for jour­nal­ists.” Those killed by Is­lamic ex­trem­ist groups this year in­cluded eight jour­nal­ists killed in an at­tack in Paris in Jan­uary at the of­fice of satir­i­cal mag­a­zine Char­lie Hebdo, which had pub­lished car­i­ca­tures of the prophet Muham­mad. The group al Qaeda in the Ara­bian Penin­sula claimed re­spon­si­bil­ity for the at­tack in which two gun­men mas­sa­cred 12 peo­ple. They said it was in “re­venge for the prophet.” In Oc­to­ber, two Syr­ian jour­nal­ists, Fares Ha­madi and Ibrahim Abd al-Qader were killed by Is­lamic State mil­i­tants. While some of the deaths were among re­porters cov­er­ing con­flict zones, jour­nal­ists in sev­eral coun­tries also were killed af­ter re­port­ing on sen­si­tive sub­jects. At least 28 of the re­porters who were killed had re­ceived threats be­fore their deaths, the Com­mit­tee to Pro­tect Jour­nal­ists said. Iraq, Ye­men and Brazil also saw at least five jour­nal­ists killed in 2015.

© PressReader. All rights reserved.