WIEŚCI ARCHITEKTONICZNE

Gazeta Wyborcza - Dom (Nieruchomosci) - - Dom - RED

Dom Polski nad Dunajcem

Działka, na której zlokalizowany jest projekt Domu Polskiego pracowni BXBstudio Bogusław Barnaś położona jest na stoku jednego z najwyższych wzniesień w gminie Gródek koło Nowego Sącza. Architekci starali się, by zlokalizowany wtakiej okolicy dom odwoływał się do tradycyjnej drewnianej architektury i harmonijnie wpisywał się wzastany krajobraz.

– Dom Polski nawiązuje stylistyką do polskiej kultury ludowej – malowniczych kościołów krytych gontem, smukłych dzwonnic oraz staropolskich dworów bogatych wniesamowite konstrukcje z bali drewnianych. Forma architektoniczna domu to betonowa podstawa oparta na stoku, na której wspierają się dwie dominujące bryły przełamane szklaną transparentną kondygnacją. Statyczny, ciężki prostopadłościan nawiązuje do tradycyjnych domów z bali, natomiast dynamiczna i lekka bryła zwieńczająca dom inspirowana jest formami drewnianych kościółków krytych gontem – mówi oswoim projekcie Bogusław Barnaś.

Przyziemie to część gospodarcza, garaż, oraz otwarta na jezioro pracownia.

Parter został zaplanowany jako prostopadłościenna bryła z bali mieszcząca strefę wejściową, garderobę, kuchnię, łazienkę oraz pokoje gościnne. Został zaprojektowana wsposób umożliwiający wprzyszłości stworzenie niezależnej i odrębnej strefy mieszkalnej. Nad garażem zlokalizowany został zielony ogród widokowy dostępny przez sypialnię gościnną. Ma on być alternatywnie prywatnym ogródkiem dla wydzielonej odrębnej strefy mieszkalnej.

Strefa dzienna została wyniesiona wprojekcie na poziom pierwszego piętra, tak aby wzmocnić widoki krajobrazowe. Wszystkie ściany zewnętrzne zostały na tym poziomie zaprojektowane jako szklane, aby jak najbardziej otworzyć wnętrze domu na otaczającą naturę. Konstrukcja nośna podtrzymująca zadaszoną kubaturę została celowo pozbawiona wertykalnych kierunków, aby wpisać się wwielospadową formę architektoniczną domu oraz górzyste ukształtowanie terenu. Na tym poziomie zaplanowano salon z kominkiem, jadalnię, kuchnię oraz taras widokowy.

Wnadwieszonej bryle krytej gontem zlokalizowano strefę prywatną – pokój dzieci, wysoką i przestronną sypialnię główną z łazienką oraz garderobą, przyległą do sypialni antresolę widokową otwartą na poniższy salon, natomiast na samym szczycie konstrukcji zaprojektowano pokój kon- templacyjny (widokowy) inspirowany strzelistymi wieżami drewnianych kościółków.

Dom wyposażono w systemy mobilne ograniczające dostęp światła – wysuwane rastry chroniące również przed deszczem oraz zamykane okiennice. Nietypowe trójkątne okna zlokalizowane wdachu sypialni i garderoby są współczesną interpretacją tradycyjnych lukarn.

Newspapers in Polish

Newspapers from Poland

© PressReader. All rights reserved.