20 de pași pentru economie la buget
Când vorbim despre nuntă, doar dragostea este nemărginită, nu și bugetul. Totuși, nu este nevoie să sacrifici pe altarul economiilor nici rochia cu trenă la care visezi încă din copilărie și nici tortul cu etaje decorat cu flori din marțipan pentru care te vor invidia prietenele. Chiar dacă totul în viață are un preț, noi suntem aici ca să te învățăm cum să-l obții pe cel mai mic. Alege din următoarele tăieri de costuri și vezi care ți se potrivește mai bine!
1 Primul pas - ștergeți de pe listă tot ceea ce este superflu. Așadar, înainte să comandați fântâna de ciocolată și poarta din baloane, întrebați-vă dacă aveți cu adevărat nevoie de așa ceva. Cum răspunsul va fi, în general, unul negativ, puteți spune că ați economisit deja primii bani.
2
Sigur că ideal este să apelați la serviciile unui profesionist care să se ocupe de organizarea nunții. Dar oare nu există nimeni
în anturajul vostru capabil să vă dea o mână de ajutor? Ia gândiți-vă bine. Dacă voi nu cunoașteți, poate știu prietenii. Iar la o adică, puteți oricând întreba pe Facebook. Sigur se va găsi o soluție.
3
Reduceți numărul de invitați – mai bine puțin și bun, decât mult și prost. O nuntă în cerc restrâns, în compania celor cu adevărat apropiați, vă va permite să vă răsfățați oaspeții mult mai bine decât dacă veți fi copleșiți de numărul lor.
4 Dacă bugetul vă este depășit de costurile cu un restaurant, o idee ar fi să organizați petrecerea în aer liber, de exemplu pe malul mării sau la casa de la țară a vreunui prieten. Ocazie cu care puteți înlocui cu succes meniul tradițional cu un bufet suedez.
5
Chiar dacă bugetul este limitat, ar fi totuși nedrept să le puneți pe mame, fie ele și soacre, să se apuce să gătească pentru toți invitații de la nuntă! Totuși, nu e nevoie să plătiți serviciile unui chef pentru a fi la înălțime. Gândiți-vă să colaborați cu o școală de bucătari. Pentru ei va fi o ocazie să arate ce pot, iar pentru voi va fi o sumă de bani pusă deoparte.
6
Spre deosebire de părinții voștri, voi aveți norocul să dispuneți de internet și deci de o sumedenie de surse de inspirație: folosiți-vă de acestea pentru a vă decora singuri sala în ziua nunții. Unde mai pui că în acest fel veți avea controlul absolut asupra întregului decor. Și ce-și poate dori mai mult o mireasă decât să facă totul după bunul ei plac?
7
Alegeți să vă uniți destinele în afara sezonului de nunți! Majoritatea căsătoriilor au loc în lunile mai și septembrie. Alegând altă lună, puteți obține tarife reduse din partea prestatorilor de servicii. Și încercați să nu vă căsătoriți sâmbăta. Este de departe ziua cea mai căutată și, deci, cea mai scumpă.
8
Chiar dacă mariajul se dorește a fi romantic, pentru un plus de economii, fiți pragmatici: trimiteți-vă invitațiile pe e-mail. Nu înseamnă că trebuie să vă limitați la un text sec și anost. Dimpotrivă, ca și în cazul decorațiunilor, puteți să creați propriile voastre invitații personalizate, aruncând un ochi pe Youtube.
9
Știm că atunci când bugetul este de austeritate și sunteți constrânși să tăiați de pe listă, de un singur obiect nu concepi să te atingi: de rochia de mireasă. Cu toate acestea, gândește-te că până la urmă este vorba de o costumație pentru o singură seară. Atât. Chiar merită să faceți un credit pentru a o cumpăra? Asta nu înseamnă că trebuie să te mulțumești cu una ieftină și banală, ci doar să iei în calcul și varianta de a o închiria.
10
Sunt frumoase, parfumate și aduc un plus de culoare. E vorba de flori. În loc să comandați aranjamentele într-o florărie, puteți să apelați la serviciile unui designer florist la început de drum. Încă o dată, un strigăt de ajutor lansat pe rețelele de socializare se poate dovedi salvator. Dacă totuși prețul florilor vă depășește posibilitățile, gândiți-vă să le înlocuiți cu plante verzi. Senzația de prospețime și de culoare se păstrează, dar bugetul va scădea cu siguranță. Dacă țineți totuși morțiș la flori, vă sugerez să le alegeți pe cele de sezon. Puteți să vă duceți să le cumpărați din Piața de flori și apoi, cu ajutorul internetului, să realizați singuri mici buchete cu care să ornați mesele în ziua cea mare.
11
A avea fotografii frumoase de la nuntă nu înseamnă musai să angajați un fotograf profesionist. Sigur aveți printre prieteni cel puțin unul pasionat de fotografie. Nu rămâne
decât să-l treceți pe lista de invitați și să-i provocați talentul și creativitatea.
12
Ziua nunții trebuie să fie în primul rând despre iubire, nu despre ospăț. Nu vă sfiiți să reduceți cantitatea de mâncare. Un bufet cu aperitive și salate, un altul cu tarte sărate și unul cu miniprăjituri pot constitui o soluție onorabilă pentru o recepție de nuntă. Până la urmă, invitații nu vin să mănânce, ci să vă fie alături la început de drum.
13
Chiar dacă tradiția spune că ceremonia se deschide cu o cupă de șampanie, experiența ne-a învățat că putem oricând să o înlocuim cu un vin spumant, ca de pildă un pahar de Prosecco. Mai ieftin, dar la fel de bun.
14
Optați pentru mese mari, de mai multe persoane, astfel încât să reduceți cheltuielile pentru decorațiuni și flori. Și să economisiți și timp, în cazul în care vă veți ocupa singuri de aranjamentele pentru petrecere.
15
Trăim într-o epocă în care standardele de frumusețe și eleganță sunt extrem de permisive. Profită de acest avantaj și, mai ales dacă wstilul tău e unul natural, taie de pe listă programarea la hairstylist. Cu un pic de imaginație, de exercițiu și cu ajutorul unor tutoriale de pe Youtube, vei reuși să arăți fabulos și natural în ziua nunții. Și oricum el te iubește așa cum ești, nu e nevoie să petreci toată dimineața la coafor!
16
O nuntă fără muzică și fără dans nu se poate, perfect de acord! Ați putea totuși să vă faceți propriul playlist în loc să apelați la serviciile unui DJ.
Nu uitați să treceți pe listă și o romanță pentru bunica sau o sârbă pentru unchiul de la Vaslui. Deși s-ar putea ca până la urmă să danseze și ei pe „Despacito“…
17
Profitați de sezonul promoțiilor pentru a vă completa garderoba pentru ziua nunții și nu lăsați totul pe ultima sută de metri. O pereche de pantofi, costumul lui, rochia soacrei, ținutele domnișoarelor de onoare - pentru toate acestea există perioada de reduceri!
18
Optează pentru bijuterii de familie în locul unora noi. Un medalion purtat de bunica în tinerețe sau cerceii cu piatră prețioasă ai mamei – și te vei simți cu adevărat specială, lăsându-ți bugetul intact.
19
Dați o raită pe la târgurile de vechituri. De multe ori puteți găsi adevărate comori la prețuri modice, care să vă servească ulterior la decorațiunile din sala de recepție.
20
Și nu în ultimul rând: nu uitați că, atunci când vorbim de o nuntă, aproape totul se poate negocia! Prețurile sunt bătute în cuie sau pot fi discutate? Iată o întrebare care nu vă costă nimic, dar care poate să vă ofere foarte mult.