Nem luxustermék a víz sem

Az áprilisi kolozsvári RMDSZ Kongresszuson több dokumentumot is elfogadott a Szövetség, mely a szociális területtől a gazdaságig, az ifjúságtól az oktatásig jelölte meg az RMDSZ prioritásait.

Bihari Naplo - - KÖZÉLET ÉS POLITIKA - BIHARI ÁRPÁD

A családpolitika támogatásának a fejezetét Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő dolgozta ki. Több intézkedést is javasoltak és olvasott fel a Kongresszus előtt, ezen intézkedéscsomagból a román média figyelmét leginkább az RMDSZ rezsicsökkentési javaslatai keltették fel. A Bihar megyei képviselő azt javasolta, hogy minden közüzemi szolgáltatásnál (víz, szennyvíz, gáz, fűtés) egyaránt csökkentsék 24 százalékról 9 százalékra az áfát. Már akkor az első kormányzati reakciók pozitívan fogadták a Szövetség javaslatát, azonban valószínűleg azt szerették volna elkerülni a bukaresti döntésho- zók, hogy ezen kezdeményezést és a pozitív fogadtatását a magyar érdekképviselethez kössék az emberek. Egyes szociológusok szerint a közösségi emlékezet hat hónap. Mily furcsaság, hogy nagyjából hat hónap elteltével a kormány immár saját maga próbálja ellopni az RMDSZ ötletét. Ponta miniszterelnök most jó cél érdekében plagizált, az RMDSZ javaslatát elfogadva sürgősségi kormányrendeletben módosítják a Pénzügyi Törvénykönyvet.

Beérnek az ötletek

Szabó Ödönt megkérdeztük, miként vélekedik a felvetésről. „Jó ötletnek tartom, viccesen akár mondhatnám, azért is, mert tőlem származik, és re- mélhetőleg január elsejétől valóban alkalmazni fogják. Mint annak idején elmondtam, ezen intézkedéscsomagban három eredményem kell legyen, hogy ugyanúgy, ahogyan az alapélelmiszerek áfáját csökkentettünk, úgy nem tekinthetünk a vízre sem olyan dologra, amit luxustermékként kell megadóztatni. A víz legalább olyan fontos, mint az étel. Nevetséges, hogy Romániában a korsó sörnek 9 százalékos az áfája, míg a víznek 24, de nyilván figyelembe kell venni azt is, hogy azon túl, hogy ez egy szociálisan pozitív döntés, lehetőséget teremt arra, hogy az így megspórolt összeget másra költsék az emberek, növekedjen a fogyasztás és ezáltal maga a gazdaság. Har- madrészt, egy ilyen aszályos év után láthatjuk, hogy mennyire fontos volna az öntözés is, és nem mindegy, hogy például a mezőgazdaságban használt víz áfája 24 vagy 9 százalék, hisz ez a termelési költségeket növeli és minden élelmiszer árában jelen van. Remélem, a kormány továbbviszi javaslatainkat a többi területre is, egyébiránt pedig az RMDSZ élni fog a törvény parlamenti tárgyalásánál az önálló javaslati joggal, és amennyiben addig a kormányzat nem terjeszti elő a többi rezsicsökkentést szorgalmazó javaslatunkat, mi megtesszük. Lám, az RMDSZ ötletei, ha egy kicsit később is, de beérnek. Ez a mi sikerünk” – mondta Szabó Ödön.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.