Új korzó épül Nagyszalontán

Számos tér, közterület megújult az elmúlt évek során a hajdúvárosban. Most is sok helyen építőtelep a város. A főutca is teljes átalakuláson megy keresztül, új korzó épül a városháza mellett.

Bihari Naplo - - NAPRAKÉSZ - SZATMÁRY ERZSÉBET

Már tavaly elkészült a fő utcai korzó első szakasza, amikor az önkormányzat a főtér keleti és északi részén újította fel a járdát. Az Arany János Emlékmúzeum előtt futó sétány kialakítása az elektromos hálózat rendezésével történt. Korábban különböző huzalok csúfították és takarták a híres Csonkatornyot, arról nem is beszélve, hogy a nemzeti szintű kultúrtörténeti értékkel bíró múzeum irányába a kilátást egy, a közvilágítást tartó vastag beton korlátozta. Az önkormányzat az elektromos szolgáltatóval együttműködve földbe rakta az elektromos vezetékeket, és olyan, a századelőhöz illő oszlopokat helyezett el, amely illik a környezethez. Ezt követően került sor a járda sétánnyá való alakítására, mely díszburkolatot és lócákat kapva igazi dísze lett a városnak. A főtér északi részén ugyanezzel a koncepcióval folyt a járda korzóvá való alakítása. Díszkövek, ívelt sétányszegletek, kis „ligetes” pihenőpadok barátságossá, otthonossá varázsolták a főtér ezen szakaszát.

Folytatják a munkálatokat

Az önkormányzat az idén folytatja a munkálatokat. Most a városházától haladnak nyugatra a járda sétánnyá való alakításával. A munkálat öszszege mintegy 330.000 lej, melyet a helyhatóság teljesen a saját költségvetéséből teremtett elő. A terveket Némety László műépítész készítette, és a Tyukodi Katalin által vezetett cég azt ígéri, hogy karácsonyra elkészülnek. A munka halad, bár a lakosság, mint ilyen esetekben mindenhol a világon, nehezen birkózik meg a keletkező akadályokkal. Napjainkban ez most még sokszorozódik is, mert épp a városháza előtt folynak a munkálatok. A polgárok már egy ideje csak az intézmény oldalsó bejáratán juthatnak be az épületbe. De az illetékesek bíznak benne, hogy az áldozat meghozza majd az eredményét.

A városháza díszkivilágítása is megújul. A korzó új szakaszán lecserélik a közvilágítást, új századeleji, hangulatos kandeláberek világítják majd meg a sétányt. Az önkormányzat már korábban felszólította a felújításra kerülő útszakasz melletti épületek tulajdonosait, hogy az ingatlanok homlokzatát tegyék rendbe. Annál is inkább, mert ezen a részen fekszik Lovassy László szülőháza. A jogász, aki az országgyűlés képviselőjeként az 1848-as forradalomhoz kapcsolható, egy impozáns szecessziós épületben látta meg a napvilágot. Az ingatlan homlokzata nagyon megkopott, de most a beruházás kapcsán az épület előtt kinyíló térben jól megmutatkozik a Lovassy-ház szépsége és az, hogy az egy felújítást követően dísze lehet a főutcának. Ennek érdekében már komoly lépések is kezdődtek, és az egyeztetéseket követően tavasszal a tervek szerint felújítják az épület külső homlokzatát.

Multifunkcionális tér

A korzó a Lovassy-porta után kiszélesedik, és a tervező elképzelései alapján egy mini sétálóutcává alakul át. Megszüntetik azt az övezetet, amely eddig az üzletsort elválasztotta a járókelőktől, és egy, a mostaninál szebb környezetet hoznak létre. Padok, egyedi kialakítású, vasból és fából készült utcabútorok díszítik majd az övezetet, amely az elképzelések szerint egy multifunkcionális térré alakulhat át. A beruházás egy új légkört ad majd a városnak, ahol egyedi növényzet, a sajátos köztér kialakítása révén egy olyan sétánnyal bővül a hajdúváros, amely egyben egy találkozási pont is lesz a településen.

A Lovassy-ház felújítási terve: méltó lesz a városközponthoz

Az egyik látványterv: ilyen lehet a fő utcai korzó az első elképzelések alapján

Most a városháza előtt folyik a munka, díszkő és új díszkivilágítás kerül a helyére

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.