Ízelítő a magyar animáció-kincsből

Szerda este a váradi Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében tartották meg az Animáció Világnapja alkalmából szervezett vetítést.

Bihari Naplo - - AKTUÁLIS -

A Partiumi Magyar Művelődési Céh, a Metrion Egyesület és a PKE Képzőművészet Tanszéke által szervezett eseménynek illusztris vendége volt Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. és a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója, akinek nevéhez számtalan animációs film kötődik. Az este hat órakor kezdődött eseményen maga Mikulás Ferenc mon- dott köszöntő és megnyitó beszédet, ismertetve az 1971-ben alapított Kecskeméti Animációs Filmstúdió célkitűzéseit. Mint elhangzott, a filmstúdió célkitűzései közé tartozik az értékmegőrzés, melynek egyik fontos eleme a magyar népmese és mondavilág megjelenítése az animáció eszközeivel, de fontos célkitűzése a filmstúdiónak a formanyelv-megújítás, valamint a társadalmi prob- lémákra való reagálás, azok megjelenítése is.

Vetítés

A beszéd után két részben vetítettek le animációs filmeket. Az első részben a Kecskemétfilm legjobb animációiból összeállított válogatást láthatták a megjelentek, melyek egyúttal illusztrálták a Mikulás Ferenc által említett célkitűzéseket is, hiszen a tucatnyi rövidfilm között volt mese, illetve mondafeldolgozás, irodalmi adaptáció, és társadalmi problémát boncolgató animációs film is. A második részben a KAFF-Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjazott filmjeiből szintén tizenkét darabot vetítették le, ezt követően pódiumbeszélgetés zajlott a meghívottal, majd a Bélaműhely együttes adott hangulatos koncertet az esemény zárásaképpen.

Mikulás Ferenc (balról) mondott köszöntő és megnyitó beszédet

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.