A szüretet ünnepelték Pósalakán

Esős reggelre ébredt a kis falu az elmúlt héten, szombaton és bizony a csalós őszi idő egész nap áztatta a Sebes-Körös völgyét, de ez nem szegte jó kedvüket a magyar népviseletbe öltözött fiataloknak és a szervezőknek. A déli órákban indult a pósalakai sz

Bihari Naplo - - OTTHON ÉS KERT - ALBERT ZOLTÁN

A délelőtti órákban gyülekeztek a csőszlegények es csőszleányok a szépen és izlésesen feldíszített kultúrotthon előtt, majd 11 órakor átvonultak a pósalakai református templomba, ahol Pál László református lelkész igei útravalójával gazdagodhattak. Az igehirdetés rámutatott arra, hogy igazi szőlővesszejei kell legyünk közösségünknek, a tekintetben, hogy ezt a hagyományt amelyet őseinktől kaptunk tovább tudjuk vinni. A templomi áhitatot követően csoportképre került sor. Az idén bővült a táncos csoport, így tehát 8 pár öltötte magára a népviseleti ruhát, név szerint: Pál Anita-Albert Tibor, Fábián Hajnalka-Varga Róbert, Vizer Andrea-Ventel Nicu, Varga Melinda-Bárány István, Onodi Claudia-Varga Alin, Karolyi Rebeka-Szőrös Norbert, Dajka Barbara-Dajka Róbert, Kelemen DalmaSzilágyi Károly. A körmeneti nyitó táncot követően , a leányok a lovas szekérre szálltak fel, a csőszlegények lóra pattantak és elindult a zenés-táncos körmenet hivogatni az esti mulatságba, a szomszédos települé- sek lakosait. Az útrakészülődés alatt a szüreti bál bohóca már elindult, hogy a szomszédos településeken hirdesse, hogy hamarosan érkezik a szüreti körmenet.

Felvonulás

A déli órákban indult a pósalakai szüreti felvonulás: a csőszlegények lóháton, a leányok pedig egy szépen előkészített lovasszekéren, zenei kísérettel haladtak Mezőtelegd irányába, majd rendőrségi felvezetéssel az E60-as úton Pusztaújlakot, Örvéndet és Mezőtelkit követően a kora esti órákban érkeztek vissza a faluba. A körmenetet minden településen szép számban várták. Külön köszönet azon településeknek, ahol rendelkezésünkre bocsátották a kultúrotthonokat, az esős idő miatt. A szomszédos települések lakosai finom házi süteményekkel es hűsítőkkel kedveskedtek a táncosoknak. Pósalakára visszaérkezve a fiatalok bejárták a falut és hivogattak mindenkit az esti mulatságba. Eközben már elkészült a finom, meleg bográcsos is amelyet a kissé elfáradt, de lelkes fiatalok együtt fogyasztottak el a kultúrotthonban. Este 9 óra után szép számban kezdtek el gyülekezni a mulatságra érkezok a kultúrotthonban.

Bemutatták táncukat

Éjfélkor újból bemutatták a szüreti táncukat a fiatalok, amelyet vastaps követett és egy ráadás tánc, majd következett a tombolasorsolás, nyereményekkel es folytatódott a bál. Több mint 140 résztvevő ropta a táncot a nagyváradi West Life Együttes zenéjére és a hajnali órákban még mindig a közismert zeneszámoktól volt hangos a kultúrház és a táncos lábaktól annak a táncparkettje. Sokan jöttek el a szomszéd falvakból is szórakozni. Köszönet illeti a népviseletbe öltözött fiatalokat, akik vették a fáradságot, hogy egy hónap alatt minden estéjüket a magyar táncok megtanulására forditották és szorgalmas munkájuknak és odafigyelésüknek köszönhetően egy látványos műsort mutattak be, Szilágyi Károly felkészitő segitségével. Ugyanakkor a szulőknek is köszönjük, hogy a gyermekeiket bátorították e hagyomány továbbvitelére és elkísérték őket a szüreti körmenetre. Egy hónap munkájának és előkészítésének a végkifejletét láthattuk nemrég Pósalakán. Örömteli volt mindezeket látni és átélni. Kis közösség a pósalakai, de annál nagyobb a lelke- A szervezők ezúton is szeretnék megköszönni minden résztvevőnek, táncosnak, támogatónak és a teljesség hiánya nélkül mindenkinek, hogy jelenlétükkel hozzájárultak egy jó hangulatú szüreti bál létrejöttéhez. Méltóképpen ünnepeltük meg sedése és a megmaradáshoz, valamint a hagyományok ápolásához való ragaszkodása. A pósalakai szüreti bál létrejöttét támogatta a mezőtelegdi Polgármesteri Hivatal RMDSZ-frakciója (Pósalaka közigazgatásilag a szüretet, szép számban ünnepeltek együtt velünk és igy megelégedve és boldogan zárta Pósalaka, a Sebes-Körös menti települések szüreti báljainak a sorozatatát. A rendezvény médiatámogatója a Bihari Napló volt. Mezőtelegdhez tartozik), Pap István helyi vállalkozó és a helyi RMDSZ-elnöke Albert Zoltán.

Eső ide, eső oda a pósalakai táncosokat semmi sem zavarta meg, hogy ne ropják a táncot

Két szép fiatal hölgy, magyar népviseletben, a párta sem hiányzott

Pósalakai fiatalok egy tánc erejéig a település egyik utcáján

Egy utolsó próba, mielőtt elindulnának hivogató utukra

Pósalakai fiatalok a református templom előtt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.