V. osztály tankönyvek nélkül?

A magyar tagozatos ötödikesek számára még egyetlen tankönyv sem érkezett meg, sőt, a legtöbb még meg sem íródott. Az oktatási segédanyagokat pedig a minap „letiltotta” a szakminiszter.

Bihari Naplo - - PAGINĂ DE TITLU - NEUMANN ANDREA

A tanterv akkor változott meg, amikor a jelenlegi ötödikesek elkezdték az előkészítő osztályt, így nekik minden évben elsőkként kellett volna az új tanterv szerinti tankönyveket megkapniuk, de ezzel évről évre gond volt, és most sincs másként – tudtuk meg Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettestől. A dolgok jelenlegi állása szerint néhány kivétellel nincs jóváhagyott magyar nyelvű tankönyv az ötödikesek számára. Nem íródtak meg, vagy nem fordították le román nyelvről. Eleve kevés az esélye annak, hogy magyarul íródjon meg egy tankönyv, mivel a módszertan szerint le kell fordítani románra is, azt pedig a kiadóktól kellene megtudni, hogy az ötödikeseknek szóló román nyelvű tankönyveket eddig miért nem fordították le magyar nyelvre. A kisebbségek számára kidolgozott román nyelv és irodalom könyv viszont megíródott, s néhány olyan magyar nyelvű tankönyv is megjelent már, melyet eleve nem kellett lefordítani románra – például a vallás, vagy az ének – de az összes többi hiányzik.

Pásztor Gabriella, a váradi Szacsvay Imre iskola igazgatója kérdésünkre elmondta: a korábbi években is gond volt a magyar nyelvű tankönyvekkel, de soha nem volt annyira rossz a helyzet, mint jelenleg, hiszen egyelőre az ötödikesek számára még semmilyen tankönyv nem érkezett meg. Hetekkel ezelőtt megrendelték a magyar, a román, a vallás és a torna tankönyvek kiválasztott digitális változatát (a kinyomtatottat nem lehetett) – de egyelőre nem kapták meg ezek egyikét sem. A kiválasztás maga is gondot okozott, még az elektronikus változatokat sem lehetett rendesen átnézni, míg ezt megoldották, az is időt és energiát vett igénybe.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.