Alkotótábort szerveztek első alkalommal Szentjobbon

Augusztus 20. és 26. között rendezték meg az első szentjobbi alkotótábort, amelyen ezúttal a képzőművészeti ágak közül a szobrászat képviseltette magát. A tábor főszervezője a Pro Szentjobb Alapítvány, amely évek óta rendezvények sokaságát szervezi.

Bihari Naplo - - NAPRAKÉSZ - SZOLÁR ÉVA

A tábornak két fő alkotása született: egy egészalakos Szent László szobor és embernagyságú betlehemes szoboregyüttes. A szervezők részéről Zatykó Jácint alpolgármester elmondta, hogy az alkotótábor ötlete már évekkel ezelőtt megfogalmazódott egy betlehemezés során, akkor még csak a betlehemes szobortcsoport megalkotása lett volna a cél. Az ötletgazdák megfogalmazták, hogy így a Jézus születéséhez kapcsolódó jelenetet ábrázolószoborcsoportot az emberek nemcsak megcsodálhatják, de különböző közösségi célú megmozdulásoknak (például éneklés, színdarabok) is helyet fog adni. A karácsonyi ünnepkörhöz köthető alkotásokat az idei adventre fel fogják állítani a település egyik központi helyére.

A műhely másik nagy alkotása egy Szent László szobor. Mint széles körben ismert a 2017-es évet Szent Lászlóemlékévnek nyílvánították, ami trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója. A lovagkirály volt a település névadójamiután tudomására jutott, hogy hol őrzik Szent István király kézereklyéjét. Egy erős helyi történeti öntudat megköveteli, hogy Szentjobb közössége méltóképpen kapcsolódjon be az ünnepi programsorozatba, amit a király tiszteletéreállított emlékjellel szeretnének megvalósítani, mondja Zatykó. Az elmékévbe való bekapcsolódáson túl ahamarosan leleplezésre kerülő szobor Szentjobb kulturális értékeit fogja gazdagítani. Mint az alpolgármester hozzátette az alkotóműhely csak úgy vál- hatott valóra, hogy Böcskei László püspök úr hathatós segítséget nyújtott hozzá. A tábor helyszíneként ugyanis a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye birtokában lévő apátsági kúria épülete és kertje szolgált, amelyet egy hétre a művé- szek birtokába bocsátottak. Külön megtiszteltetést jelentett mind a szervezők és az alkotók számára, hogy Böcskei püspök úr személyesen is meglátogatta a tábort, amely egyébként a hét folyamán számos szakmabeli és a művészetkedvelő érdeklődőt vonzott.

A tábor főszervezője a Pro Szentjobb Alapítvány, amely évek óta közösség- és értékteremtő rendezvények sokaságát valósítja meg (például a huszárportya, borverseny, a Szent Jobb megtalálásának napja, lovagnap és más történeti-kulturális rendezvények), míg szakmai koordinátora és vezetője Sipos Béla, szalárdi fafaragó művész, résztvevői pedig elismert felvidéki és anyaországi alkotók voltak. Az alkotótábor támogatója a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye és a Bihar Megyei Tanács volt.

Alkotók és a szervezők egy közös fényképen Szentjobbon: első alkalommal volt alkotótábor

A díjazott magyarremetei gyermekek a színpadon vasárnap

Mária és a gyermek Jézus

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.