Két tanácsülés egy nap alatt

Tegnap alig néhány percet tartott a Megyei Tanács déli közgyűlése: a PNL-frakció nem szavazta meg a javasolta napirendet, ezért Pásztor Sándor elnöknek be kellett rekesztenie az ülést.

Bihari Naplo - - PAGINĂ DE TITLU - CIUCUR LOSONCZI ANTONIUS

A patthelyzet kialakulásában az is szerepet játszott, hogy a PSD nemrég kizárta a pártból az egyik megyei tanácsosát, Ana Maria Tiront, és a helyére a liberálisok gáncsoskodása miatt lehetetlennek bizonyult a pártlistán soron következő személy mandátumának jóváhagyása. Így ezen betöltetlen hely miatt az állás az első tanácsülés kezdetén döntetlen, vagyis 17–17 volt a 35 fős képviselőtestületben, ami az RMDSZ- PSD-ALDE alkotta koalíció és az ellenzéki PNL létszámarányát illeti. A liberálisokat az se érdekelte, hogy a napirendi pontok közt olyan, jelentős öszszegű projektekkel kapcsolatos előterjesztések voltak, melyeknek az elfogadási határideje szeptember 30-a, különben elúszik a finanszírozás, valamint a megyei önkormányzatnál, és az ennek alárendelt intézményekben dolgozók új bérrácsa se lett elfogadva, aminek hiányában az érintettek október 5-én nem kaphatnak fizetést.

„Szombatig a megyének le kell tennie egy közel 10 millió eurós stratégiai projektet, amihez tanácsosi döntés szükséges. Az Erdélyi-szigethegység útja nevű projekt értéke 22 millió euró, valamint még további három európai uniós támogatású beruházásról is határozni kell. Meg lehetett volna oldani ezt úgy, hogy a liberálisok nem szavazzák meg a mandátumigazolást, viszont ezeket a befektetéseket, melyeknek nagy része Nagyváradra jön, és a bér- rendszert igen. A PNL-sek azonban mindent bojkotáltak, ami szerintem száz százalékosan rosszindulatú lépés a részükről. A megyének fontos projektek nem képezhetik politikai harc tárgyát” – nyilatkozta Pásztor Sándor, a Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke. Mivel sürget az idő, az önkormányzat vezetői egy olyan jogi megoldást kerestek, melynek megfelelően egy úgynevezett azonnali tanácsülést hívhattak össze, ami délután 4 órától meg is történt. mény, végigjárva az ódon falakat, a múlt megelevenedett előttünk, így folytattuk utunkat Déva vára felé. Ide felvonóval is fel lehetett jutni, de voltak, akik gyalog indultak a hegyre, hogy megnézhessék a várat, s persze a tájat, a gyönyörű kilátást.

Fotó: Kőrösi Timea

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.