CSM: ellenzik a törvénymódosítást

Kedvezőtlenül véleményezte tegnap a román legfelsőbb bírói tanács (CSM) Tudorel Toader igazságügyi miniszter augusztusban beterjesztett törvénymódosítási javaslatait. A döntés nem kötelező jellegű.

Bihari Naplo - - KÖZÉLET ÉS POLITIKA -

A szakmai testületben a szavazás szoros volt, 10–8 arányban kerekedett felül azok álláspontja, akik elutasítják a miniszter módosító indítványát. A CSM döntése nem kötelező jellegű, ezért a kedvezőtlen véleményezés ellenére a tervezet a kormány, majd a parlament asztalára kerülhet. Az indítványt élesen bírálta Klaus Iohannis államfő, aki a jogállamiság elleni támadásnak minősítette. Szintén aggodalmát fejezte ki a tervezettel kapcsolatban az Európai Bizottság, valamint az Egyesült Államok és Nagy Britannia bukaresti nagykövete. Az igazságügyi minisztérium tervezete egyebek mellett kizárná az államfőt az ügyészségek vezetőinek kinevezési eljárásából, felelősségre vonhatóvá tenné a munkájuk során hibát elkövető bírákat vagy ügyészeket, 30 éves alsó korhatárt vezetne be és ötéves szakmai tapasztalatot követelne meg a bírói és ügyészi pálya elkezdéséhez, az ügyészségi vezetők mandátumát három évről négy évre bővítené, emellett az igazságügyi felügyeletet áthelyezné a CSM hatásköréből az igazságügyi minisztériumhoz. Az igazságszolgáltatás szakmai szervezetei főleg az igazságszolgáltatási felügyeletnek a minisztériumhoz való áthelyezését nehezményezték. Szerintük így politikai ellenőrzés alá kerülnek az ügyészek és a bírák.

Távol maradt

A miniszter távol maradt a csütörtöki tanácskozásról, noha ő is tagja a testületnek. Mint mondta, azért nem vett részt az ülésen, mert a CSMtagok a már nyilvánosan is kifejtett álláspontjukkal ér- keztek az ülésre, így tudott volt, hogy a CSM negatív véleményezést ad. Augustin Lazăr legfőbb ügyész azt tette szóvá, hogy a törvénymódosítás értelmében az igazságügyi miniszter fogja kialakítani a legfőbb ügyész csapatát, hiszen a tárcavezetőnek nem kell kikérnie a legfőbb ügyész véleményét arról, hogy kit nevez ki az alacsonyabb vezetői tisztségekbe a vádhatósághoz. A tervezetet támogatók sze- rint ugyanakkor azért van szükség az igazságszolgáltatás működését szabályozó három törvény módosítására, mert ezeknek bizonyos cikkelyeiről az alkotmánybíróság megállapította, hogy az alaptörvénybe ütköznek. Emellett a szociálliberális kormánykoalíció szerint az igazságszolgáltatásban visszaélések is történnek, és jelenleg nem vonhatók felelősségre a szakmai hibát elkövető ügyészek vagy bírák.

Ellenzi a román legfelsőbb bírói tanács az igazságszolgáltatási törvénymódosítás-csomagot

Tudorel Toader igazságügyi miniszter

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.