Mentősdemonstráció volt Váradon

Tüntettek tegnap Nagyváradon a mentősök. Akciójukkal az országban zajló hasonló megmozdulásokhoz csatlakoztak. Azonban nem mindannyian vettek részt a demonstráción.

Bihari Naplo - - NAPRAKÉSZ - SZEGHALMI ÖRS

Az udvaron tiltakoztak: a mentőszolgálat nagyváradi székhelyének udvarán demonstráltak tegnap a mentősök közül azok, akik csatlakoztak az országos akcióhoz. Az ellen protestáltak, hogy csökkenne a bérük 2018. január 1-től. Váradon mintegy 30-an vettek részt a megmozdulásban, ami 11 órakor kezdődött.

Sok mindent kifogásolnak

Szakszervezetük helyettes vezetője elmondta: elégedetlenségüket az váltotta ki, hogy a szaktárcák nem hajlandóak magukat az érintetteket is bevonni olyan döntésekbe, amelyek bércsökkenést hoznának. A jelenség fő oka a pluszjuttatások rendszerének átalakítá- sa. Elvesztenék ugyanis az étkezési utalványaikat, és csökkenne, vagy meg is szűnne a veszélyes körülmények közötti munkavégzés miatti plusz, és azt is kifogásolják, hogy szerintük az orvosi alkalmazottakkal szemben diszkriminálják a kiegészítő személyzetet. Amiatt is tiltakoznak, hogy folyamatosan emberhiány van a szakmában, ami szintén az alulfizetettségnek tudható be. Mint a tüntetők elmondták, október 4-ig várnak válaszra a kormánytól, pontosabban a témában érintett tárcáktól. Ha nem jön semmi, vagy számukra nem megfelelő választ kapnak, október 5-én elindítják a sztrájk előkészítését. Ennek első lépései között lesz a minisztériumok székhelyei előtti tüntetések sorozata, az általános sztrájk csak a végső eszköz lehet. A váradi akción ott volt az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) megyei vezetője, Nicolae Morgovan is, ugyanis a mentősök szakszervezete BNS-tag. Morgovan közölte: támogatják a megmozdulást.

Nagyváradon is volt megmozdulás, akciójukkal az országban zajló hasonló megmozdulásokhoz csatlakoztak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.