Kárpát-Haza OperaTúra – a kulisszák mögött

Nemrég ért véget a budapesti Operaház Kárpát-Haza OperaTúra körútja, melynek keretében Váradon is bemutatták két produkciójukat. Az alábbiakban Rácz Csaba díszletező segítségével kicsit benézünk a nem mindennapi vállalkozás kulisszái mögé.

Bihari Naplo - - MEGYEJÁRÓ -

mutassunk be az ott élő magyar közösség, de akár a többségi társadalom számára is, hisz a művészet mindenkinek kenyere." (opera.hu) Mintegy 400 fős társulat (művészek, műszaki stáb) indult tehát útra, aztán a nemrég befejeződött "túra" előadásairól igen sok beszámoló jelent meg a sajtóban. Lapunknak azonban sikerült bepillantani egy kicsit a kulisszák mögé, megnézni, hogyan élték meg a rendhagyó előadás-sorozatot a díszleteket építő, és azok mögött dolgozók, ők milyen élményeket szereztek. "Beépített emberünk" az a Rácz Csaba, aki érmihályfalvi születésűként dolgozik az opera díszletmunkásainak sorában (és akiről pár hete annak okán olvashattak, hogy több országot érintő kerékpártúrán volt).

Műszakiak két csapata

Mint megtudtuk, a stábnak kicsit tovább tartott a túra, 21 napig, hiszen a díszleteket építeni - bontani kellett. Éppen ebből kifolyólag két műszaki csapat (díszletezők, kellékesek, világosítók) kísérte az előadásokat, ellentétben a munkájukból állandóan a művészekhez kötött egy csapatnyi személyzettel ( sminkesek, fodrászok, öltöztetők). A műszakiak két csapata felváltva dolgozott, vagyis az A csapat és a B csapat is 4 - 4 helyszínen. Rácz Csaba és társai a B csapatként Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Temesváron és Kolozsváron működtek közre. Sajnos Váradra nem osztották be, pedig ismerősökkel ott találkozhatott volna... Mint fogalmazott, úgy dolgoztak, ahogyan a lánctalpak elemei követik egymást: egyik helyszínen építettek, a másikon bontottak, nem ritkán 20 órás munkanappal. Egy-egy helyen egyegy műszaki csapat 3 napot volt, az első nap a színpadépítésé, a második és a harmadik a két előadásé, a harmadik a bontásé, illetve még azon az éjsza- kán az útra kelésé volt a következő városba. A turné felénél volt 2 napos pihenő, lehetett szusszanni.

Felkészülve mindenre

Adódik a kérdés: egy ilyen nagyszabású előadás- sorozatra hogyan lehet felkészülni? Előtte valóságos próbát tartottak, tudtam meg, ami azt jelenti, hogy a budapesti Hungexpo területén, ahol elegendő hely volt, kipróbálták, hogyan is működik külső helyszínen a díszletezés. Aztán összepakoltak mindent, amire szükségük lehetett, beleértve az utolsó léceket, emelőket vagy fűrészeket, hogy bármilyen feladat adódik, meg tudják oldani, de nem maradt otthon például mosó- és szárítógép sem. Volt jó három- negyed kamionnyi holmi, amihez végül hozzá sem nyúltak, ellenben volt velük 15 tekercsnyi linóleum, hogy a sportcsarnokok küzdőtereinek borítását kíméljék, ha szükség lesz rá. A felszerelés mennyiségének érzékeltetésére: egy kamiont elfoglaltak a lámpák, egy felet a hangszerek abból a 10-ből, melyekbe a jelmezek, díszletek is be voltak pakolva. A promóciós anyagok (ide értve a publikumnak kiosztott táskákat is, benne a darabok és az Operaház ismertetőjével) is megtöltöttek másfél kamiont.

Nagy volt a lelkesedés

Rácz Csabának a székelyföldi előadások maradnak a legemlékezetesebbek, hiszen csak magyar szóval találkoztak az utcákon is. Őket könnyű volt felismerni, hiszen a stáb erre a célra a túra logójával díszített öltözetet kapott. Nem volt ritka, hogy ismeretlenek vendégül látták az "operásokat", nagy volt a lelkesedés. Az előadásokra nem volt elég a férőhely, míg Kolozsváron, ahol így is több ezren voltak, maradtak üres székek. A fentebb már vázolt okból kifolyólag megoldhatatlan helyzettel nem szembesültek, inkább úgy mondhatnánk, hogy "túlbiztosították magukat", fejtette ki Rácz Csaba, hozzátéve: arra volt eset, hogy improvizálni kellett a díszletekkel, de ez nem szokatlan számára sem, hiszen volt már például Kínában és Japánban is előadásokkal, van tapasztalata.

A B műszaki csapat egy teherszálító kocsi előtt

A műszaki stáb az utolsó előadás után, nagy az öröm

Az érmihályfalváról származó Rácz Csaba a túrabusz előtt

Rácz Csaba Kolozsváron, számára ott volt vége a túrának

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.