Elkészült a múzeum viváriuma

Tegnap az újságírók és hivatalosságok jelenlétében felavatták a váradi Körösvidéki Múzeum viváriumát. A nagyközönség számára egy-két héten belül nyit ki, miután minden engedély meglesz.

Bihari Naplo - - PAGINĂ DE TITLU - CIUCUR LOSONCZI ANTONIUS

Egy körülbelül 12 éves álom vált valóra azáltal, hogy elkészült a komplexitását és diverzitását tekintve Románia és talán Dél-Kelet-Európa legnagyobb, háromnyelvű feliratokat felvonultató viváriuma – hangsúlyozta dr. Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum vezetője azon a tegnap déli sajtórendezvényen, melyen hivatalosan is felavatták az intézmény természetrajzi osztálya által működtetett léte- sítményt. Az igazgató ugyanakkor köszönetet mondott a fenntartó Bihar Megyei Tanácsnak, melynek a támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg a beruházás.

Egyúttal néhány érdekességre is felhívta a figyelmet, például arra, hogy a bejárathoz legközelebb eső akvárium üres. Eredetileg nem így tervezték, azonban sajnos a püspökfürdői hévízi tóból kimentett bordás homorcsa nevű vízi csigafaj nem volt hajlandó fogva tartva szaporodni, de XII. A osztály időutazásra invitálta közönségét Előre a múltba című összeállításával. Képünkön a XII. B osztály tagjai láthatóak, egy rendhagyó tehetségkutató műsor reménybeli felfedezettjeiként. úgy gondolták, az üres akvárium így legalább mementóként szolgál arra nézve, mi van akkor, ha természeti katasztrófa következik be, illetve nem óvjuk eléggé a környezetünket. A szintén az említett helyről, vagyis a Pece-patak természetvédelmi területéről kimentett pirosszemű kelék – amelyek mindenevő, csapatban élő, félénk természetű halak – viszont megszerették új otthonukat, amit azzal háláltak meg, hogy máris sikerült őket mesterségesen szaporítani.

Látható például mexikói vöröstérdű madárpók, indiai botsáska, aprópikkelyű lövőhal, vöröshasú pirája, vöröstorkú sügér, márványsügér, vitorláshal, Heckel-diszkosz, afrikai sügérek, békés harcoshal, gurami, szenegáli sokúszós csuka, tarka iszapugrógéb, tigrisszalamadra, barna varangy, vörösszemű levelibéka, szakállas agáma, háromszarvú kaméleon, tüskésfarkú varánusz, Campball törpehörcsög, japán fürj és homloklebenyes baziliszkusz.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.