Támadja az ellenzék az iskola újraalapítását

Az óvást megfogalmazó ellenzéki pártok szerint sérti a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét az, hogy a parlament iskolaalapítóként lép, holott a közoktatási intézményeket az önkormányzatok javaslatára miniszteri rendelettel kellene alapítani.

Bihari Naplo - - KÖZÉLET ÉS POLITIKA -

Alkotmányossági kifogást emelt tegnap két jobboldali ellenzéki párt a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezet ellen, az óvás előterjesztői pedig nacionalista szólamokkal támadták Magyarországot, az RMDSZ-t és az azzal együttműködő bukaresti szociálliberális kormánykoalíciót. Az óvást megfogalmazó ellenzéki pártok szerint sérti a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét az, hogy a parlament iskolaalapítóként lép, holott a közoktatási intézményeket az önkormányzatok javaslatára miniszteri rendelettel kellene alapítani. Az előterjesztők azonban, akik a parlament folyosóján számoltak be az újságíróknak az alkotmányossági óvásról, nem a jogi, hanem a nemzeti érvekre helyezték a hangsúlyt.

„Aberráns” engedmények

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) képviselőházi frakcióvezetője szerint a törvény általi iskolaalapítás mögött Magyarország áll, amely „meg akarja alázni Romániát a centenárium évében”. Úgy vélekedett: itt nem egy kisebbségi igényéről, hanem a „legmagasabb szinten született politikai alkuról” van szó, amit az ellenzék nem hagyhat annyiban. Az ellenzéki frakcióvezető szerint fel kell lépni, amikor a kisebbségek követeléseikkel „átlépik a határvonalat”, és a parlamenti támogatásukat élvező kormánypárt „aberráns” engedményeket t esz. Florin Roman, az európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője szerint a magyar kormány erdélyi iskoláknak nyújtott támogatása a szegény családokból származó román gyerekek „elmagyarosításához” vezet. Rámutatott: miközben a bukaresti „nemzetietlen” PSD-ALDE kormány ezer iskolát zár be, vagy olvaszt össze, magyar iskolákat hoznak létre az or- szágban, amelyek budapesti támogatással ingyenes bentlakást és meleg ételt biztosítanak a gyerekeknek. „Nem az RMDSZ-t vádolom és még kevésbé a budapesti kormányt. Azokat vádolom, akik a román kormány, az oktatási tárca élén állnak, hogy nem képesek a román gyerekekről gondoskodni” – méltatlankodott a PNL képviselője.

A bukaresti szenátus a múlt héten a PSD-ALDE szociálliberális kormánytöbbség támogatásával fogadta el a helyi hatóságok által megszüntetett magyar tannyelvű tanintézmény újraalapításáról szóló jogszabályt, amelyet az RMDSZ terjesztett a parlament elé. A törvény hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására lett volna szükség, az alkotmányossági óvás elbírálása azonban hónapokba telhet.

Kelemen: politikai hiba

Az alkotmányossági kifogásra reagálva az RMDSZ elnöke a magyar közmédiának azt mondta: az ellenzéki pártok politikai hibát követnek el, amikor időhúzással akadályozzák az iskola létrehozását, hiszen az erről rendelkező törvénynyel „nincs semmiféle alkotmányossági probléma”. Kelemen Hunor szerint az ellenzék ultranacionalista pártként gátolja a többségkisebbség viszonyának javítását, a párbeszéd lehetőségét, támadása pedig nem az RMDSZ, hanem a magyarság ellen irányul. „Ez a marosvásárhelyi magyar embereknek, a magyar közösségnek az iskolája, tehát ez egy magyarellenes, nagyon éles magyarellenes gesztus. Arról nem is beszélve, hogy mi ugyanabba a politikai családba tartozunk Európában és a későbbiekben is mindenfajta együttműködésnek ez lesz az egyik próbaköve. Ezt tisztázni kell majd később” – mutatott rá az RMDSZ elnöke.

Nem csitulnak a kedélyek a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapítása körül

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.