Viváriumot avattak a Körösvidéki Múzeumban

Tegnap az újságírók és hivatalosságok jelenlétében felavatták a Körösvidéki Múzeum viváriumát. Ez egy kisebb, főleg hidegvérű állatok tartására szolgáló, rendszerint üvegfalú tartólétesítmény, amelyben a körülmények a természetes feltételekhez hasonlóak.

Bihari Naplo - - NAPRAKÉSZ - CIUCUR LOSONCZI ANTONIUS

Az ünnepségen jelen volt mások mellett Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója, Ioan Mang, az intézményt fenntartó Bihar Megyei Tanács szociáldemokrata (PSD) alelnöke, Venczel Márton, a természetrajzi osztály vezetője (aki a fényképeivel is hozzájárult a sikerhez), Adrian Gagiu muzeológus és Vasile Iustin kivitelező. A vivárium a természetrajzi osztály állandó kiállításának részeként két teremben összesen 359 négyzetméter összfelületen működik. Mint „élő múzeum” az ökológiai nevelést és egyben fajvédelmi és kutatási célokat is szolgál. A kiállított fajok száma a megfelelően kialakított környezetű 35 akváriumban, akvaterráriumban és terráriumban körülbelül 45, illetve ezeket időnkét cserélik, és „kispadon is ülnek” csereállatok. Az élőlények között szerepelnek helyi és egzotikus pókok, rovarok, halak, kétéltűek, madarak és emlősök.

A látogató közelről figyelheti meg az élő állatokat, amelyek környezete emlékeztet az eredeti élőhelyükre, és állatföldrajzi kritériumok alapján vannak csoportosítva. A kiállítási felhozatal kiegészíti egy klasszikus állatkertét, mivel itt főleg kisméretű fajok kerülnek bemutatásra, amelyeknél relatíve lehetséges a fogságban tartás, és környezeti kívánalmaik lehetővé teszik bemutatásukat múzeumi körülmények között, amely egyben megfelel a törvényi feltételeknek, és nevelési eszméket is képvisel. Így ezek révén érdekes ökológiai és biológiai nevelési témák kerülhetnek napirendre, mint például törzsfejlődés, környezethez való alkalmazkodás, magatartás, színutánzás, invazív fajok stb.

Egyes veszélyeztetett és endemikus fajok fogságban történő tartásával és szaporításával (a püspökfürdői hévízi Pece patakban egykor előforduló pirosszemű kele) a vivárium ugyanakkor hozzájárul a fajmegmentési programokhoz, amelyek révén azok esetleg visszake- rülhetnek természetes élőhelyükre.

Veszélyeztetett fajok

Más veszélyeztetett fajok is be vannak mutatva, amelyek élőhelyüknek tönkretétele miatt csak fogságban maradtak életben. Ilyen az a „cápa”, amelynek Délkelet-Ázsiában volt az eredeti élőhelye, és csak a legutóbbi időben fedezték fel egyetlen újabb előfordulási helyét. Ennek a bemutatása is példaként szolgál arra nézve, hogy amennyiben az eredeti élőhelyek eltűnnek, az akváriumok és az állatkertek tartalékként szolgálhatnak egyes fajok túlélésében.

A komplexum egyben kutatóbázisként szolgál egyes etológiai és ökológiai kutatási témákhoz, mivel a fogságban tartás révén tanulmányozhatóak a sajátos magatartásformák és környezeti követelmények. Az érdeklődők érdekes viselkedés típusokat figyelhetnek meg, alaposabban megismerhetnek egyes kisállatfajokat, megszabadulhatnak egyes fajokkal szemben tanúsított előítéleteiktől, és megérthetik azok hasznos és fontos szerepét a természet háztartásában, ezáltal az ökológiai nevelésnek egy könnyebb és vonzóbb formáját képviselve minden korosztály számára.

Megfigyelhető például a botsáskák mimetizmusa, a természetes élőhelyéről régen kihaltnak hitt Stendhal-hal, a lövőhal különleges vadásztechnikája, a territóriumokat védő sügérek, a gyöngyfoltos sokúszós csuka nyeles úszói és a kétéltű életmódot folytató iszapugrógéb, amelyek a halaktól kétéltűek irányába mutató fejlődésre emlékeztetnek, a védett mexikói axolotl és a pirosszemű levelibéka, a sima falfelületen is közlekedni képes gekkók, a néhány kizárólag rovarevő kígyók egyike, valamint a vitorlázó repülésre képes erszényes mókus.

A látogató közelről figyelheti meg az élő állatokat, amelyek környezete emlékeztet az eredeti élőhelyükre

A látogatók érdekes viselkedéstípusokat figyelhetnek meg, alaposabban megismerhetnek egyes halfajtákat

A szakállas agáma mindenevő, védekezéskor a torkán levő sötét tüskéit megfeszíti

A háromszarvú kaméleon alapszíne élénkzöld, de ez változhat az állapotától és a hőmérséklettől függően

Venczel Márton, a természetrajzi osztály vezetője

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.