Farsangi mulatság a hegyközcsatári iskolában

A hegyközcsatári Benedek Elek Általános Iskola a közelmúltban tartott farsangi mulatságot. Amint az esemény felvezetőjében elhangzott, jó kedvvel, harsányan kellene elűzni a telet – ha lenne.

Bihari Naplo - - MEGYEJÁRÓ - DEMETER IGNÁC ATTILA

Az időjárástól függetlenül több mint ötven gyerek öltözött be maskarába, és mondta el szövegét, mutatta be a jelmezét. Az alsó és felső tagozaton egy ideig párhuzamosan haladtak az események, majd a tombolasorsolásnál már együtt izgult az iskola apraja-nagyja. De addig még rengeteg izgalmas esemény történt. Az 1–4. osztályosok népi gyermekjátékokat játszottak az emeleti folyosón, amelyet kézműves foglalkozás követett. A jelmezek bemutatása után minden résztvevő emléklapot vehetett át a szervező tanító néniktől.

Az 5–8. osztályosok első körben zenére felvonultak a zsűri és a társaik előtt, majd egyenként is megmutatták magukat, elmondták, kik ők, és miért ezt a jelmezt választották. A zsűri tagjai, Csiki-Dovin Erika, Szilágyi-Lukács Annamária és jómagam, kiemelték a zsűrizés szempontjait. Fontos kritérium minden évben, hogy a jelmez saját készítésű legyen, legyen neve és szövege. Ha a jelmez megkívánja, akkor rövid, kifejező játék is társuljon hozzá. A háromtagú zsűri végül három produkciót díjazott, illetve kiosztott egy különdíjat is. A díjazottakat nem rangsorolták, hanem a jelmezük erőssége alapján díjazták. A legjobban előadott produkció, amelyben összhangban volt a szöveg, a zene, a jelmez a hetedikes Dudas Biankáé volt, aki Hastáncosnőnek öltözött. Őt követte a legkifejezőbb előadás, a hatodikos Lázár Alexandra Szonja személyében. Ő volt a Pantomimes lány, aki értelemszerűen mozgásával és arcjátékával kápráztatta el a zsűrit és a közönséget. Ezután következett a nyolcadikos Kozák Brigitta, a Hókirálynő, aki a leghatásosabb szöveg kategó- riában vitte el a pálmát. Különdíjban részesült Vajda Barbara Klaudia, a legfrappánsabb nyelvi humor győztese, aki Csillagfejű csavarhúzónak volt öltözve – szó szerint. A győztesek emléklapot és egy-egy minikupát vehettek át Oros Erika igazgatótól.

Meglepetések

Nem farsang a farsang, ha nincs benne a tanárok részéről is valami meglepetés. SzilágyiLukács Annamária tanárnő fánkevő versenyre hívta a résztvevőket, amelyhez néhány lelkes anyuka szolgáltatta az alapanyagot. Csorba Victoria tanárnő orvosnőnek öltözött, és nem véletlenül választotta ki a közönség soraiból az egyik csintalan gyereket, és „vizsgálta meg” sztetoszkópjával. A betegség megállapítása után injekció következett volna, de ezt már a páciens nem várta meg, elmenekült. A második körben a játékoké volt a főszerep. A manapság népszerűségnek örvendő Honfoglaló című játékot játszatta el az érdeklődő diákokkal Jakab Ernő tanár. A padlóra fektetett kartonlapokra rajzolta meg az országot, benne 18 megyét 3 várral. A közel kétórás verseny győztese a piros csapat lett, a második helyet a lila csapat szerezte meg, a harmadik helyre pedig a fekete csapat került. A csapatokban vegyesen voltak diákok minden évfolyamról, és egy-egy nyolcadikos diák irányította a csapatok munkáját. Ezután karaoké következett Csorba Victoria tanárnő vezetésével. A vállalkozó kedvű diákok nemcsak éneklésben, de táncban is megmutathatták tudásukat. Közben egy másik teremben Activity-t játszott egy kisebb csoport diák a magyartanár vezetésével.

Akik meg mozgásra vágytak, azok a tornateremben nyújtóztathatták ki tagjaikat Molnár Győző tanár felügyelete alatt. A hagyományos buli következett volna, de a játékban kifáradt gyerekek inkább a pihenést választották. A pedagógusok szerint újra sikerült egy tartalmas, hagyományőrző, és egyben modern farsangi mulatságot szervezni.

Farsanggal űzték el a telet a hegyközcsatári iskolások is

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.