Nyílt napot tartottak a Bonitasban

Pénteken nyílt nap volt a Bonitas Speciális Oktatási Központban és kirendeltségeiben. Betekintést lehetett nyerni az intézmény mindennapi tevékenységeibe és terápiás foglalkozásaiba.

Bihari Naplo - - AKTUÁLIS - CIUCUR LOSONCZI ANTONIUS

„Áldottak mindazok, akik olyannak szeretnek, amilyen vagyok, és nem gondolnak arra, hogy milyen lehettem volna” (Marjorie Chappel) – ezen mottó jegyében szerveztek nyílt napot március 9-én, pénteken a 2015-ben tömbösítéssel alakult Bonitas Speciális Oktatási Központban (Nagyvárad, Fő utca 33. szám) és kirendeltségeiben, Nagyszalontán és Érmihályfalván. A látogatók ebből az alkalom- ból betekintést nyerhettek az intézmény mindennapi tevékenységeibe, a terápiás foglalkozásokba. A szakemberek szaktanácsadással szolgáltak, valamint felvilágosítást nyújtottak a beiratkozás feltételeiről. Mint elhangzott, a célcsoport olyan óvodás, vagy iskolás korú gyerekek (3–18 év közöttiek), akik a következő diagnózisokkal rendelkeznek: látás- és hallássérültek, autisták, mozgássérültek, ADHD-t diagnosztizáltak náluk (azaz figyelemhiányos hiperaktivi- tási zavarral rendelkeznek), diszlexiások, diszgráfiások, Down-szindrómával, vagy bármilyen más szellemi, fizikai fogyatékkal élnek.

„Azoknak a szülőknek a látogatását vártuk, akiknek speciális nevelésű igényű (SNI) gyermekük van, és a következő tanévben hozzánk szeretnék beíratni előkészítő osztályba, vagy akár bármilyen más korosztályú gyermeket nevelnek” – nyilatkozta a Bihari Naplónak Kovács Krisztina gyógypedagógus. Hozzátette: a céljuk volt az is, hogy az érdeklődők lássák az iskola felszereltségét, elbeszélgethessenek a pedagógusokkal és ezek függvényében helyes döntést tudjanak hozni a gyermekük jövőjét illetően, oktatása érdekében.

Önkéntesek

Varga Tünde óvodapedagógus jelezte: a nap megtervezésében a Közösségi Akciókért Országos Stratégia (SNAC) program keretében önkéntes- ként közreműködtek a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum elsőosztályos diákjai is, Bakaity Beáta tanítónő vezetésével. Ez azt jelentette, hogy segítségükkel kézműves- foglalkozásokat szerveztek a kisiskolásoknak, illetve bárkinek, aki meglátogatta őket, valamint ugyanakkor emellett a nagyobbak számára is zajlottak terápiás tevékenységek (zeneterápia, gyógytorna, logopédia stb.).

Az említett önkéntesekkel mi is találkoztunk, Bakaity Beáta lapunknak azt mondta: azért tartotta fontosnak, hogy eljöjjenek, mert az osztályában is van olyan gyermek, aki fogyatékkal él, hiperaktív, illetve egyéb problémával is küszködik. A Bonitasban láthatják a tanítványai: milyen az, ha másmilyenek a gyerekek, hogy lehet velük is foglalkozni, játszani, bevonni őket a közös tevékenységekbe, miként lehet velük bánni, befogadni őket, megtanulni velük együtt élni.

Nyílt napot szerveztek a Bonitas Speciális Oktatási Központban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.