Váradra „fut” a világ legjobbjának tartott vasember

Bihari Naplo - - SPORT -

A Nagyváradi Xterra Sportklub meghívására március 24-én, szombaton Nagyvárad vendége lesz Szőnyi Ferenc amatőr magyar triatlonista, hosszútávfutó, hossztávkerékpározó, vasember. A 40-es éveinek közepéhez közeledvén tette meg első lépéseit a sport területén, hamar rájött, hogy főleg hosszútávfutásban, és hosszabb kerékpár távokon tud jól teljesíteni. Barátai állandóan unszolták, hogy nevezzen be IronMen vagy triatlon versenyre, amikor is bevallotta, hogy nem tud úszni! Ennek ellenére a komáromi ultrasportoló 2007- ben részt vett első triatlon megmérettetésén, és már ekkor elhatározta, hogy bekerül a vasemberek közé. Az első dupla ironman eseményén, 2008-ban szinte még ismeretlen volt a magyar versenyzők között is, ám nem csak ott szerepelt várakozásokon felül (4. helyezett Bonyhádon), hanem a sportág megdöbbenésére még abban az évben harmadikként ért célba a Mexikóban lebonyolított 10-szeres ironman versenyen (összesen úsztak 38 km-t, kerekeztek 1800 km-t, és lefutottak 422 km-t). Egy évvel később viszszatért Mexikóba, világbajnok lett, sőt, a megszerzett pontok révén új rekordot állított fel.

Rekorddöntögető

Az elmúlt tíz évben számos nemzetközi versenyen vett részt, de amelyekre a legbüszkébb lehet, azokat a tavalyi évben érte el: egyaránt első lett a – világon csak általa teljesített – himalájai Hell Ultra Runningon (120 óra alatt kellett lefutni 480 kilométert, 10 ezer méteres szintemelkedéssel), majd Svájcban a Deca Ironman megmérettetésen. A nevéhez fűződik egy korábbi kerékpáros rekord is: 2010-ben megdöntötte a 24 órás, és az 1000 km-es kerékpározás rekordját is: 24 óra alatt 721 km-t tekert, illetve 34 óra alatt teljesítette az 1000 km-t. Különleges, hogy kétszer teljesítette az egyik leghoszszabb és legnehezebb szárazföldi versenyt, a Spartathlont (245,3 km), és az egyik leghosszabb kerékpáros versenyt is, a Race Across America-t (4800 km).

Visszatérve a tavaly rendezett himalájai 480 km-es Hell Ultra Running versenyre, amelyet még soha senki nem futott végig, 2017-ben hárman jelentkeztek a megtételére, közülük is egyedül Szőnyi Ferenc ért célba, mivel francia és indiai vetélytársa idő előtt feladta a küzdelmet.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.