Igazságszolgáltatás előtt Ion Iliescu az 1989-es forradalom ügyében

Jóváhagyta Klaus Iohannis román államfő, hogy a legfőbb ügyészség lefolytassa a bűnvádi eljárást Iliescu volt elnök ellen. Iohannis kiadta az igazságszolgáltatásnak Petre Roman volt miniszterelnököt és Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettest is.

Bihari Naplo - - KÖZÉLET ÉS POLITIKA -

A katonai ügyészek másfél éve fújták le a port az 1989-es aktákról, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta Romániát, amiért nem szolgáltatott igazságot a forradalom sebesültjeinek, illetve a halálos áldozatok hozzátartozóinak. Az ügyészség szerint a kommunista diktátor elűzése után hatalomra ke- rült új politikai és katonai vezetés hatalmának megőrzése érdekében sok ember halálát, testi és lelki sérülését eredményező fegyveres diverziót szervezett, amely – emberiesség elleni bűntettként – elévülhetetlen.

A vádhatóság eddig „ismeretlen tettes” ellen folytatott nyomozást, Iliescut, akinek meghatározó szerepe volt az 1989-es kommunistaellenes népfelkelést követő hatalomátvételben, tavaly márciusban tanúként hallgatták ki.

„Miért is?”

Amikor távozáskor egy ott várakozó újságíró azt kérdezte: bűnösnek érzi-e magát, Iliescu kérdéssel vágott vissza. „Miért is? A román forradalomért? Lehetne azért egy kis ítélőképessége” – oktatta ki a volt államfő az újságírót.

A katonai ügyészség már 2016 decemberében bejelentette, hogy emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítja az 1989-es forradalom idején hatalomra került vezetést. Ezzel hatósági megerősítést nyert az a Romániában széles körben elfogadottá vált feltételezés, miszerint 1989 decemberében a hatalmat Ion Iliescu vezetésével magukhoz ragadó reformkommunisták szerveztek több száz áldozattal járó diverziót Nicolae Ceausescu kommunista diktátor elmenekülése után, hogy egy nem létező ellenséget legyőzve, harci érdemeket szerezve igazolják hatalmukat. A korábbi nem hivatalos statisztikai adatok szerint a Temesvárról induló, Nico- lae Ceausescu kommunista diktátor bukásához vezető 1989-es forradalom napjaiban Romániában a törvényhozók mentelmi jogának felfüggesztése ügyében a parlament, míg 1142-en vesztették életüket, és 3138-an sebesültek meg. Túlnyomó többségük a diktátor elűzése után, amikor a lakossággal elhitették, hogy „terrorista” mesterlövészek lövöldöznek az utcákon Ceausescu hatalmának helyreállítása érdekében.

A 88 éves Iliescu ellen tavaly júniusban már vádat emeltek a „bányászjárásként” elhíresült, 1990. júniusi erőszakos cselekmények ügyében, de a perben még nem született ítélet. A jelenleg visszavonultan élő politikus 1990 és 1996, illetve 2000 és 2004 között volt Románia államfője. a – volt és jelenlegi – kormánytagok esetében az államfő illetékes.

Tavaly júniusban már vádat emeltek a „bányászjárásként” elhíresült, 1990. júniusi erőszakos cselekmények ügyében

A román legfőbb ügyészség bűnvádi eljárást indított Ion Iliescu és Petre Roman ellen

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.