A duális oktatást népszerűsítették Nagyváradon

Külön sajtótájékoztatón népszerűsítette tegnap a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség Rt. (ADLO) a szakmai képzést, amit egy prioritásának tart. A részletek alábbi cikkünkben olvashatók.

Bihari Naplo - - NAPRAKÉSZ -

Az úgynevezett duális oktatás, vagyis lényegében a szakiskolák ügyét kiemelten fontosnak tartja a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség Rt. - fejtette ki tegnap az intézmény székhelyén Alina Silaghi igazgató. Mint elmondta, egyik legfontosabb, még zajló projektjük az ezzel kapcsolatos. A duális oktatás a szakoktatás olyan módon szervezett formája, amikor tulajdonképpen közvetlenül az egyes cégeknek formálnak munkaerőt, az elméleti mellett nagy hangsúlyt fektetve a gyakorlati képzésre. Ilyen szerződéseket kötött is már az ADLO, amelynek nagy szerepe volt a váradi műszaki szakiskola és campus újjáélesztésében, koordinálva ezt a projektet, ugyanakkor közvetítve az üzleti szereplők, az önkormányzat, a tanfelügyelőség és az iskolák között. Most tájékoztatási kampányt folytatnak a következő tanévvel kapcsolatos beiratkozásokról.

Silaghi hangsúlyozta: már az oktatás során némi előnyt élveznek a diákok. Ugyanis a szaktárca havi 200 lejes ösztöndíjat biztosít, továbbá ugyanennyit majd az a cég, ahol a gyakorlati képzés zajlik; az önkormányzat biztosítja az elszállásolást és az étkezést; garantált a későbbi munkahely; az OTL félárú bérleteket nyújt a diákoknak.

Május 16-án 9-15 óra között a váradi Traian Vuia Szakkollégiumban lesz börze, ahol bemutatják a 2018/19-es tanévre érvényes ajánlatokat. Az igazgatótól megtudtuk: bár a legtöbb oktatás román nyelven zajlik, lesz azért magyar nyelvű is. A Vuiaban magyarul tanulhatnak majd autóbádogosságot, fodrászszakmát, valamint hotelszemélyzeti szakon is lesz magyar tanítás.

Silaghi kiemelte még: szintén az ADLO szervezett más, promováló jellegű akciókat is az utóbbi időben. Így például az idei vállalkozók gáláját, de részt vettek idén februárban a Cities of Tomorrow fórumon, amelyet a bukaresti román-német kereskedelmi és iparkamara szervezett, az oktatási témában részesei továbbá a duális oktatást népszerűsítő kampánynak, továbbá június 9-én ők szervezik a cégek labdarúgó kupáját, amelyen a váradi ipari parkban telephellyel rendelkező 10-15 cég dolgozói vesznek részt.

Sajtótájékoztatón népszerűsítette tegnap a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség Rt. (ADLO) a szakmai képzést

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.