Jövőre halasztott újítások

Januártól bármelyik megyében kiváltható a receptre felírt orvosság

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS - MOLNÁR RAJMOND

A tervezett július helyett jövő év elejére halasztja az áprilistól érvénybe lépett egészségügyi keretszerződés két fontos újításának bevezetését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár: ezek szerint január 1-től bármelyik megyében kiváltható a receptre felírt ártámogatott orvosság, illetve küldőpapírral az ország szinte bármely egészségügyi intézményében lehet jelentkezni vizsgálatra.

Az áprilistól érvénybe lépett, háziorvosokra és más egészségügyi szolgáltatókra vonatkozó egészségügyi keretszerződés egyik legfontosabb tervezett újítása az volt, hogy július elsejétől a páciensek az orvosuk által receptre felírt ártámogatott gyógyszereket az ország bármely patikájában kiválthatják, nemcsak abban a megyében, ahol a receptet kiállították, azaz ahol a gyógyszertárak az adott megye egészségbiztosítási pénztárával vannak szerződéses viszonyban. Hasonló fontos változást vezettek volna be a paraklinikai (orvosi diagnosztikai képalkotó eljárások: MR, CT, röntgen, illetve laboratóriumi vizsgálatok) kivizsgálások terén is: ugyancsak júliustól lépett volna érvénybe, hogy a küldőpapírral az ország bármely egészségügyi intézményében – amely szerződésben áll az egészségbiztosítási pénztárral – lehet jelentkezni kivizsgálásra, nem csak abban a megyében, ahol a páciens orvosa kiállította a küldőpapírt – mutat rá a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár.

Miért volt rá szükség?

Mint írták, a keretszerződés és annak alkalmazási mutatója a tervezett két módosítást e hónap elejétől tette volna lehetővé, azonban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár úgy döntött, hogy a szóban forgó újítások bevezetését jövő év január 1-re halasztja. Erre azért volt szükség, mivel a biztosítási pénztár informatikai rendszerét június végéig nem sikerült felkészíteni a tervezett módosítások alkalmazására – írták a közleményben.

A majdani előnyökről

A jövő év elejétől érvénybe lépő változások előnyeiről Duda Tihamértől, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatójától érdeklődtünk. Elmondta, az hogy az ország bármely gyógyszertárában ki lehet váltani a receptre felírt gyógyszereket, főképp azoknak kedvez majd, akik egy hosszabb utazás miatt el kell hagyják a megyét, ahol élnek, viszont eközben ki kell váltaniuk az orvosuk által felírt ártámogatott receptjüket. A módosítások hatályba lépését követően ezt más megyék gyógyszertáraiban is megtehetik, amelyek szerződéses viszonyban állnak a biztosítási pénztárral.

Megnyílnak a lehetőségek

A másik fontos – majdani – újításról, hogy a küldőpapírral az ország bármely egészségügyi intézményében (amely szerződéses viszonyban van a pénztárral) lehet jelentkezni kivizsgálásra, a szakember egy példát mondott. „Amennyiben valaki MR, azaz mágnesesrezonancia-vizsgálatra kap küldőpapírt az orvosától, nem föltétlenül kell ezentúl Hargita megyében feliratkozzon erre, ahol akár féléves várólisták is vannak. Egy szomszédos megyében is elvégeztetheti a vizsgálatot, ahol lehet, hogy csak 1-2 hónap a várakozási idő az előjegyzéstől” – magyarázta, hozzátéve, hogy ez érvényes bármilyen paraklinikai szolgáltatásra, tehát megnyílik annak a lehetősége, hogy a megye határain átlépve is megkaphassa a páciens a számára szükséges egészségügyi szolgáltatást, akár hamarabb.

FOTÓ: SÁNDOR CSILLA

Háziorvosi rendelőben. Az informatikai rendszer ismét közbeszólt: fontos változásokat kellett elodázni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.