Érdemes áfonyatermesztéssel foglalkozni

Ausztráliából hazatérve telepített áfonyást Erőss Endre

Csíki Hírlap - - GAZDAVILÁG - KÖMÉNY KAMILLA (K. K.)

Európai uniós pályázatból telepített 2,7 hektáros áfonyást a csíkborzsovai Erőss Endre, aki Ausztráliából hazaköltözve véli úgy, hogy érdemes áfonyatermesztésbe fogni Csíkszéken.

Ausztráliába élt több mint tíz évet a csíkborzsovai Erőss Endre, aki gyermekei születése után kezdte el fontolgatni a hazaköltözést annak érdekében, hogy gyermekei magyarul tanulhassanak. Közben azt is latolgatni kezdte, hogy mivel is lenne érdemes itthon foglalkozni. Mivel szülei állattenyésztéssel foglalkoztak, így nem állt tőle távol a mezőgazdálkodás, de ő inkább a növénytermesztés iránt érdeklődött. Végül az áfonyatermesztés mellett döntött: uniós pályázati lehetőséggel élve tavaly ősszel telepített egy 2,7 hektáros ültetvényt szülőfaluja határában, ahol őszi és két korai fajtájú tövek kerültek a földbe – számolt be érdeklődésünkre a fiatal gazda.

Kedvező a helyi klíma

Azt is megtudtuk tőle, hogy azért esett a választása éppen az áfonyára, mert megfelelő gondozás mellett közel negyven évig teremhetnek a most elültetett cserjék – míg más bogyós termésűeket tíz évente újra kell telepíteni –, ugyanakkor a növény kedveli a helyi klímát, va- lamint kisebb gépekkel és kézi erővel elvégezhetők a gyümölcsösben szükséges tennivalók. Az ültetvény telepítésével járó teendőkről érdeklődve megtudtuk, a munka savas tőzeg beszerzésével kezdődött, mivel az áfonya a savas talajt kedveli. Ezt követően kialakították a bakhátakat, amelyeket fóliával takartak be, csak a tövek körül vágták ki a szövetet. Tették ezt azért, mert az áfonya szereti a vizet – tavasztól őszig nedvesnek kell lennie a talajnak –, viszont nem állhat meg a víz a tövén. Ugyanakkor csepegtető rendszert is elvezettek a fólia alatt, így ha beköszönt egy hosszabb száraz időszak, akkor is megoldott a növények vízellátása – avatott be.

Friss gyümölcsként értékesíteni

Ami a mindennapi gondozást illeti, Erőss Endre elmondta, metszeni kell a cserjéket, havonta töveiket gyomlálni, illetve a sorok közti gyepet kaszálni. Mindeddig nem volt szükség vegyszerek használatára, mivel a levéltetvekről a katicabogarak, a sáskákról pedig a gólyák „gondoskodtak”. Bízik benne, hogy ez így is marad, és biogyümölcsöt tud majd a továbbiakban is termelni. Elképzelése szerint a termést friss gyümölcsként értékesíti, elsősorban a térségben, ugyanakkor a töveket biztosító cég vállalta a minőségi termés exportra való felvásárlását – utóbbi esetében a reggel leszedett friss gyümölcs másnap délutánra Bécsben, Münchenben már a polcokon is lesz.

Bokronként 4 kg termés

Hasonlóan más bogyós gyümölcsökhöz, az áfonya is fokozatosan éri el a termőképessége csúcsát: jelentősebb termés már két év múlva is várható, de csak az ötödik esztendőtől lehet bokronkénti átlag 4 kilogrammos áfonyatermésre számítani – osztotta meg a mezőgazdasági vállalkozó. Kérdésünkre továbbá elmondta, közel 10 ezer tő áfonyát ültettek el az adott parcellán, a sorok közti távolság ugyanis 2,8 méter, míg a tövek közti 90 centiméter. A bokrok egyébként 1,5-2 méter magasra is megnőhetnek. A tövek száma és a várható átlagtermés értelmében, ötödik évtől negyven tonnás termésre számíthat a gazda, amit, ha 3 eurós (13,8 lejes) kilónkénti áron tud értékesíteni, akkor a termésből mintegy 120 ezer euró (552 ezer lej) bevételre tehet szert. méhbetegségek megelőzésének támogatása, a vándorméhészet segítése, illetve az állományvásárlási támogatás közül. Tavaly 54 méhész nyújtott be támogatásigénylést a méhészeti program keretében, ebből 53 volt támogatható.

Amire érdemes figyelni

Emlékeztetőül újra felhívta az érintettek figyelmét, hogy azok a méhészek, akik igényelik az Országos Méhészeti Program 2018as támogatási formáit, először az Állattenyésztési Hivatal csíkszeredai irodáját ( Zsögöd utca 60. szám) kellett felkeressék, hogy a meglévő családszámról egy bizonylatot kapjanak, s csak azt követően történhettek meg a beszerzések. Vagyis a juttatások megkapásához elengedhetetlen, hogy a kikért bizonylat korábbi legyen, mint a vásárlást igazoló számla.

FOTÓK: PINTI ATTILA

A tavaly telepített borzsovai áfonyás. Akár negyven évig is teremhetnek a tövek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.