Nincsenek kerékpártárolók a csíkszeredai lakóövezetekben

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS - BARABÁS HAJNAL

Sokan a lépcsőházak bejáratainál, a lépcsőfordulókban kénytelenek tárolni kerékpárjaikat, a babakocsikat Csíkszeredában. Ezzel a problémával számos lakószövetség küzd, megoldást a kerékpártolók építése jelentene, ez viszont sok költséget is feltételez.

Sokba kerül a tároló

Silló Imre, a Decemberi Forradalom utca 28–30-as tömbházaiért felelő lakószövetség elnöke megkeresésünkre elmondta, több lakószövetségi elnökkel beszélgetett a problémáról, máshol is jelenség, hogy a kerékpárokat, babakocsikat a lépcsőházban tárolják a lakók. Szerinte nemcsak azért nem helyénvaló ez, mert gyakran összesározzák a kerékpárokkal a lépcsőház falát, hanem, mert elzárhatják a járművekkel a tömbházbejáratokat, ez pedig vészhelyzetben komoly akadályt jelenthet. „Volna igény tároló építésére a lakók részéről, mi is szerettünk volna egyet létrehozni az Óceán üzlet mögötti parkolóban, azonban kiderült, hogy hatalmas összegbe kerülne, hiszen vizet, villanyáramot kellett volna bevezetni, hogy megfeleljen a tűzvédelmi előírásoknak” – mondta a lakástulajdonosi társulás vezetője. Szerinte az lenne a legjobb megoldás, ha a csíkszeredai önkormányzat valamilyen formában támogatná a biciklitárolók megépítését a lakóövezetekben.

Lakók kezdeményezték

Épült néhány éve Csíkszeredában egy kerékpártároló a Penge tömbházként ismert toronyépület mögött, amelyet a lakók pályáztak meg a Zöld Székelyföld Egyesület közösségi kártyaprogramja révén. Mint Csonta László, az egyesület elnöke elmondta, 10 ezer lejjel támogatták a tároló kialakítását, és ehhez a lakók is hozzájárultak valamenynyi önrésszel. Úgy véli, amenynyiben a lakók összefognak, akár 5-6 ezer lejes költséggel is kivitelezhetnének egy ilyen építményt. Szerinte ugyanis nem fontos a villany bevezetése, hiszen egy elemlámpával megodható a világítás. Hozzátette, egy egyszerű tároló felépítéséhez mindössze egy tervre van szükség, továbbá az önkormányzattól kell bérelni a felületet egy jelképes összegért.

Építkezési engedély szükséges

„ Az önkormányzaton belül folynak egyeztetések azzal kapcsolatban, hogy valamilyen formában támogassuk ilyen biciklitárolók építését a lakóövezetekben, azonban még végleges döntés nem született erről” – válaszolta megkeresésünkre Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere. Hozzátette, a lakóövezetek felújításakor igyekeznek figyelembe venni az ilyen jellegű lakossági igényeket is. Tőle megtudtuk azt is, hogy a biciklitárolók építéséhez építési engedély is szükséges.

FOTÓ: GECSE NOÉMI

Lépcsőkorláthoz kötött kerékpár egy csíkszeredai lépcsőházban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.