Marad az autóbuszjárat Büdösfürdőre

Visszalépett volna a büdösfürdői járatot működtető személyszállító cég

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS - BARABÁS HAJNAL

égen több tízen is utaztak autóbusszal, tele voltunk csomaggal, sokan még ülőhelyet sem kaptak” – emlékezett vissza a járatot működtető Bálint Trans Kft. buszsofőrje, miközben Büdösfürdő fele tartottunk több hétvégi háztulajdonossal és újságíróval Borboly Csaba meghívására. Hargita Megye Tanácsának elnöke ugyanis megbeszélésre hívta az érintetteket az üdülőtelep színpadához, miután a Csíki Hírlap hírt adott arról, hogy megszűnhet a menetrend szerinti járat Csíkszereda és Büdösfürdő között. „Tavaly elad- tam az autómat, és azóta mindig az autóbusszal utazok a hétvégi házamhoz. Sajnos egyre kevesebben veszik igénybe a járatot, ráadásul amióta felújították az idevezető megyei utat, sok lett az engedély nélküli feketéző, akik autójukkal elviszik az utasokat, emiatt azon aggódunk, hogy megszűnik a járat” – panaszolta Nagy Béla hétvégi háztulajdonos. Hozzátette, valamikor régen reggel és este is volt autóbuszjárat, mindig tele volt, mert akkor még működött a kádas fürdő Büdösfürdőn, és népszerű volt a mofetta is. Most pedig csak hétvégén van naponta egyszer járat. A megbeszélésen jelenlévő több háztulajdonos szintén megerősítette, hogy igényelnék az autóbuszjáratot.

Kevés utassal veszteséges

„Úgy tűnik, hogy az emberek leszoktak a tömegközlekedésről, miután felújíttattuk a Büdösfürdőre vezető utat, és mivel kevés utassal veszteséges a szolgáltatás, ezért a cég jelezte a megyei tanácsnak abbéli szándékát, hogy visszalépne a szolgáltatástól ezen az útszakaszon” – közölte Borboly Csaba, hozzátéve, éppen ezért megpróbálják meggyőzni a céget, hogy szeptember végéig tartsa meg járatát pénteken, szombaton és vasárnap a marosvásárhelyi járata meghosszabbításaként. Nem várják el többé, hogy hétköznap is járjon. Hozzátette, szükség van azonban arra, hogy minél többen vegyék igénybe az autóbuszjáratot, és jó volna felszámolni a feketén fuvarozók tevékenységét is.

Infrastruktúra-fejlesztés

Szeptember végéig fog közlekedni hétvégéken a Csíkszereda és a csíkszentimrei Büdösfürdő között közlekedő menetrend szerinti autóbuszjárat, mivel az üdülőtelep háztulajdonosai közül többen tiltakoztak a járat megszüntetése ellen. A probléma kapcsán pénteken tartottak megbeszélést az üdülőtelepen, ahol a mofetta és a vízhálózat kérdése is terítékre került.

A megbeszélésen szó esett arról is, hogy jelentősen megnövekedhetne az utaslétszám, ha elindítanák a mofetta és kezelőbázis működtetését. Továbbá beszéltek a vízhálózat hiányának problémájáról és a település rendezési tervének szükségességéről is. „Egyelőre a vízhálózat kiépítésére és működtetésére nem tudunk megoldást találni” – válaszolták Kencse Előd és Székely Ernő, Csíkszentimre, valamint Csíkszentkirály polgármesterei ( Büdösfürdőn mindkét községnek van területe). Mint magyarázták a jelenlévőknek, mivel nincsenek állandó lakosai a hegyvidéki településnek, ezért nem hívhatnak le európai uniós forrásokat infrastruktúra-fejlesztésre, és a községeknek sincs ezekhez a beruházásokhoz anyagi fedezetük. A rendezési tervről annyit mondtak, hogy folyamatban van annak elkészíttetése. A kezelőbázis kapcsán pedig megtudtuk, hogy annak elindítására a korábbi években több kísérletet is tett a csíkszentimrei önkormányzat, azonban az a vállalkozó, akinek haszonbérbe adták, visszalépett, ugyanis túl sok bürokratikus akadályba ütközött a létesítmény működtetésének elindításához.

KORÁBBI FELVÉTEL: GECSE NOÉMI

Mivel jó az út, egyre többen személyautóval látogatnak Büdösfürdőre

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.