Dísz- és haszonnövény is: fekete nadály

Feketenadálytő-levet a zöldségeknek, gyümölcsfáknak!

Csíki Hírlap - - SZÍNES MINDENNAPOK - FARKAS ATTILA

A fekete nadálytő, vagy népiesen forrasztófű nedves rétekről begyűjthető gyógynövényként inkább ismert, mint kerti dísz- vagy haszonnövényként. Pedig megérdemli, hogy kertünk elvadított részében, a konyhakert sarkában vagy akár a virágágyás évelőkkel teli oldalán helyet adjunk neki.

Kertünk egy kis világ, amelybe a növényeket mi válogatjuk össze, mi választjuk ki, hogy mi hova kerül, mi társítjuk és csoportosítjuk azokat, és ezzel meghatározzuk a kert hangulatát, élővilágát és nem utolsósorban fenntarthatóságát.

Díszíti is a kertet

A fekete nadálytő először is kiváló dísznövénye a virágágyásoknak. Ha megfelelő helyre van ültetve, ahol elég nedvességhez és tápanyaghoz jut, akkor méretesre növekedő zöld levelei nemcsak megfelelő hátteret biztosítanak a többi virágzó növénynek, de egész nyáron nyíló, lilás, kunkori virágzata is érdekes, tetszetős színfolttal járul hozzá az ágyás elrendezéséhez, a kert kellemes hangulatához. Azok közé a növények közé tartozik, amelyek nagyon jól néznek ki az ágyáson kívül is, ha van a kertnek elvadított része, ahol kissé magasabb a fű, és akár megtűrve, akár telepítve nyílnak a vadvirágok, akkor a nadály is közéjük kerülhet. Ha a komposzthalmot szeretnénk egy kicsit elrejteni szem elől, akkor más növényekkel együtt ültetve a fekete nadálytövet is felhasználhatjuk.

A konyhakertben is helyet kaphat

Választhatunk neki helyet a konyhakertben is. Kiskertünkhöz tartózó zöldségeskertet nem kell teljesen elhatárolni a telek többi részétől, és nem szabad úgy tekinteni rá, mint egy csakis termelésre használt területre. Az itt lévő, évelő növényeket érdemes úgy elhelyezni, hogy kellemes hangulatot adjanak a zöldségesnek, esetleg díszítsenek is. Ide is lehet társítani a fekete nadálytőt, annál is inkább, hogy kertészeti felhasználása a zöldségeskertben is lesz.

Hasznos levéltrágya

A forrasztófű nemcsak különleges gyógynövény, de nagyon hasznos levéltrágya készíthető belőle. Gyökérzetének köszönhetően könnyen magához veszi a talajban lévő tápanyagokat, még azokat is, amelyek a legtöbb növény számára nehezen hozzáférhetőek, és dús levélzetet fejleszt. Ha leszedjük a leveleit, és néhány napig vízben áztatjuk, akkor a szétázott levelekből az ott felhalmozott tápanyagok az ázatba kerülnek, ezt a levet pedig felhígítva levéltrágyaként használhatjuk vagy tápoldatként kiöntözhetjük. A növény idősebb, alsó leveleit érdemes leszedni, és felaprítva egy vederbe vagy hasonló, lehetőleg fedeles edénybe rakni, majd anynyi vízzel feltölteni, ami jól ellepi. A lezárt vedret, hordót ezután egy félárnyékos helyen hagyjuk néhány napig- egy hétig. Tanácsos félreeső helyen tartani az edényt, mert egy idő után nagyon kellemetlen szaga lesz a lének. Ha már a levelek szétáztak, akkor szűrjük le, és 10-15 rész vízzel felhígítva használjuk el a tápoldatot.

Paradicsomnak, ribizlinek

A fekete nadálytőből készült tápoldat főleg káliumban gazdag (a csalánból készült főleg nitrogénben), de emellett sok fontos mikroelemet is tartalmaz. Igencsak alkalmas a paradicsom, paprika, tök és káposztafélék trágyázására, de bogyós gyümölcsöt termő bokrok és gyümölcsfák körül is használhatjuk. A zöldségnövények káliumigénye nagyon megemelkedik a virágzást követő időszakban, és fejlődésüket segíthetjük tápoldatozással. A paradicsom, ha nem tud elég káliumot felvenni a talajból, akkor kevesebb virágot köt, illetve a megtermékenyült virágok egy részét elhullatja, a megmaradt gyümölcsök pedig nem pirosodnak egyenletesen, a szár körüli részen zöldesek maradnak. A káliumhiányban szenvedő káposztafélék lassan fejlődnek, aminek következtében a levelek nagyon szálkásak, fásak lesznek.

A fekete nadálytő közeli rokona a kevésbé elterjedt, de igencsak érdekes, díszes és ehető borágónak, a szintén gyógynövény tüdőfűnek és a mindenki által ismert nefelejcsnek. Hogy dísznövényként mennyire állja meg a helyét, az ízlés dolga, gyógynövényként a legjobb az, ha nincs szükségünk rá, de biotápoldathoz ez az egyik legjobb növény (a csalán a másik), ezért szánjunk neki egy kis helyet a kertben!

Örömteli kertészkedést!

FOTÓ: FARKAS ATTILA

Nem csak gyógynövény, szép és hasznosítható is a kertben. Leveleiből tápoldatot lehet készíteni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.