Változtatások a körforgalomban

Homokágyra helyezett kövek helyett aszfalt a Villanytelep utcában

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS - KOVÁCS ATTILA

Nem csak javítást, átalakítást is végeznek Csíkszeredában a Villanytelep utca és a Brassói út kereszteződésénél épült körforgalomban. A kockaköveket, amelyek nem bírják a forgalom okozta terhelést, aszfalttal helyettesítik.

Abalesetveszélyessé vált körforgalomban a kockakővel burkolt külső körív nem állta ki az idő próbáját, és az áthaladó nehézgépjárművek jelentette terhelést sem viselte jól. Az elmúlt két évben többször is kifordultak a helyükből a homokágyra helyezett kockakövek, helyettük kátyúk alakultak ki. Idén tavasszal a vasútállomás irányából érkező és a Brassói úton továbbhaladó gépjárművek vezetői, akiknek a körforgalom közepén élesen balra kellett kanyarodniuk, hogy folytassák útjukat, már egy öszszefüggő, mintegy tíz méter hoszszúságú, mély sáncba hajthattak bele, ha nem vigyáztak.

Aszfaltozás lesz

A helyreállítást egy hete kezdték el, mint Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármester kérdésünkre közölte, a megsüllyedő, homokágyra helyezett kockakövek helyett a külső körívet is aszfalttal burkolják, ennek peremét szegélykövek jelzik majd. Erre a terhelés miatt van szükség, ahogy az alpolgár- mester korábban kifejtette, nem az autók súlya a megterhelő ott a burkolat számára, hanem inkább a Brassói úton a vasútállomás felől érkező és a körforgalom után szintén ezen az útvonalon továbbhaladó teherautók, nyerges vontatók gumiabroncsai által az elforduláskor kifejtett erő, amelynek következtében korábban a kockakövek felbillentek, elmozdultak. A mostani megoldás biztosabbnak, tartósabbnak ígérkezik.

Veszélyes kövek

Noha a munkálatot még nem fejezték be, a részleges útzárat feloldották, tegnap a Villanytelep utca mindkét sávján lehetett közlekedni. A körforgalomban azt láttuk, hogy a külső körív helyén megtör- tént az alapozás és a hengerelés, a közlekedés viszont nem volt zavartalan, mert a teherautók, kamionok a már ismert, kritikus szakaszon megbontották az alapozást, és ökölnyi kövek kerültek felszínre, pontosabban az úttestre. Ez igen veszélyes, mert a teherautók kerekei alá kerülő kövek kipattanhatnak, akár súlyos sérülést is okozhatnak a gyalogosoknak. Egy járókelő elmondta, ő korábban már látott ilyen balesetet, amely hasonló körülmények között történt.

Ismételt javítások

Az utca felújítását és a körforgalom kialakítását 2014-ben kezdték el, és a következő évben fejezték be, átvétel előtt viszont már javítani kellett az utca megsüllyedt burkolatát. 2016-ban az utca és a körforgalom ismét javításra szorult, a kivitelező cég vezetője akkor azt mondta, még az építés előtt jelezték, hogy a kockakövek homokágyra helyezése nem megfelelő megoldás. A javításokat a garanciaként visszatartott összegből végeztette el a polgármesteri hivatal, a kockakövek viszont továbbra is kifordultak a helyükről, és sáncok keletkeztek. Kisebb javításokat még végeztek tavaly, viszont elmaradt az utca és a kereszteződés helyreállításához szükséges beavatkozás, mert a nyári útkarbantartással megbízott cég ezt nem vállalta. Idén a körforgalom javítása mellett az úttesten keletkezett horpadásokat is eltüntetik.

FOTÓK: GECSE NOÉMI

A jól ismert közúti csomópont. A körforgalom biztonságosabb lesz, ha elkészül a javítás

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.