Felújítás gyűjtésből, közmunkával

Hozzáfogtak az egyházi épületek feljavításához Csíkajnádon

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS - KÖMÉNY KAMILLA

Kalákában végezték el a csíkajnádi templom és a hozzá tartozó fásszín tetőzetének javítását, illetve hozzáfogtak a templomkerítés felújításához is a hétvégén. Az eddigiekhez hasonlóan a további szükséges tennivalókra is gyűjtésből teremtenék elő az anyagiakat.

Nem hiába hirdetett gyűjtést egyházi épületeik feljavítására a csíkajnádi egyháztanács, hiszen a legsürgetőbb beavatkozásokhoz szükséges pénzösszeg már össze is gyűlt a helyiek felajánlásaiból, a hétvégén pedig közösen láttak munkához. Mint arról már írtunk, június elején tette közzé felhívását az egyháztanács, miszerint szükségessé vált a csíkajnádi templom tetőzetének javítása, a templomkerítés újrafödése, vakolása, illetve a helyi ravatalozó tetőjavítása és meszelése, ahol beázott a mennyezet, valamint szeretnék, ha a temetőben új anyakeresztet állíthatnának. Ezek megvalósítására pedig gyűjtést hirdettek.

20-30 önkéntes dolgozott

Ahogy a közügyekre korábban is nyitott volt a csíkajnádi közösség, úgy most is fontosnak érezték támogatni a kezdeményezők elképzelését, akik a nagyobb károk megelőzéséért döntöttek a munkálatok mellett. Pénteken és szombaton bebizonyosodott, hogy nemcsak a szükséges anyagiak előteremtésében, hanem a kétkezi munkában is partnerek a csíkajnádiak, hiszen 2030 helybéli önkéntes vett részt a közmunkában. A két nap alatt befejezték a templom és fásszín tetőjavítását – lécezését, újrafödését –, valamint leverték a templomkerítés omladozó vakolatát és elkezdődött az újravakolása is – számolt be érdeklődésünkre az egyik egyháztanácsos.

Folytatják a munkát

Azt is megtudtuk tőle, hogy az adományokat a munkálatok alatt is fogadják, mivel szeretnék, ha a tervezett tennivalókból idén minél több megvalósulhatna. Amenynyiben nem lesz rá anyagi forrás vagy idő, akkor jövőben folytatják az elképzeléseik kivitelezését. Eközben hétről hétre gyűlnek a felajánlások: helyiek, elszármazottak, de a helyiek baráti-ismerősi köréből is adakoztak erre a célra. A 205 falubeli családból eddig 152 járult hozzá a kezdeményezéshez. Az anyagiak és a fizikai munka mellett voltak helyiek, akik a munkásokat tízóraira fánkkal, munka után itallal kínálták. Az ebédet pedig pénteken Szőgyör Loránd és családja, szombaton Bartis Levente családja biztosította. A kezdeményezők hálásak minden közreműködőnek, és hasonló segítőkészségre számítva folytatják a munkát szombaton ( július 21-én) reggel hét órától a templomkerítés felújításával.

FORRÁS: CSÍKAJNÁDI SZENT ISTVÁN SZERVEZET

Elkezdődött a templomkerítés javítása is Ajnádon

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.