Nagyvárad: Polgári Esték 2018-ban is

Erdélyi Napló - - BEHARANGOZÓ -

A Magyar Polgári Egyesület és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács 2018-ban is megszervezi a Polgári Esték nevű rendezvénysorozatot. 2018-ban a centenáriumi évre, eseményekre való tekintettel, az előadások 1918-ról, illetve a trianoni békediktátumhoz vezető útról szólnak majd. Összesen tizennégy előadást terveztek be, amelyeket a Partiumi Keresztény Egyetemen hallgathatnak majd meg az érdeklődők. Az előadásokat úgy állították össze, hogy minden alkalommal más témát dolgoznak fel, mutatnak be, de összefüggéseiben a magyarság számára sorsfordító történelmi események hátterére is rámutatnak. A 1918-as gyulafehérvári nagygyűlés előzményeit, következményeit és a két év múlva szintén centenáriumba lépő trianoni diktátum hátterét is bemutatják az érdeklődőknek, természetesen majd 2019-ben és 2020-ban is megszervezve az adott időszakot bemutató változatos előadásokat.

A neves történészek, kutatók, szakemberek és a Polgári Egye- sület vezetői azokat az érdeklődőket várják az előadásokra, akiket érdekel történelmünk jelzett korszaka, akik az igazságot, a történelmi összefüggéseket keresik, akik nem a mítoszt, hanem a tényeket akarják hallani, tudni, ismerni minden időben, így ebben a centenáriumi évben is.

Az előadások a Partiumi Keresztény Egyetemen lesznek.

Február 20-án, 17 órakor: Beke Mihály András újságíró, diplomata – Mikor lesz vajon szobra Ceauşescunak?

Március 20-án, 18 órakor: Szidiropulosz Archimédesz történész, a Trianoni Szemle főszerkesztője – Az összeomláshoz vezető út

Április 3-án, 18 órakor: dr. Makkai Béla történész, a Károli Gáspár Református Egyetem docense – Nemzeti(ségi) törekvések az Osztrák–Magyar Monarchiában és a trianoni „békéltetés”

További előadások dátumai: április 24., május 8., május 22., június 5., szeptember 25.,október 2., október 16., november 6., november 27., december 11.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.