Magyar érem Phjongcshangban?

Évtizedek óta nem nyertek érmet magyar versenyzők a téli olimpiai játékokon

Erdélyi Napló - - SPORT - SOMOGYI BOTOND

Hivatalosan holnap, február 9-én kezdődnek meg a 23. téli olimpiai játékok, ám egyes sportágakban már ma, csütörtökön kezdetét veszi az év egyik legfontosabb sporteseménye. A kétheti sűrű programot követően a dél-koreai Phjongcshangban február 25-én alszik ki az olimpiai láng.

Phjongcshang Dél- Korea északkeleti részén Kangvon tartományban fekszik. A Thebek-hegységben elhelyezkedő település 180 kmre keletre található az ország fővárosától, Szöultól. A 700 méter tengerszint feletti magasságban elterülő település és annak környéke ideális hely a téli sportokat kedvelők számára. Ezt kihasználva Phjongcshang már a 2010-es, valamint a 2014es téli olimpiai játékok rendezési jogára is pályázott. Ám sikertelenül. A 2010-es pályázaton három szavazattal maradt alul a kanadai Vancouverrel szemben, a 2014-esen pedig ugyancsak a második helyen végzett, akkor az oroszországi Szocsi mögött, négy szavazattal kapva kevesebbet. 2009-ben a dél-koreai város elöljárósága a sportvezetőséggel karöltve bejelentette, harmadszor is pályáznak a téli olimpiai játékok rendezési jogáért. Ezt az igyekezetüket immár siker koronázta, 2011. július 6-án ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság durbani ülésén Phjongcshang az első fordulóban megkapta a szavazatok több mint felét a másik két pályázó – München és a franciaországi Annecy előtt.

Az olimpiai falu alapkövét viszonylag későn, 2015. szeptember 22-én tették le. A 42 ezer négyzetméteren elterülő beruházást tavaly ősszel adták át. Az épületekben 3500 személy elhelyezésére van lehetőség, az ingatlanokat az olimpia után az elképzelések szerint lakásként fogják tovább használni.

Népmesékből ihletődött kabala

A téli játékok kabalája – Sooharang – egy fehér tigris, ezt 2016 júniusában mutatták be. A tigris a koreai népmesékben az erő, a bizalom, a védelem jelképe. A kabala elnevezése a sooho (koreai nyelven védelem) és a ho-rang-i (tigris) szavak összetételéből jött létre (amúgy az 1988-as szöuli nyári olimpiai játékok kabalája szintén tigris, Hodori volt).

Hogy a kabala kinek hoz majd szerencsét, nem lehet tudni, annyi viszont biztos, hogy még el sem kezdődtek a versenyszámok, de sajnos már halálos balesete is van az olimpiának. A szervezőbizottság a dél-kore- ai hadsereggel közösen számolt be arról, hogy a játékok biztosításán dolgozó egyik katona meghalt. Az illető olyan szerencsétlenül csúszott el a szál- lásán lévő zuhanyzóban, hogy beleesett egy üvegajtóba, amely végzetesnek bizonyult számára. A dél-koreai hadsereg, rendőrség, illetve tűzoltóság több mint tíz nappal ezelőtt foglalta el a helyét a városban, hogy a létesítményeket átvizsgálja és a biztonsági feladatokat ellássa.

A 18 olimpiai helyszínen egyébként 19 kormányzati szerv mintegy 740 munka- társa dolgozik a biztonságon, őket több mint tizenötezer önkéntes segíti. A nem megfelelő körülményekre utaló jel volt a múlt héten az, hogy mintegy kétezer önkéntes mondta viszsza a segítséget: egyes átmeneti szálláshelyeken még a melegvíz sem volt biztosított számukra. Ennek ellenére Thomas Bach, a NOB elnöke a megnyitó előtt kijelentette: „már most elmondhatjuk, hogy ez a falu az egyik legjobb, ha nem a legjobb”. Érdemes megemlíteni, hogy a köztudatban a téli olimpia Phjongcshang város nevével azonosul, ugyanakkor két olimpiai falu is várja a sportolókat: a jeges sportoknak otthont adó létesítményeket a tengerparti Gangneung közelében építették fel, itt mintegy 2400 főt szállásolnak el, míg a havas sportok 3500 versenyzője, edzője, csapatvezetője Phjongcshangban várja a versenyeket.

Rekordszámú részvétel

A szervezők tájékoztatása szerint 92 országból rekordot jelentő 2925 versenyző vesz részt a játékokon. Hét nemzetközi szövetség 15 sportágában 102 versenyszámban avatnak majd bajnokot. A legnagyobb delegáció természetesen az amerikaiaké, akik 242 fővel képviseltetik magukat, a házigazda dél-koreaiak 144 sportolót neveztek, Magyarországról 19-en jutottak ki az eseményre, Románia 28 versenyzővel utazott ki, köztük van a bobos Bartha Levente, a sífutó Lőrincz Tímea, valamint a biatlonista Tófalvi Éva. A székelyföldi sílövő különben sport- történelmet írt, hiszen immár hatodik olimpiáján versenyzik. Simon Márton tanítványa 1998ban vett részt először olimpián, Japánban ( Naganóban), majd az egyesült államokbeli Salt Lake City (2002), az olaszországi Torino (2006), a kanadai Vancouver (2010) és az oroszországi Szocsi (2014) következett.

A román sportolók a következő sportágakban versenyeznek: alpesi sí, sífutás, biatlon, síugrás, bob, szánkó, szkeleton. Mihai Covaliu, a Román Olimpiai Bizottság elnöke az 50 fős román küldöttség elutazása előtt sajtótájékoztatón elmondta: a dél-koreai olimpiai játékokon a román csapat azt a célt fogja követni, hogy tagjai megdöntsék személyes rekordjaikat.

Ezzel szemben a magyar küldöttség – a sportvezetők szerint is – azért utazik az ázsiai országba, hogy érmet nyerjen. A magyarok alpesi sízésben (4 fő), északi sízésben (2), gyorskorcsolyában (1), műkorcsolya és jégtáncban (1), szabad stílusú sízésben (1) és rövidpályás gyorskorcsolyában (10) versenyeznek. Érmes reményeik természetesen ez utóbbiaknak vannak, hiszen ebben a sportágban Magyarország az utóbbi években rohamléptekkel fejlődött, és a magyar versenyzők – mind a férfiaknál, mind a nőknél – több érmet is nyertek világkupákon, Európa- és világbajnokságokon. A legnagyobb remények a Shaolin-testvérpárhoz fűződnek. Liu Shaolin Sándor két éve éppen Szöulban lett vbaranyérmes 500 m-en, öccse Liu Shaoang ugyanott 1500 m-en ezüstérmet szerzett. De mindazok előtt, akik a téli sportok szerelmesei és figyelemmel követték ezt a sportágat, a magyar eredményeket, a Heidum Bernadett vagy a Keszler Andrea neve sem ismeretlen. Szakemberek tőlük is jó eredményeket várnak el. Amennyiben a magyar csapat érmet nyerne Dél-Koreában, sporttörténelmet írna, hiszen a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpáros ezüstérme 38 évvel ezelőtt, 1980-ban született a Lake Placidban rendezett téli olimpián.

A szervezők tájékoztatása szerint 92 országból rekordot jelentő 2925 versenyző vesz részt a játékokon. Hét nemzetközi szövetség 15 sportágában 102 versenyszámban avatnak majd bajnokot.

A dél-koreai település már a 2010-es, valamint a 2014-es téli olimpiai játékok rendezési jogára is pályázott

Irány Gangneung és Phjongcshang, kedves Sooharang!

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.