Öt perc és jövök

Erdélyi Napló - - VÉLEMÉNY - SOMOGYI BOTOND

Öt perc és jövök. Ez a felirat fogadott – immár nem először, s tapasztalataim alapján nem utoljára – a kolozsvári színház jegypénztáránál. Amivel nem is lenne baj, hiszen mindenkinek akadhat sürgős dolga, elintézni- vagy megbeszélnivalója. Még munka közben is. Csakhogy néha a sok, az mégiscsak sok. Merthogy legutóbb nem is öt percet kellett várnom. Hanem sokkal többet. Több mint tíz perc után meguntam a várakozást. Azt már rég láttam, hogy az Öt perc és jövök feliratot nem először biggyesztették ki az ablakra. A papír tűrődéseit is ismerem régóta, volt ugyanis időm bámulni elégszer. De legalább ezt az egyet már nem fogják, ugyanis az egyik vásárolni szándékozó személy az ötös elé odakörmölt egy egyest is, így következő alkalommal inkább újat nyomtatnak. Mert valószínűleg nem hagyják ott díszelegni a szöveget: 15 perc és jövök.

Szóval meguntam a várakozást, és eljöttem, mert sietnem kellett. Tudom, ilyenkor a fiatalok és a modern gondolkodásúak azonnal ugranak: miért nem veszed meg a jegyet a neten? Igaz is, miért nem? Csakhogy nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy interneten jegyet vásároljon. Főleg az idősebbeknek. És mi van akkor, ha egyszerűen nem akarok? Vagy szeretnék érdeklődni az előadással kapcsolatban? Vagy esetleg bizonyos névre félretett jegyet szeretnék felvenni a pénztárból? Azt is otthon a gép előtt kell elintézni? Nyilván a netes változat egy lehetőség. De semmi esetre sem a megoldás.

Azt is tudom, hogy abból a fizetésből, amit a színház egy pénztárban naponta négy órát dolgozó személynek fizet, nem lehet megélni. Főleg, hogy az új adóügyi törvények miatt a városi költségvetések egyre kevesebb pénzt szánnak a kultúrára. Csakhogy ez sem lehet magyarázat.

Azt is tudom, hogy olyan sokat nem kell a pénztárban tevékenykedni – sajnos. Mert ki vásárol ma jegyet akkor, amikor egy hónapban alig egy vagy legfeljebb két előadást tartanak a nagyszínpadon? A többi ugyanis stúdióelőadás, amelyre azt a kéttucat jegyet elosztogatják azoknak, akiknek van gyomruk végigülni a semmitmondó, néha trágár, máskor vetkőzős produkciókat. Vásárolni tehát alig megy valaki a Sétatér környékére. Igen, ez is valóság. De attól még a munkát – legyen az bármilyen unalmas – el kellene végezni. Becsülettel. Mert mi van akkor, ha mindenki, aki a fizetéséből nem él meg, nemtörődöm módon viszonyul a munkájához és ezáltal a vásárolni akaró, idejüket beosztó tisztességes polgárokhoz?

FORRÁS: HUNTHEATER.RO

A kolozsvári magyar színház pénztárába kevesen járnak jegyet vásárolni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.