Doppingbotrány? Égjen az olimpiai láng!

Úgy tűnik, a politikában egyre kiéleződő nyugati–orosz konfliktus a sportban sem marad nyomtalan. A sportvilág különböző befolyású nemzetközi bizottságai egymásnak ellentmondó döntéseket hoznak. Az igazság pedig, mint ilyenkor mindig, valahol elvesztődni

Erdélyi Napló - - SPORT - SOMOGYI BOTOND

Kik állnak az éremtáblázat elején? – kérdezte nemrég egyik ismerősöm a téli olimpiára célozva. – A németek – vágtam rá, mert akkor még valóban ők szerezték a legtöbb aranyat. Azóta a norvég versenyzők átvették az elsőbbséget, de mire megjelenik a lap, lehet, hogy megint más lesz a helyzet.

– De hát hol vannak az oroszok? – jött a következő kérdés. Bár úgy gondolom, ismerősöm aligha tudta, hogy a Szovjetunió 1956 és 1991 között két verseny kivételével minden alkalommal az olimpiai táblázatok élén végzett. Az orosz gazdaság mélyrepülésével ugyan visszaesett kissé az orosz versenyzők teljesítménye, de Putyin hatalomra kerülésével ismét megerősödött, és visszaküzdte magát az élmezőnybe. 2010-ben újból viszszaesés történt: a ruszkik az első tízbe sem kerültek be. Így az oroszországi Szocsiban megrendezett játékok kiemelt fontosságúvá váltak egy olyan országban, ahol a téli sportok nemzeti ügynek számítanak. Az orosz szurkolók nem is csalódtak, hiszen az ország kiemelkedően jó teljesítményt nyújtott, és a norvégek, valamint Kanada előtt az éremtáblázat élén végzett.

Itt az orosz, hol az orosz?

Szóval hol vannak az oroszok?– hangzott a kérdés. – Hát sehol – vágtam rá hirtelen, pedig tudtam, hogy azért ez mégsem így van. Ugyanis orosz versenyzők mégiscsak indultak az ötkarikás játékokon, csakhogy nem a fehér–kék–piros, hanem az olimpiai zászló alatt (Olimpiai Atléták Oroszországból felirattal). A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyanis decemberben államilag szervezett doppingolás vádjával eltiltotta az Orosz Olimpiai Bizottságot.

A folyamat még 2014-ben elkezdődött, amikor az egyik németországi lap azt állította, hogy a Szocsiban verseny- ző oroszok 99 százaléka doppingolt. A Nemzetközi Doppingellenes ügynökség ( WADA) egy kanadai sportjogászt, Richard McLarent bízta meg azzal, hogy kiderítse, mi az igazság. A bizottság elnökeként McLaren az orosz antidoppingközpont korábbi vezetőjének – az azóta az Egyesült Államokba emigrált Grigorij Rodcsenkovnak – a feljelentésére alapozva megvádolta az Orosz Föderációt, hogy államilag támogatta a tiltott szerek használatát. A NOB elfogadta a McLaren-jelentést és az olimpiai játékok történetében példátlan módon kollektív büntetéssel sújtotta Oroszországot. Igaz, csupán mint nemzetet büntette, és a bűnösként megjelölt sportolókat eltiltotta. Azokat viszont, akik Pjongcsangra úgymond tisztán készültek, beengedték.

Mindenki másképp csinálja

Hogy mi az igazság, azt nehezen lehet kideríteni. Emlékezzünk csak, hogy az orosz atlétákat a riói olimpiáról is már kitiltották két évvel ezelőtt. Tény, hogy valószínűleg az oroszok nem tiszták. Mint ahogy viszont sokan mások sem. Tavalyelőtt szeptemberben egy orosz hackercsoport betört a WADA adatbázisába, majd számtalan dokumentumot tett közzé. Ezekből az derült ki, hogy alig találni olyan nemzetet, amelynek sportolói ne szednének különböző teljesítményfokozókat vagy tiltott szereket. A WADA 2016-ban Oroszországnak 148 szabálytalanságot rótt fel doppingolással kapcsolatban, ugyanabban az időszakban viszont Olaszország 123, India 96, Belgium és Franciaország 91 vádponttal szerepelt a dokumentumokban (hogy csak néhányat említsünk). Érdekes módon az angolszász befolyás alatt álló WADA, valamint a nagy multinacionális vállalatok által támogatott NOB ritkán talál próbát amerikai olimpikon ellen (sokan Michael Phelps éveken keresztül emberfelettit nyújtó teljesítményét is igencsak megkérdőjelezik).

Robbant a bomba

A bomba akkor robbant fel, amikor az orosz illetékesek fellebbezésének következtében a svájci sportdöntőbíróság (CAS) az olimpiai rajt előtt három nappal közölte döntését: 28 sportolót rehabilitáltak, visszajárnak nekik a Szocsiban szerzett érmek, 11 esetben pedig az életfogytig szóló eltiltást megsemmisítették (egy tanács végül utolsó utáni pillanatban mégis úgy döntött, hogy a rehabilitált sportolók azért mégsem indulhatnak Pjongcsangban).

Akár ezt az újabb CAS-döntést is elfogadnánk, hiszen tudjuk, milyen óriási pénzek és érdekek forognak kockán akkor, amikor szponzorizálásokról, gyógyszergyártókról, éremtáblázatokról, téli sportokban nagyhatalmaknak számító országok presztízséről, olimpiai rendezésről és azok megszavazásáról stb. van szó. Csakhogy ezúttal sem olyan tiszta a kép, mint amilyennek látszik. Merthogy sokan már az oroszokat részben re- habilitáló CAS-bizottság összetételét is megkérdőjelezték. No nem véletlenül. Az egyik Michael Geistlinger professzor Ausztriából, a másik a német DirkReiner Gerkens, mindketten elismert jogászok, a Nemzetközi Sílövőszövetség egykori főemberei. Akik hihetetlenül szoros kapcsolatokat ápoltak az oroszokkal, hiszen ott a sportág nagy megbecsülésnek örvend. Az összeesküvés-elméleteket szerető kutatgatók pedig azt is előszedték, hogy Geistlinger nem sokkal a McLaren-jelentés nyilvánosságra hozatala után elítélte a szerzőket azt állítván, tendenciózusak a megállapításaik. Sőt, tovább is van: a jogászprofesszor nem is olyan régen azt nyilatkozta, hogy nem kell Vlagyimir Putyint állandóan piszkálni, mert az oroszok teljesen jogosan foglalták vissza a Krím-félszigetet Ukrajnától. Nos két héttel ezelőtt ez a Geistlinger professzor döntött a NOB által eltiltott oroszok sorsáról, akiket a McLaren-jelentés alapján ítéltek el.

Éljen a fair-play!

Szóval összegezve azt látjuk, hogy a NOB, a WADA és a CAS egymásnak ellentmondó döntéseket hozott. Az orosz doppinglabor vezetője, Rodcsenkov, az amerikai tanúvédelem kedvezményezettjeként reszketve éli életét az Egyesült Államokban, nehogy volt KGB-sek esetleg a nyomára akadjanak. A WADA szerverének feltörése után kiderült, hogy az oroszok mellett bizony mások is igencsak sárosak. És a napokban derült ki, hogy a bukaresti doppinglabort számos szabálysértés miatt fél évre felfüggesztették, valamint az is, hogy az orosz bronzérmes curlingcsapat egyik résztvevőjének mintája pozitív lett – igen, Pjongcsangban! Közben zajlanak az ötkarikás játékok és a „mindig tisztán készülök”, valamint a „sportszerűséget mindig tiszteletben tartom” mondatokat az eskü alkalmával elrebegő sportolók továbbra is összemérik erejüket. Égjen az olimpiai láng!

FOTÓ: MTI

Putyin az orosz hokisokkal. Az elnök bocsánatot kért, hogy nem tudta megvédeni a sportolókat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.