Yalja rendeletét a tanügyminiszter

Zető szerint tanítók is taníthatják a román nyelvet az elemi magyar osztályaiban

Erdélyi Napló - - HÉTRŐL HÉTRE -

níthatják a román nyelvet, de ez nem lesz agos feladatuk – jelentette ki a magyar ok és szülők felháborodását kiváltó koretről Valentin Popa oktatási miniszter. Mirdélyi magyar tanintézetekben, a vegyes yar tagozatain japánsztrájkkal indult az új elemen Hunor RMDSZ-elnök lapcsopormondta, első lépésként a vitatott jogszaítását és a miniszteri körlevél visszavonárni az RMDSZ a román kormánytól.

elemi iskolákban taníthatják tanítók yelvet, de a román artása a tíz nappal módosítás után nem kizárólagos feladaa Valentin Popa okr hétfőn, miután a osi Márton Áron áln megnyitotta a tanr, aki ellátogatott a avian Goga Főgimégére is, kijelentetnem érinti a tanítói bségi iskolákban a megtartását eddig óradíjjal fizették, és yi változik, hogy kiórákat a tanítók fela munkáltatóknak iuk szakképzett roni az órák megtar-

tanítók

rva a tanítók, csak mely alapján ezeket ák, megváltozott” - iniszter hozzátette: korábban az elemi or a testnevelés óráat és az idegennyelv okra bízták. Megjeások bevezetésekor eg a szükséges száidővel sikerült a taítani. Valentin Popa törvénymódosítást, nagykövet, oktatási bb, még Navracsics felelős európai bizte: tegyen valamit sebbségek nyelvein ákjai is tanulhassák nyelvet. Hozzátetrgita megyei önkora romániai Országos ellenes Tanácsnál lta be a minisztérigy nem biztosítja a gtanulásának a lecavezető szerint a ó kormányrendelet lépett, a parlament a képviselők módois hozzátette, hogy atásának a javítását ankönyvek javításáják elérni. Valentin domokoson magyar mondta el tanévnyien bejelentette, hogy gram indul a falusi , hogy ezek hasonatást biztosíthassai tanintézetek. mos magyar, német szalagot kötött a karjára az ellen tiltakozva, hogy a kormány mindenféle szakmai egyeztetés nélkül tíz nappal a tanévkezdés előtt rendelettel módosította a tanügyi törvényt, mely immár a tanítók helyett román nyelv és irodalom szakos szaktanárokra bízza a kisebbségi elemi iskolák román nyelvoktatását. A csíkszentdomokosi oktatási intézmény sporttermében Popa azt is mondta, értékeli a Hargita megyei iskolák eredményeit, és támogatásáról biztosítja az intézményeket. Korodi Attila parlamenti képviselő beszédében kitért a japánsztrájkot kiváltó kormányrendeletre. Mint mondta, a megszorítás a legkisebbeket érinti, azokat a gyerekeket, akik még csak írni és olvasni tanulnak. „Nem volt jó döntés, hiszen azokat az egyetemet végzett tanítókat, akiket pontosan arra képeztek ki, hogy a legkisebbeknek megtanítsák a román nyelvet, kivették a rendszer- ből, és átadták ezt a feladatot a szaktanároknak. A probléma az, hogy utóbbiaknak sohasem tanították az egyetemen, hogyan kell kisgyerekeket tanítani” – nehezményezte a politikus.

Törvénymódosításban bízik az RMDSZ

Hetekig hallgatott, és azon túl, hogy elnökén és oktatásügyi államtitká- rán keresztül az RMDSZ próbálta jobb belátásra bírni Valentin Popa tanügyminiszert, a szövetség nem lépett a román nyelv magyar elemi osztályokban történő oktatására vonatkozó kormányrendelet ellen. Kérdésünkre, hogy Valentin Popa tárcavezető konok elutasító magatartását követően az RMDSZ miként próbálja megakadályozni a román nyelv és irodalom oktatását szabályozó kormányrendelet alkalmazását, Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta, hogy első lépésként a jogszabály módosítását és a miniszteri körlevél visszavonását fogja kérni a Dăncilă-kabinettől. „Nem tudom, hogy ezt hajlandók-e majd megten- ni, vagy sem, de a parlamentben a cikkely eltörlését fogjuk kérni – méghozzá sürgősségi eljárást kérve. A miniszter annyit ígért, hogy ezt nem próbálja majd akadályoztatni. Reméljük, állja a szavát” – válaszolta Kelemen. Az RMDSZ vezetője bizakodó: mint mondta, reméli, hogy már a jövő héten a parlament oktatási bizottsága elé kerül a magyar politikusok kezdeményezése. Ha minden olajozottan működik, akkor is legalább másfél hónapra lenne szükség ahhoz, hogy a törvény módosításával „semlegesítsék” a kormányrendeletet. Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy a parlamenti ciklus megkezdése előtt az RMDSZ folytatott-e megbeszélést a magyar gyerekeket és alsó tagozatos pedagógusaikat diszkrimináló rendelkezésről Liviu Dragneaval, de kiderült, hogy a kérdés csak az e héten esedékes találkozó alkalmával kerülhet napirendre. A román nyelv alsó tagozaton való oktatását módosító jogszabály abban a miniszteri rendeletben szerepel, amelyben a tanügyi tárca a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium alapításáról rendelkezett.

Egyébként a Kisebbségi Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet hétfő délután közölte állásfoglalását a rendelettel kapcsolatban. „Minden további nélkül támogatjuk azt a törvénytervezetet, amellyel módosítanák vagy törölnék az oktatási törvény erre vonatkozó cikkelyét. A rendelettel kapcsolatosan több ízben egyeztettünk a tanügyminiszterrel, szakmai érveket hoztunk fel, amelyben megindokoltuk, hogy a románórák tanítására vonatkozó cikkely jelenlegi formájában elfogadhatatlan” – olvasható a közleményben. Mint írják, semmilyen konzultáció nem előzte meg ezt a döntést, „kész tények elé állítottak minket”.

Bokor: a rendeletet visszavonásától függjön az együttműködés

Tárgyalni kell a kormánypártok vezetőivel, nyomatékosítva, hogy amennyiben sürgősen nem vonják vissza a magyar elemi osztályokban a román nyelv tanítására vonatkozó rendeletet, az RMDSZ „értelmetlennek látja a további együttműködést” – fejtették ki sajtótájékoztatón kézdivásárhelyi RMDSZ-politikusok. Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és Fejér László Ödön szenátor az iskolakezdés napjára időzítették a sajtótájékoztatójukat, hogy felemeljék szavukat a szerintük „aberráns” kormányrendelet ellen. Bokor Tibor rámutatott, azt vagy újabb rendelettel kell visszavonni, vagy a parlamentnek kell visszautasítania gyorsított eljárással. A polgármester szerint fel kell venni a kapcsolatot a többi kisebbségi képviselővel, az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, valamint a Nép Ügyvédjéhez kell fordulni. Fejér László Ödön kifejtette, megértette a feladatot, megkapta a magyar tanítók felhívását, amelyben szépen összefoglalják kéréseiket. Szerinte nem buta módszerekkel kellene próbálkoznia a kormánynak, hanem jövőképet kellene alkotni, egységes vízióra van szükség az egész országban, és ezen belül az oktatásban is. Hangsúlyozta, az RMDSZ mindent megtesz azért, hogy a rendeletet mihamarabb visszavonják.

Egyébként az oktatási minisztérium adataira hivatkozva a Mediafax hírügynökség közölte: mintegy 500 ezer gyerekkel kevesebben kezdték el tegnap a 2018–2019-es tanévet Romániában, mint tíz évvel ezelőtt. A 2009–2010-es tanévben mintegy 3,4 millió gyereknek csengettek be tanévkezdéskor, majd ez a szám évről évre csökkent, hétfőn reggel mintegy 2,9 millió diák kezdte el az óvodát, iskolát. A csökkenő diáklétszám hátterében nem az iskolaelhagyás áll, az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint ez tíz éve 1,8 százalék közül mozog, ami szintén gond, hiszen csökkennie kellene. Daniela Vişoianu, a Koalíció az oktatásért szervezet elnöke szerint a romániai iskolások számának csökkenése azzal magyarázható, hogy az elmúlt években több millió fiatal román állampolgár hagyta el az országot.

Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta, hogy első lépésként a jogszabály módosítását és a miniszteri körlevél visszavonását fogja kérni a Dăncilă-kabinettől.

FOTÓ: GECSE NOÉMI

Korodi Attila parlamenti képviselő Valentin Popa tanügyminiszterrel tárgyal: hónapokba telhet a döntés helyrehozatala

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.