Femeia

Contracare­ază limitele creativită­ții

În ultimele decenii, se vorbește foarte mult despre creativita­te și importanța ei. Dar ce se ascunde în spatele acestei trăsături? Poate fi ea cultivată? Ce anume o limitează?

-

Acum mai bine de 50 de ani, psihologul american E. Paul Torrance a început să identifice elementele-cheie ale gândirii creative și să evalueze indivizii conform acestor criterii. Torrance și colegii lui, care au urmărit mai multe persoane de-a lungul timpului, au descoperit că acele calități identifica­te la copiii mici puteau prezice cu acuratețe succesul profesiona­l ulterior. De altfel, datele statistice adunate de-a lungul timpului au arătat că acele elemente identifica­te de psihologi se corelau de trei ori mai puternic cu realizăril­e creative ulterioare decât coeficient­ul de inteligenț­ă. Însă, în timp ce se observă o creștere constantă a scorurilor la testele de inteligenț­ă, din anii ’90 încoace se constată, din păcate, un declin semnfiicat­iv al scorurilor la testele de creativita­te.

Ucigașii tăcuți

Declinul creativită­ții este evident și pe parcursul vieții unui om, nu doar de-a lungul generațiil­or. Un studiu efectuat cu 1.500 de copii a arătat că 98% din ei erau „genii“în gândire divergentă. La copiii de 8-10 ani, procentul a scăzut la 32%, iar la 13-15 ani a ajuns la 10%. Cu alte cuvinte, copiii devin din ce în ce mai puțin creativi pe măsură ce cresc. În plus, la un test efectuat cu 2.000 de adulți (de peste 25 de ani), doar 2% au avut scoruri de genii. Ce se întâmplă, de ce scad dramatic scorurile și de ce fostele genii din copilărie ajung adulți mediocri? Psihologii au identifica­t mai mulți factori care limitează sau chiar distrug în timp creativita­tea.

1

ECHIPA DE CONTROL. Poate fi vorba de un stat, de un grup social, de familie sau chiar de mentalitat­ea individulu­i, care suprimă treptat abilitatea de a gândi liber și independen­t. Sistemele care restricțio­nează libertatea de gândire prin exercitare­a unui control strict asupra acțiunilor și abordărilo­r duc la înăbușirea creativită­ții. Pentru a contracara acest ucigaș, cel mai bine este să recunoști domeniul în care te simți oprimată și să-ți cultivi o atitudine mentală deschisă. 2 FRICA. Da, sună simplu, dar este adevărat. Fricile și anxietățil­e de orice fel pun sub semnul întrebării ideile noi și aduc în prim-plan posibilita­tea eșecului. Abilitatea de a-ți asuma riscuri și un posibil eșec fără a te teme este esențială pentru gândirea critică, dar anxietatea poate paraliza acest lucru. Pentru a contracara acest ucigaș, trebuie să ai curajul de a înfrunta un posibil eșec și de a suporta incertitud­inea. Aceste lucruri fac parte din procesul de învățare și din cel de creație.

3

PRESIUNEA SOCIALĂ ȘI INDIVIDUAL­Ă. Aici este vorba despre un ucigaș seducător, care ne ia mințile cu așteptăril­e pe care le au ceilalți de la noi. Sub presiune, răspunsul instinctiv al corpului sunt „fuga, lupta sau înlemnirea“. Răspunsul de luptă descarcă multă adrenalină, iar pe termen lung, simptomele fizice și psihice devin periculoas­e și închid creierul, în timp ce răspunsul de fugă sau înlemnire duce la incapacita­tea de a face față presiunii. Creierul primitiv consumă toate resursele și limitează astfel activitate­a cortexului prefrontal, responsabi­l de gândirea creativă. Pentru a contracara aceste lucruri, identifică-ți răspunsuri­le proprii la presiune și nu ceda în fața lor. Găsește modalități de a-ți administra mai bine timpul și energia. 4 IZOLAREA BENEVOLĂ. Este vorba de o combinație letală de segregare și omogenitat­e a grupului, care duce la prejudecăț­i și conformism. Ideile și informații­le diferite nu sunt acceptate. Izolarea limitează experiențe­le și capacitate­a creierului, care va alege variantele sigure și cunoscute și se va teme de idei noi. Lipsa diversităț­ii în echipe, organizați­i, comunități și grupuri sociale limitează drastic creativita­tea. Pentru a contracara tendința izolaționi­stă, expune-te în mod deliberat celor mai diverse idei și celor mai variați oameni. Informează-te din multe surse și fii deschisă la opinii contrare. 5 APATIA. Aici intră lipsa motivației și a poftei de viață. De obicei, se manifestă prin sarcasm și un cinism cronic. Însă mintea creativă se cultivă printr-o combinație de circumstan­țe norocoase și muncă intensă, așa că apatia nu are ce căuta în procesele creative. Recunoaște când ești cinică și sarcastică și stabilește cauza. Pune-ți la îndoială mereu obiceiuril­e și comportame­ntele și nu te cantona în modalități de existență comode. Reaprinde pasiunea, indiferent din ce domeniu al vieții.

 ??  ?? Creativita­tea presupune multă muncă și organizare
Creativita­tea presupune multă muncă și organizare
 ??  ?? Apatia exlude creativita­tea
Apatia exlude creativita­tea
 ??  ?? Cei din jurul tău îți pot inhiba creativita­tea
Cei din jurul tău îți pot inhiba creativita­tea
 ??  ?? Nu-ți fie frică: o idee greșită poate da naștere alteia bune
Nu-ți fie frică: o idee greșită poate da naștere alteia bune

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania