Femeia

Arta echilibrul­ui în viață ține de hormoni

Echilibrul hormonal este probabil cea mai vastă, spinoasă și greu de rezolvat problemă din viața unei femei. Tratamente­le hormonale sunt un chin, viața fără ele – tot chin. Natura are însă grijă de toate și Emese Magdás are grijă să ne reamintim de natură

-

De puterea hormonilor feminini mi-am dat seama pe la 18 ani, când m-am zbătut în ghearele unei grave crize de conștiință, cu lacrimi fierbinți vreo oră, până când am constatat cu stupoare că declanșare­a unei banale menstruați­i a provocat toată drama. Constatare­a a potolit total furtuna momentului și de atunci privesc cu scepticism crizele morale cu lacrimi, dar cu mare respect tot ceea ce ține de echilibrul hormonal.

Organismul feminin este de o complexita­te uluitoare, iar hormonii sunt… era să spun resorturil­e lui, numai că metafora mecanică este mult prea slabă pentru a descrie această complexita­te. Nu degeaba spuneau poeții că femeia se schimbă de la o zi la alta... ei bine, se schimbă! Dar în zilele noastre nici poeții și nici bărbații, în general, ba chiar nici femeile, în general, nu mai au răbdare cu femeile. Exigențele egalitaris­te ale societății, stresul crescând, alimentați­a defectuoas­ă și poluarea ne umplu corpul de xenobiotic­e (compuși chimici care se găsesc în organism, dar nu sunt produși de către acesta), iar medicii ne umplu rețetele de cortizol. Sub presiunea exigențelo­r de tot

felul, femeile ajung adesea triste, grase, etern nesatisfăc­ute.

Am întâlnit însă la ediția de anul trecut a Yoga Day by Yoga City pe cineva care spune că ne putem regăsi echilibrul și combate efectele dezechilib­rului folosind propriile noastre puteri: Emese Magdás proiecteaz­ă și conduce antrenamen­te de gimnastică hormonală prin care corpul își găsește calea către refacerea echilibrul­ui hormonal, precum și antrenamen­te de gimnastică intimă, cu ajutorul cărora te poți pregăti pentru sarcină și naștere și te poți reface integral după aceea, prin care se poate recupera orice nivel de incontinen­ță urinară și/sau fecală, prolapsuri vaginale și vezicale și altele. Ea a elaborat o metodă proprie, numită LifeBalanc­e, prin care orice om, femeie sau bărbat, este în măsură să-și găsească echilibrul hormonal prin mijloace naturale.

Ce trebuie să știe o femeie despre corpul ei?

În primul rând, să-și cunoască ciclul, fazele lui, să facă deosebirea între partea de activitate și căutare frenetică, estrogenic­ă, și partea luteinică de după ovulație, care aparține progestero­nului. În această a doua fază, căutarea în exterior ar trebui să lase locul unei liniști exterioare și unei atenții mai puternic îndreptate spre interior. O femeie ar trebui să cunoască momentul ovulației. Să știe ce să mănânce și cum să doarmă în aceste faze, cum să-și susțină corpul de-a lungul fazelor ciclului, care sunt exercițiil­e fizice potrivite în timpul menstruați­ei, care se recomandă în timpul ovulației, care în faza progestero­nică. Când suntem la menstruați­e, facem exerciții ușoare, dar care să crească circulația sangvină în abdomenul inferior, pentru că, odată blocată această circulație (sangvină, limfatică, energetică), apar crampele, durerile abdominale. Când nu ne dăm voie să ne bucurăm de viață, de o îmbrățișar­e din motive de grabă, muncă, eficiență, tăiem brusc și dur din șansa noastră de a fi fericite (o îmbrățișar­e declanșeaz­ă secreția de oxitocină, care este un hormon de fericire). Agitându-ne, creăm în corp cantități mari de cortizol – hormonul de stres, care este un hoț de progestero­n (ca să se sintetizez­e, el folosește „materia primă“menită colegilor lui hormoni, adică progestero­nul și estrogenul). Efectul este că mă simt mereu anxioasă, iritată și agresivă în loc să fiu zâmbitoare, liniștită, să fiu un sprijin pentru cei din jur, ca o apă. Ca să fie fericite, femeile n-ar avea voie să lucreze mai mult de șase ore pe zi, pentru că dintotdeau­na ele au avut și jobul de acasă. Cele cu copii mici ar trebui să lucreze numai patru ore sau, în primii trei ani de viață ai celor mici, deloc, ca să se poată dedica copilului. Dacă nu mă respect, nici corpul nu mă susține, pentru că nu-i dau voie să facă demersuril­e necesare, ciclicitat­ea completă.

Cum se face că în epoca noastră, aparent eliberată de tabuuri, femeile continuă să ignore particular­i t ă ț ileana tom iei lor intime și, mai ales, imensitate­a transformă­rilor prin care trec în decursul vieții?

Femeile nu au învățat despre propriul corp prin a fi încântate de el, de minunea lui. Eu am început ca trainer de gimnastică intimă, dar femeile care veneau la curs nu au rămas la domeniul intim, ci au venit cu tot felul de întrebări – așa am înțeles că este nevoie de un suport și o ghidare mai largă – aceasta oferă Life Balance, care în curând va avea foarte mulți traineri și consilieri.

Trebuie să ne putem interioriz­a, să rămânem la noi acasă, să nu plecăm de acasă, din corp de tot. Femeile ar trebui să-și cunoască în detaliu propria ciclicitat­e, apoi să cunoască bazele unui echilibru hormonal (somn bun, suficient și la momentele potrivite, recreere, alimentați­e potrivită, mișcare și cum să se ferească de tot ce este toxic și ajunge la noi prin alimente, cosmetice, poluare).

 ??  ??
 ??  ?? Emese Magdás, terapeut echilibru hormonal și trainer gimnastică intimă life-balance.ro
Emese Magdás, terapeut echilibru hormonal și trainer gimnastică intimă life-balance.ro
 ??  ?? Poți ajunge la pace cu hormonii prin meditație și o viață echilibrat­ă
Poți ajunge la pace cu hormonii prin meditație și o viață echilibrat­ă

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania