Megkérdeztük olvasóinkat

Milyen akadályba ütközött hivatali ügyintézései során?

Gyergyói Hírlap - - AKTUÁLIS -

Abürokráciával van a legnagyobb gond, egy-egy ügy elintézése hosszú időbe telhet a sok szükséges dokumentum beszerzése, láttamoztatása, hitelesítése, iktattatása, leadása miatt. Ezek mellett a hivatali alkalmazottak viselkedését is az akadályok közé sorolják a válaszadók. Csak annak nincs panasza, akinek nincs intéznivalója.

Hozzáállás kérdése

Megoszlanak a vélemények azok között, akik egyáltalán nem, vagy csak ritkán intéznek hivatalos ügyeket. Pozitív és negatív tapasztalatokról egyaránt beszámoltak olvasóink. „Nem volt dolgom a jelenlegi néptanáccsal, de volt a régivel. A panaszt nem orvosolta. De az már a múlté”; „Keveset intézkedek, de amikor mégis, akkor sincs panaszom”; „Nem ütköztem semmilyen akadályba, minden megoldódott törvényesen”; „Megkímélem magam a sorbaállásoktól, mindig megbízok valakit az ügyintézéssel. Nekem nincs, és nem is lehet panaszom”; „Nem nagyon vannak hivatalos ügyeim, de elég lassú a folyamat mindenhol”; „Sok az akadály, de volt rá példa, hogy hamar haladtam az ügyintézéssel”; „Nem ütköztem akadályba, de van, amikor a megoldás nagyon elhúzódik”; „Minden emberi hozzáállás kérdése: ha türelmes az ember, akkor semmi oka panaszra, ha gyorsan szeretne haladni, akkor bizony ne csodálkozzon, ha kikészül” – olvasható a válaszokban.

Megváratják az ügyfeleket

A bürokráciára, a hivatali alkalmazottak modorára, munkájukhoz való viszonyulására panaszkodnak a következő válaszokban: „Hatalmas a bürokrácia, és néha a tisztviselők észre sem veszik, hogy bemegy az ember az irodába. Ott állhat”; „A hivatalban sok a nem hozzáértő személy. Egy aláírásért napokat kell várni, odázzák a megoldást”; „Sok időbe telik a várakozás. Sok fölösleges papírmunkával jár, amíg az ember el tud intézni dolgokat”; „Az embert küldözgetik egyik helyről a másikra, a hivatalban dolgozók pedig egyáltalán nem kedvesek és nem segítőkészek”; „Legtöbbször mindenütt csak másodjára, harmadjára haladok el, mindig hiányzik még valami, vagy az időzítés nem jó”; „Úgy fogadják egyes irodákban az embert, mintha minden papírformasággal tisztában kellene legyen mindenki. Nem elég a hatalmas bürokrácia, az alkalmazottak viselkedésében is nagyon sok a kifogásolni való (tisztelet a kivételnek). Magas lóról kezelik az ügyfeleket”; „Kifogtam már, hogy nem volt kedvük dolgozni, vagy éppen kávéztak, cigarettáztak, vagy panaszkodtak, hogy kevés a fizetés. Ezért az ügyfél hibás? Több a panasz, mint a munka”; „Be vannak savanyodva székeikbe az irodai alkalmazottak. Az embernek az életkedve is elmegy tőlük egy hosszasabb sorban álláskor”; „A hivatali intézkedéseknél jó so- kat kell várni minden ügyben. A kórházi igazolásokért is megváratják az embereket, fél napig is sokszor”; „Akinek vannak ismerősei, az halad, az egyszerű ember pedig mindenhol sorba kell álljon, küldözgetik egyik helyről a másikra”; „Papírtologatókkal tele vannak a hivatalok, sok helyen a személyzetnek a negyede is elég lenne a munkához. Így pedig küldik az ügyfeleket egyik irodából a másikba. A számítógépes, internetes világban már igazán megváltoztathatnák ezt a módszert, de akkor igaz, nagyon sokan maradnának munka nélkül” – olvasható a szinte egyforma tartalmú panaszok áradata.

Egyik olvasónk szerint magyarázata van a jelenségnek: „Az utóbbi időben azért lettek még kicsinyesebbek, tanúsítanak szűkebb látókörű magatartást a hiavatali alkalmazottak, mert félnek. Annyi személyt meghurcoltak akár egy egyszerű aláírásért, hogy most a törvényt betű szerint betartják a hivatalokban.”

ILLUSZTRÁCIÓ: PÁL ÁRPÁD

Egyes hivatali ügyintézésekhez rengeteg okiratot kell összegyűjteni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.