Szárhegyi káposzta: finom is, lopják is

Összefogásra van szükség a termények megóvásához

Gyergyói Hírlap - - AKTUÁLIS - BALÁZS KATALIN

Egyre több tolvajjal, vagy az általuk hagyott kárral találkoznak a földtulajdonosok a szárhegyi cárinában... már akik szemmel tartják a káposztáskerti birtokaikat. A gazdákhoz intézett minap felhívást a Káposztatermesztők Egyesülete nevében Lukács Géza.

Akáposztatolvajoknak nincsenek jogaik, csak a filmekben. „ Az amerikai filmeket nézve, lehet, hozzászoktatok, hogy felolvassák a jogaitokat, hogy az ügyvédhez, meg telefonhíváshoz jogotok van… Mi nem nézünk ilyen filmeket, ha meg nézünk is, az adrenalin és a harag hatására megtörténhet, hogy elfelejtjük…” – írja Lukács Géza a közösségi oldalon, miután kedden este is megfutamítottak több káposztalopót. A gazda jelezte lapunknak, amit leírt, az nem fenyegetés, hanem figyelmeztetés.

A legutóbbi tolvajok Remete irányába menekültek, jegyzi meg, javasolva a más tulajdonában kárt tevőknek, inkább üljenek otthon, és akkor meg- menekülnek a magas térdemeléses iszkolástól, nem lesznek azonosíthatóak a vadkamerák felvételei alapján.

Kedden a polgárőrök futamították meg a tolvajt, de jó lenne, ha a termelők is részt vállalnának az értékőrzésben. „Igenis le kell menni a cárinába, és egy-két órát beülni a füzesbe figyelni. Nem is muszáj megzavarni a tolvajt, csak kell hívni a Gyergyószárhegyi Polgárőrséget, a rendőrséget, vagy akár a 112-es sürgősségi hívószámot, és azt is kell figyelni, hogy merre mennek.”

A Káposztatermesztők Egyesülete nevében is javaslatot tevő gazda elmondta: „a káposztánk finom, a kísértés nagy. Mostantól még nagyobb létszámmal, és egy kis meglepetéssel fel- készülve próbáljuk megőrizni azt, ami a miénk. Hogy menynyire sikerül, az azon is múlik, hogy az összefogás, a csapatszellem mennyire maradt meg bennünk.”

A híres- neves szárhegyi káposzta ünnepe, a káposztafesztivál október 13– 14- én lesz. A termés megünneplésére készülnek a most tolvajokkal hadakozók és minden káposztatermelő. Fesztiválozni hívják a környékbelieket is, jelezve: ott hozzájuthatnak a szárhegyi káposztához.

A SZERZŐ FELVÉTELE

Tolvajokkal hadakoznak Szárhegyen, mert a káposzta finom, a kísértés nagy

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.