Terjed a mocskos kezek betegsége

Harmincnál több sárgaságos gyereket jegyeztek

Gyergyói Hírlap - - AKTUÁLIS - BARICZ-TAMÁS IMOLA

Gyergyószentmiklóson harminchárom gyermek fertőződött meg a hepatitisz A vírussal, köznapi nyelven sárgaságos lett. A szakember rávilágított: már nem csak a roma közösség érintett, hanem mindinkább terjed a mocskos kezek betegségének is nevezett májgyulladás.

Tavaly november 18-án fedezték fel az első sárgaságos megbetegedést Gyergyószentmiklóson, egy, a téglagyári roma telepen lakó gyermeknél. Azóta folyamatosan egyre többen fertőződtek meg. Ilyen méreteket öltő terjedése e betegségnek rég nem volt a városban. A fertőző betegségek osztályának vezetője, dr. Maria Laurenția Dogar elmondta, ő 2004 óta dolgozik itt, de ennyi A-vírus okozta hepatitiszes esettel nem találkozott még. Jelenleg 2 és 16 év közötti gyerekeket, fiatalokat kezelnek Gyergyószentmiklóson ezzel a problémával. „A kiskorúak a legveszélyeztettebbek, 2 éves kortól 16 évesig. A betegekkel érintkező felnőttek is elkaphatják e kórt, de a 40 év fölöttiek már immunisak a vírusra” – emelte ki Dogar Maria Laurentia.

Eleinte a roma közösség tagjai között terjedt, több beteg a téglagyári telepről érkezett, majd a városban élő más roma közösségek tagjai közül is megbetegedtek néhányan, mostanra azonban már iskolai, óvodai közösségekbe is bekerült a vírus, mely rendkívül ellenálló, és gyorsan terjed. A fertőzött személy székletével jut a környezetbe, ahol sokáig életképes marad, majd szájon át fertőződik meg a következő ember szennyezett étel, ital, piszkos kéz, csatorna, folyóvizek közvetítésével. Éppen ezért a vírus gyorsan terjedhet a rossz szociális és higiénés környezetben élők körében. Dogar doktor szerint ez történhetett Gyergyószentmiklóson is.

Fertőznek a vírushordozó személyek is

A vírus emberről emberre terjed, egy beteg akár további huszonegy, környezetében élő személyt is megfertőzhet. A betegség megelőzéséhez nagyon fontos a személyes és a környezeti higiénia biztosítása, a rendszeres kézmosás, a lakás, az oktatási intézmények tisztán tartása. „A higiénia a rendszeres, szappannal való kézmosással kezdődik, erre fokozott figyelmet kell fordítani. A hepatitisz A vírus okozta betegséget a mocskos kezek betegségének is hívják. Nagyon könnyen terjed a vízzel, élelmiszerekkel. Vannak olyan betegek, akiknél megjelennek a tünetek, mások csak hordozói a sárgaságnak, de tudni kell azt, hogy így is fertőznek” – hangsúlyozta a főorvos.

A betegség tünetei különbözőek, hányinger, hányás, hasfájás, sárga bőr, sötétedő vizelet, fehéredő széklet egyaránt jelezheti, hogy sárgaságos a személy.

Ha fennáll a gyanú

Amennyiben fertőző májgyulladás gyanúját észleli valaki, a családorvos el kell végeztesse a szükséges vér- és vizeletvizsgálatot, és ha az eredmény pozitív, akkor a fertőzőosztályra küldik a beteget, ahová 21 napra beutalják. A gyógyuláshoz pihenésre van szükség, vitaminok, májvédő szedésére, hosszú távú diétára, illetve nem szabad sportolni sem, hiszen a májmegnagyobbodás miatt könynyen megsérülhet ez a fontos szerv. A kórházi kezelés után az első három hónapban havonta van szükség újabb vér- és vizeletvizsgálatra.

A megelőzésre kell figyelni

A szakember felhívja a figyelmet arra, hogy a sárgaság terjedésének megállítása érdekében mindenki fokozottan figyeljen a higiénés körülményekre: gyakran és alaposan mossunk kezet, a személyes tisztálkodási eszközöket, evőeszközöket tartsuk tisztán, egymás után ne használjuk. Bár a csapvizet hetente vizsgálják, és kórokozó jelenlétét nem mutatták ki, a szakember nem javasolja annak fogyasztását, inkább palackozott vizet vagy 5 percig főzött csapvizet javasol.

Az orvosnő azt is elmondta, a háziorvosokra is nagy felelősség hárul a járvány megállításában. Ha betegeik közül valakiről kiderül, hogy megfertőződött, akkor a környezetében élőket is laborvizsgálatra kell küldeniük, s az adott családokban meg kell vizsgálni a körülményeket, szükség esetén fertőtlenítést kell végeztetni.

Tisztálkodás, fertőtlenítés kötelező

Dr. Simon Alpárnak, mint mondta, háziorvosként nem hatásköre kijelenteni, hogy járványról van szó, azt a járványügyi hivatal állapítja meg. Több pácienst továbbküldött szakorvoshoz, mert kapcsolatban volt olyan személlyel, aki feltehetően fertőzött volt. „A háziorvos feladata, hogy felhívja a figyelmet a tisztálkodás fontosságára, a fertőtlenítésre. Ha konfirmált eset van a családban, akkor a családtagoknak jelentkezniük kell, hogy laborvizsgálatot végeztessenek, ugyanis ezt a fertőző betegséget laborvizsgálat útján mutathatják ki” – mondta.

Baesu Katalin szociális nővér rendszeresen kijár a Téglagyárhoz, oda, ahonnan az első betegeket beutalták a kórház fertőzőosztályra. Folyamatosan a megelőzésre, a tisztálkodásra hívja fel az ottlakók figyelmét. „A családok, a felnőtt roma lakosság meg kellene értse, hogy nagyon fontos a higiéniára figyelni” – mondta a szociális nővér.

Felhívják az iskolások figyelmét

A fertőző betegségek osztályán kezeltek nem mind a Kárpátok utca végében lévő romatelepen laknak, a város más részéből is beutaltak betegeket. A gyerekek közösségbe, óvodába, iskolába járnak, így nagyobb eséllyel fertőződnek meg társaik is. A Fogarasy iskolában az iskolaorvos is felhívással fordult a tanintézetekbe járó gyerekek felé, szórólapokon ismerteti a megjelent betegséget, a megelőzésre, a tudnivalókra hívja fel a figyelmet. Bernád Ildikó, a Vaskertes iskola igazgatója elmondta, amíg nem kapnak értesítést, hogy van igazolt eset az intézményükben, addig csak a megelőzési előírásokat tartják be. Fokozottan figyelik a gyerekeket, fertőtlenítenek, és ha bármit észlelnek, jelzik az iskolaorvosnak.

FOTÓ: BARICZ-TAMÁS IMOLA

Dr. Dogar Maria Laurentia a higiénia fontosságára hívja fel a figyelmet

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.