Megkérdeztük olvasóinkat

Ön szokott internetezni? Általában mire használja, naponta mennyi időt tölt a világhálón?

Gyergyói Hírlap - - AKTUÁLIS -

Kapcsolattartásra, információszerzésre használják leggyakrabban az internetet a válaszadók, és mint írják, a világhálón töltött idő általában a szabadidejük függvénye. Nem a szabadidő határoz, hogyha a munkához vagy a diákok esetében a házi dolgozatok elkészítéséhez szükséges az internet – derül ki a válaszokból. A káros hatást sem kerülték el a véleményüket megfogalmazó olvasók, említést tesznek az internetfüggőségről, az elidegenedésről.

Leginkább kapcsolattartásra használják

Távol élő családtagokkal, rokonokkal, ismerősökkel egyszerű a kapcsolattartás interneten – többnyire erre használják a lehetőséget a következő válaszok írói: „Csak akkor használom, ha a gyerekeim vagy az unokám telefonál, hogy kapcsoljam be, hogy úgy beszélgessünk, hogy közben láthassuk egymást”; „Habár nem az internetes világban születtem és nőttem fel, nyugdíjasként megtanultam használni egy kicsit. Meg szoktam nézni a híreket, recepteket, facebookozok, felköszöntöm az ismerősöket, barátokat, beszélek Skype-on, Messengeren, Viberen, attól függően, hogy melyik csatornán hívnak a lányaim. De sok időt nem töltök internetezéssel. Ha napi egy órát, az még sok is, mert egy régi baleset miatt még jobban fáj a fejem, ha számítógépezek”; „A gyermekeim külföldön élnek, interneten szoktunk beszélgetni, hogy láthassuk is közben egymást. Én csak erre használom.”

A világhálóról informálódnak

A kapcsolat tartás mellett egyébre is használják az internetet, de figyelnek arra, hogy ne töltsenek sok időt „kütyüzéssel”, akik ezt írták: „Határt kellett szabjak magamnak, mert a gyermekeimtől nem kérhetem, hogy tegyék le a kütyüt a kezükből, hogyha én is állandóan internetezek. Mostanában csak esténként szoktam, ha már minden munkámat elvégeztem, és a gyerekek már ágyban vannak”; „Az utóbbi időben egyre kevesebbet internetezek, a számítógépet viszont használom. Szöveg-, kép- és hangszerkesztésekre általában”; „Naponta egy–másfél órát internetezek. Rákeresek dolgokra, érdekességekre, távol élő ismerősökkel levelezek”; „Kb. egy órát internetezek naponta. Megnézem a leveleket, válaszolok ezekre, időjárást nézek, és köszöntöm ismerőseimet, rokonaimat”; „Nagyon keveset használom. A friss híreket leghamarabb onnan lehet megtudni; a tévé, az újságok egy nappal le vannak maradva”; „Nagyon keveset használom. Csak akkor, hogyha szükségem van valami információra”; „Napi fél órát, eseteg egy órát internetezek. Online újságokat olvasok, segítséget keresek a világhálón a keresztrejtvények kitöltéséhez, sportközvetítéseket követek, valaminek utána néze.”

Több órát interneteznek naponta

„Elég sok időt töltök internetezéssel. Levelezek, beszélgetek a Skypon, megnézem a híreket, és játszom is”; „Naponta több órát is. Általában a tanuláshoz keresek információkat, és recepteket is olvasok. A Facebookot, Instagramot használom a legtöbbet”; „ Amióta nyugdíjas vagyok, 6-8 órát használom naponta” – olvasható a válaszokban. Szintén sokat interneteznek azok, akiknek a munkájukhoz vagy tanuláshoz szükséges az internet: „Ha akarnám, sem tehetném meg, hogy ne internetezzek, mert e nélkül nem tudnám végezni a munkámat. Napi legkevesebb 8 órát internetezek”; „A munkám miatt naponta szükségem van az internetre több órát is”; „Én nem sokat használom, de a fiatalok annál többet. Hiába korlátoznám a gyermekemet, mert internethasználat nélkül nem tudna haladni az iskolai felkészüléssel. Manapság ez már szükségessé vált szinte minden területen. Sajnos.”

Ellene vannak

„Nem tartom jó találmánynak. Az emberek azt hiszik, hogy okosabbak lesznek tőle, de tulajdonképpen elbutulnak”; „Szoktam internetezni, de csak arra használom, amire feltétlenül szükséges. Attól egyenesen kibukok, hogy az emberek ott osztják meg a magánéletüket. Működik rendesen a nyájszellem és az elbutulás. Végül is így jobban irányítható a világ, és biztos vagyok benne, hogy ez a cél”; „Nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy a sok internetezés függőséget okoz. Aki nem hiszi, nézzen körül a környezetében! Rabjává válnak az emberek, elidegenülnek egymástól. Ez kinek jó?!”; „Köszönöm, nem kérek belőle. Látom a környezetemben, hogy rabjává válnak az emberek. Állandóan az a kifogás, hogy nincs elég idő erre, amarra, de közben órákat töltenek internetezéssel”; „Nem szoktam, de neki akarok fogni, mert akkor semmi házi munka nem fog érdekelni, és a párommal sem fogok többet beszélgetni” – fogalmaznak az olvasók.

FOTÓ: IFJ. FARKAS ANTAL

Kapcsolattartás, informálódás, munka. Ezekért használják leginkább az internetet a válaszadók

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.