Megkérdeztük olvasóinkat

Ön szerint jó-e, ha a gyerekeknél az iskolában is ott van az okostelefonjuk?

Gyergyói Hírlap - - AKTUÁLIS -

Válaszadóink zöme nem tartja jónak, ha a gyermekeknél az iskolában is ott van az okostelefonjuk. Úgy vélik, az okostelefon csak elvonja a figyelmüket. Néhányan pedig úgy gondolják, ha tanulásra használják, akkor vigyék magukkal.

A kérdés kapcsán akad, aki kitér arra is válaszában, hogy sokat veszítenek a fiatalok azzal, hogy a kommunikációnak ezt a formáját választják a szemközti beszélgetés helyett. A szokásosnál bővebben kifejtették véleményüket a szelvénybeküldők.

„Nem tartom jónak, mert jobban leköti a telefon, mint a lecke”; „Szerintem nem jó, mert nem figyel oda arra, amit a tanár magyaráz. Van, aki a telefonról írja a leckét”; „Az okostelefon nem tanórára való. A használatának is meg kell legyenek a szabályai”; „Nem, mert elvonja a figyelmüket a tanulásról”; „Nem jó dolog. A tanítók és tanárok azért vannak, hogy ők tanítsák és oktassák a diákokat, ne pedig az okostelefonokon keresztül kapjanak segítséget. Jobb lenne, ha használnák az agyukat”; „Szerintem nem jó, mert nem figyelnek oda a tanító előadására, ha játszanak rajta”; „Nem, mert nem tudnak uralkodni magukon, és egyfolytában azzal szórakoznak”; „Én egyáltalán nem tartom helyesnek, hogy a diákok telefont vigyenek magukkal az iskolába. Ez a telefonos világ annyit csinált, hogy legtöbb gyerek még a szorzótáblát sem tudja. Tisztelet a kivételnek”; „Szerintem nem jó. Tanuljon, és ne petyegtesse se az okostelefont, se a másikat. Ezelőtt sem volt telefon, tanultunk”; „Nem jó, mert nem figyel az órán, csak a telefont bütyköli”; „Nem jó, mert azzal játszanak még órák alatt is, és ez kihat a tanulásra”; „Szerintem az iskolában a gyerekek tanuljanak, ne telefonozzanak, hagyják a telefont máskorra”; „Nem, mert annak idején mi még az egyetem alatt is havonta csak egy levelet kaptunk a családtól, és egy választ küldtünk”; „Ti- los! Sokszorosan ártalmas, nem kell”; „Nem jó, mert nem figyelnek” – olvasható. Akad olyan válaszadó, aki még egy szempontból rossznak tartja az iskolai okostelefonozást. „Azért sem jó, mert nem minden gyereknek tudnak venni a szülők, és akinek nincs, az hátrányosnak érzi magát”; „Nem, mert nincs mindenkinek, és rossz annak a gyereknek, aki szeretné, hogy neki is legyen, mert elvonja a figyelmét.” Egyvalaki szerint jó megoldás, hogy leteszik, és csak a tanórák végén kapják viszsza telefonjaikat a diákok. „Jó megoldás, ha beteszik egy szekrénybe, és a tanítás végén, az utolsó órán kiadja a tanár. Az órán nem hasznos, ha náluk van a készülék, mert nem figyelnek a leadott anyagra” – írják.

Kísértés, ha a közelben van

Néhány olvasónk arra világít rá válaszában, hogy a gyermekek nem szabadna az iskolába magukkal vigyék az okos telefonokat, mert ha a közelben van, csak azon jár az eszük, mi- ként kaphatnák kézbe. „Nem, mert, ha ki is kell tenni, ott jár az eszük, nem a tanuláson”; „ Szerintem egyáltalán nem jó. Fölösleges kísértés nekik”; „Szerintem nem jó, mert nem figyelnek oda az órán, alig várják, hogy újra kézbevehessék, és matatgassák”; „Nem helyes, ha az iskolában is ott van a gyereknél az okostelefonja, mert gyakran előfordulhat, hogy a kísértések nyomására nem a rendeltetése szerint használja, hanem haszontalanságokra, és ezáltal idegesíti a tanárokat”; „Szerintem nem jó, mert akkor nem tudnak az órán figyelni, mert legszívesebben nyomkodnák, mert azt szeretik” – írják.

Jó is, meg nem is

Akad szelvénybeküldő, aki nem tartja rossznak az iskolában az okostelefon használatát bizonyos keretek között. „Ha be tudnák tartani, hogy csak a leadott anyag érdekében, a tanár utasítására használják, akkor igen”; „Igen is, meg nem is, a tananyag érdekében”; „Jó, ha van, csak ne zavarják a tanítást, társaikat, a tanárt, és ne puskázni használják”; „ Jó is, meg rossz is, döntse el ki-ki maga. Ha nem zavaró, és nem tereli el a figyelmet, akkor jó. Meg kell tanulni telefonul is, és akkor lesz jó”; „Csak szükség esetén jó“; „Ha biztosan tudnám, hogy csak akkor használja, amikor kell, amikor a tanár kéri, hogy órán nézzenek meg valamit, akkor jó lenne. Arra is jó, hogy ellenőrizni tudjam, nehogy elcsavarogjon. De sajna, nem lehet bízni, egymást rákényszerítik, és órán sms-eznek. Akkor ez milyen tanulás?” – fogalmaznak. Egy olvasónk ezt írta: „Szerintem nem jó, már így is csak a telefonjaikkal foglalkoznak, nem beszélnek egymással, mindent leírnak, nem néznek egymás szemébe, szókincsük is nagyon gyenge.” Hasonló a véleménye annak, aki így fogalmazott: „Nem kellene engedni a sok mobilozást. Sajnálom a mai diákokat, ők ebbe beleszülettek, csak ezt a kommunikációs formát ismerik. Pedig a szemközti beszélgetések az igaziak.”

FOTÓ: TAMÁS ATTILA

A diákok az iskolában ne használják az okostelefonokat – vélik olvasóink

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.