Nőtt a sárgaságos esetek száma

A megelőzésre fokozott figyelmet kell fordítani

Gyergyói Hírlap - - AKTUÁLIS - BARICZ-TAMÁS IMOLA

Tovább nőtt a sárgaságos megbetegedések száma Gyergyószentmiklóson. A szakember szerint sokkal nagyobb odafigyelésre van szükség a személyes higiénia terén. A városi kórház fertőző betegségek osztályán lévő ágyszám egyelőre elegendő a hepatitisz A vírussal fertőződött személyeknek, még senkit nem kellett továbbküldeni. Az elmúlt időszakban 49-re emelkedett a megbetegedettek száma.

Amint már írtuk, tavaly no vember 18- án fedezték fel az első sárgaságos megbetegedést Gyergyószentmiklóson, egy, a téglagyári roma telepen lakó gyermeknél. Azóta folyamatosan egyre többen fertőződtek meg. Dr. Maria Laurenția Dogar, a fertőző betegségek osztályának vezetője rávilágított: már nemcsak a roma közösség érintett, hanem mindinkább terjed a mocskos kezek betegségének is nevezett májgyulladás, a köznapi nyelven sárgaságként ismert betegség.

Az elmúlt napokban újabb hepatitisz A vírussal fertőzött betegek kerültek a gyergyószent miklósi kórházba, már negyvenkilencre nőtt a sárgasággal kezeltek száma – tájékoztatott a főorvos.

A megelőzés nagyon fontos

A vírus emberről emberre terjed, így a beteg további, környezetében élő személyt is megfertőzhet. A betegség megelőzéséhez nagyon fontos a személyes és a környezeti higi- énia biztosítása, a rendszeres kézmosás, a lakás, az oktatási intézmények tisztán tartása, továbbá a személyes tisztálkodási eszközök, evőeszközök alapos tisztítása. Figyelni kell arra is, hogy a gyerekek is megfelelően végezzék a kézmosást, ugyanis főként őket érinti a betegség. Kétéves a legfiatalabb azok közül, akik elkapták a sárgaságot Gyergyószentmiklóson. „A higiénia a rendszeres, szappannal való kézmosással kezdődik, erre fokozott figyelmet kell fordítani. A hepatitisz A vírus okozta betegséget a mocskos kezek betegségének is hívják. Nagyon könnyen terjed a vízzel, élelmiszerekkel. Vannak olyan betegek, akiknél megjelennek a tünetek, mások csak hordozói a sárgaságnak, de tudni kell azt, hogy így is fertőznek” – hangsúlyozta a főorvos. Tehát már a tünetek megjelenése előtt újabb személyeket fertőzhet meg az, aki elkapta a vírust, akár több mint húsz embert is. Elkapni nagyon könnyű, ugyanis elegendő egy kézfogás, vagy egy olyan ajtókilincs megfogá- sa, melyet előzőleg hepatitisz A vírussal fertőzött személy érintett.

A betegség tünetei különbözőek, hányinger, hányás, hasfájás, sárga bőr, sötétedő vizelet, fehéredő széklet egyaránt jelezheti, hogy sárgaságos a személy.

Bár a betegség lefolyása nem súlyos, és a betegek teljesen meggyógyulnak, mégis kellemetlen annak, aki elkapja, ugyanis 21 napot kell kórházban töltenie, hosszasan, több hónapon át kell diétáznia, több rendben kell laborvizsgálatokat végeztetnie.

Még senkit nem küldtek máshová

A Gyergyószentmiklósi Városi Kórház fertőző betegségek osztályának Kárpátok utcai épületében egyelőre elegendő az ágyszám a hepatitisz A vírussal fertőződött személyek számára. Ferenczi István kórházigazgatótól megtudtuk, még senkit nem kellett más város kórházának fertőzőosztályára utalni. Dogar doktornő elmondta, jelen pillanatban meg tudják oldani a igazolt hepatitisz A vírussal fertőzöttek beutalását. A hazaengedett betegek helyébe kerülnek az újonnan felvettek. Ugyan teli van az osztály, de nemcsak sárgaságos betegek vannak a bennfekvők között, közölte. Hozzátette, eddig nem kellett senkit továbbküldeni.

A Kárpátok utcai fertőzőosztály épületében, a járóbetegrendelőben fogadják azokat, akik valamely fertőzőbetegség gyanújával mennek orvoshoz. A bejárat az épület hátsó részén található.

FOTÓ: BARICZ-TAMÁS IMOLA

Félszáz sárgaságost jegyeztek mostanáig a gyergyószentmiklósi kórház fertőző betegségek osztályán

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.