Az alkotmánybíróságon a sor

Nacionalista szólamokkal támadja az ellenzék a marosvásárhelyi iskola újraalapítását

Gyergyói Hírlap - - AKTUÁLIS - VH

Alkotmányossági kifogást emelt kedden két jobboldali ellenzéki párt a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezet ellen, az óvás előterjesztői pedig nacionalista szólamokkal támadták Magyarországot, az RMDSZ-t és az azzal együttműködő bukaresti szociálliberális kormánykoalíciót.

Az óvást megfogalmazó ellenzéki pártok szerint sérti a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét az, hogy a parlament iskolaalapítóként lép, holott a közoktatási intézményeket az önkormányzatok javaslatára miniszteri rendelettel kellene alapítani. Az előterjesztők azonban, akik a parlament folyosóján számoltak be az újságíróknak az alkotmányossági óvásról, nem a jogi, hanem a nemzeti érvekre helyezték a hangsúlyt.

„Megalázzák Romániát”

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Pártjának ( PMP) képviselőházi frakcióvezetője szerint a törvény általi iskolaalapítás mögött Magyarország áll, amely „meg akarja alázni Romániát a centenárium évében”. Úgy vélekedett: itt nem egy kisebbségi igényéről, hanem a „legmagasabb szinten született politikai alkuról” van szó, amit az ellenzék nem hagyhat annyiban. Az ellenzéki frakcióvezető szerint fel kell lépni, amikor a kisebbségek követeléseikkel „átlépik a határvonalat”, és a parlamenti támogatásukat élvező kormánypárt „aberráns” engedményeket tesz. Florin Roman, az európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője szerint a ma- gyar kormány erdélyi iskoláknak nyújtott támogatása a szegény családokból származó román gyerekek „elmagyarosításához” vezet. Rámutatott: miközben a bukaresti „nemzetietlen” PSD-ALDE kormány ezer iskolát zár be, vagy olvaszt öszsze, magyar iskolákat hoznak létre az országban, amelyek budapesti támogatással ingyenes bentlakást és meleg ételt biztosítanak a gyerekeknek. „Nem az RMDSZ-t vádolom és még kevésbé a budapesti kormányt. Azokat vádolom, akik a román kormány, az oktatási tárca élén állnak, hogy nem képesek a román gyerekekről gondoskodni” – idézte az MTI a PNL képviselőjét.

Kelemen: hibás döntés

Kelemen Hunor RMDSZelnök hibás döntésnek tartja, hogy a Nemzeti Liberális Párt ( PNL) alkotmánybírósági óvást akar emelni a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium létrehozásáról szóló törvény ellen. A szövetségi elnök a Mediafax hírügynökségnek azt mondta, szerinte nem alkotmányellenes a múlt szerdán elfogadott jogszabály, leszögezte: a PNL-nek nem szabadna ilyen hibákat elkövetnie, ha a jövőben még szeretne együttműködni az RMDSZ-szel.

„Több okból is elhibázott a liberálisok döntése, mivel a jogszabálynak nincsenek alkotmányellenes elemei. Az alaptörvény jogokat biztosít a kisebbségeknek, és amennyiben a helyi hatóságok, vagy más intézmény képtelenek ezen jogokat biztosítani, akkor a közösség az állami intézményektől, a kormánytól, a parlamenttől várja a megoldást” – szögezte le Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke ugyanakkor stratégiai és taktikai szempontból is tévesnek nevezte az ellenzéki alakulat lépését, és emlékeztetett: a PNL és az RMDSZ azo- nos politikai családba, az Európai Néppártba ( EPP) tartozik. „Ludovic Orban PNL-elnök azt állítja, az alkotmányosságért küzd. Akkor meg kellene néznie, hogy az alkotmány milyen jogokat szavatol a kisebbségek számára. Ezek között ugyanis ott van az anyanyelven való tanulás joga is” – nyilatkozta Kelemen Hunor a Mediafaxnak.

Kelemen Hunor elmondta továbbá, SMS-t küldött Ludovic Orbannak, mert a pártelnök nem válaszolt a telefonhívásra, melyben megírta, hogy tévedés volt az alkotmánybíró- sághoz fordulni. „Bízom abban, hogy a bírák úgy ítélik majd, hogy a törvény nem tartalmaz alkotmányellenes részeket. De attól tartok, megromlik majd a viszonyunk a liberálisokkal, és beigazolódik, amit korábban mondtam, a PNL ultranacionalista, magyarellenes párttá vált.

A taláros testület döntésére általában több hetet vagy hónapot kell várni, emiatt fennáll a veszélye annak, hogy míg az alkotmánybíróság megvizsgálja a jogszabályt, lejárhat a beiratkozási időszak.

ARCHÍV FELVÉTEL : BODA L. GERGELY

Ludovic Orban PNL-elnök azt állítja, az alkotmányosságért küzd

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.