Döntős a magyar férfi váltó

Éremért korcsolyázhatnak Liu Shaolin Sándorék

Gyergyói Hírlap - - SPORT - ZÁTYI TIBOR

Döntőbe jutott a magyar férfi gyorskorcsolyaváltó a pjongcsangi téli olimpia keddi versenynapján. A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású csapat az elődöntős futamban a dél-koreaiak mögött másodikként ért célba, az amerikaiakat és a japánokat megelőzve. A gyergyói Lőrincz-Sára Tímea 61. lett sífutásban.

Arövidpályás gyorskorcsolyázók váltóversenyében az első két hely ért A döntőt, az érmes futamot – melybe Kína és Kanada jutott még be – csak jövő csütörtökön rendezik. Ugyancsak kedden Liu Shaolin Sándor a negyeddöntőbe jutott a férfi gyorskorcsolya 1000 méteres távjának selejtezőjéből. Öcscse, Liu Shaoang is indult az első futamban, de szabálytalan manőverezés miatt kizárták. A negyeddöntőt, az elődöntőt és a döntőt szombaton tartják.

Tímea elérte, amit lehetett

Lőrincz-Sára Tímea a 61. helyen végzett a női sífutók klasszikus sprintversenyén, azaz az első versenyszámában a pjonghcsangi olimpia keddi versenynapján. A gyergyószentmiklósi sportoló itthoni idő szerint kedden délelőtt 10.45-kor állt rajthoz. Összesen 67 vetélytársával kellett megküzdenie a továbbjutásért. Harmincan kerültek be a negyeddöntőbe, sajnos neki nem jött össze. Az 1,25 km-es távot a kvalifikáció során a svéd Stina Nillson futotta le a leggyorsabban, 3 perc 8.74 másodperc alatt, őt követte a norvég Maiken Caspersen Falla (0.39 másodperc hátránnyal) és a finn Krista Parmakoski (3.56 mph.). Lőrincz-Sára Tímea 40,1 másodperc hátránnyal ért célba, ami a 61. helyre volt elég, így nem jutott tovább. Az első két helyen a döntőben is megmaradt a sorrend, az aranyérem a svéd versenyzőé lett, az ezüstöt a norvég kapta, a bronzot pedig az orosz Julia Belorukova. A férfiaknál norvég siker született, Johannes Klaebo lett az első, aki az olasz Frederico Pellegrino és az orosz Alexander Bolshunov előtt ért célba. A magyar Kónya Ádám a 67. helyen végzett a kvalifikációban, és nem jutott tovább, ahogy a romániai Alin Cioanca sem, aki 47. lett.

A sportiskola büszke rá

„Ebben a mezőnyben a 61. hely az, amit reálisan elérhet egy romániai sífutó. Amilyen körülmények, felkészülési lehetőségek adódnak a romániai versenyzők számára, már önmagában az is nagyszerű eredmény, hogy ott lehet az olimpián. Büszkék vagyunk rá” – mondta a Gyergyói Hírlapnak Jánosi Béla, a Gyergyói ISK igazgatója, Tímea egykori edzője a verseny után.

Lőrincz-Sára Tímea csütörtökön egy másik számban is elindul, itthoni idő szerint 8.30-kor kezdődik számára a 10 km-es szabad stílusú sífutó-verseny. Ezt megelőzően a szerdai versenynapon is szurkolhatunk székely sportolónak. A csíkszeredai Tófalvi Éva második versenyére készül a biatlon 15 km-es egyéni futamában, miután sprintben a hét végén a 81. helyen végzett.

Román pontszerzés női szánkóban

Az osztrák Marcel Hirscher nyerte a férfi alpesi sízők kombinációs számát, melyben a magyar Samsal Dalibor a 32., míg Kékesi Márton a 35. helyen végzett. A magyar zászlóvivő Nagy Konrád a 29. helyen végzett a férfi gyorskorcsolyázók 1500 méteres számában. Megszületett az első román bravúr is, Raluca Strămăturaru a hetedik helyen végzett a női szánkósok között. Legutóbb az 1994-es lillehammeri olimpián volt hasonlóan jó román szereplés, akkor a Ioan Apostol és Livu Cepoi a hatodik helyen végzett a férfi szánkósok páros számában.

A hétfői dobogósok

Sílövészet, női 10 km üldözéses: 1. Laura Dahlmeier (német), 2. Anastasiya Kuzmina (szlovák), 3. Anais Bescond (francia). Férfi 12,5 km-es üldözéses: 1. Martin Fourcade (francia), 2. Sebastian Samuelsson (svéd), 3. Benedict Doll (német). Műkorcsolya, csapat: 1. Kanada, 2. Oroszországi sportolók semleges zászló alatt, 3. Egyesült Államok. Hódeszka: női slopestyle: 1. Jamie Anderson (amerikai), 2. Laurie Blouin (kanadai), 3. Enni Rukajarvi (finn). Síugrás: női normálsánc: 1. Maren Lundby (norvég), 2. Katharina Althaus (német), 3. Sara Takanashi (japán). Gyorskorcsolya: női 1500 méter: 1. Ireen Wust ( holland), 2. Miho Takagi (japán), 3. Marrit Leenstra (holland). Síakrobatika: férfi mogul: 1. Mikael Kingsbury (kanadai), 2. Matt Graham (ausztrál), 3. Daichi Hara (japán).

A keddi dobogósok

Alpesi sí, férfi kombináció: 1. Marcel Hirscher (osztrák), 2. Alexis Punturault (francia), Victor Muffat-Jeandet (francia). Curling, vegyespáros: 1. Kanada, 2. Svájc, 3. Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR). Rövidpályás gyorskorcsolya, női 500 m: 1. Arianna Fontana (olasz), 2. Yara Van Kerkhof ( holland), 3. Kim Boutin (kanadai). Hódeszka, női félcső: 1. Chloe Kim (amerikai), 2. Liu Jia-ju (kínai), 3. Arielle Gold (amerikai). Gyorskorcsolya, férfi 1500 m: 1. Kjeld Nuis (holland), Patrick Roest ( holland), Kim Min Seok (dél-koreai). Sífutás, férfi sprint (klasszikus stílus): 1. Johannes Hoesflot Klaebo (norvég), 2. Federico Pellegrino (olasz), 3. Alexander Bolsunov (OAR). Sífutás, női sprint (klaszszikus stílus): 1. Stina Nilsson (svéd), 2. Maika Caspersen Falla (norvég), 3. Julia Belorukova (OAR). Szánkó, női egyes: 1. Natalie Geisenberger (német), 2. Dajana Eitberger (német), 3. Alex Gough (kanadai).

FOTÓ: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT

Korea, Magyarország, USA, Japán: ez volt az elődöntő sorrendje

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.