Olimpia az NHL-es sztárok nélkül

Gyergyói Hírlap - - SPORT -

Sorrendben harmadik olimpiai aranyérméért küzd majd a kanadai jégkorong-válogatott, noha a ma kezdődő férfi tornán a phjongcshangi csapatból hiányozni fognak az NHL-es világsztárok.

Azonban nemcsak a kanadai, hanem az orosz, a cseh, az amerikai, a finn és a svéd együttest is jelentősen sújtja, hogy nem szerepeltethetik az észak-amerikai profiligában érdekelt hokisaikat. A svájci, a szlovák, a szlovén, a norvég és a német együttest ke- vésbé érinti az NHL-es blokád, míg a házigazda dél-koreaiaknál nincs NHL-es hiányzó. Így aztán szinte mindegyik válogatott az Európában játszókra épít, a rendezők pedig a hazai pontvadászatban edződőkre.

Az NHL 1998 óta volt jelen az olimpiákon és az utolsó két játékokon kanadai siker született. Phjongcshangra viszont nem sikerült megegyezni az észak-amerikai profik szerepeltetéséről, döntően anyagi és biztosítási okok miatt. Azzal, hogy a hat legerősebb csapatot „lefojtották”, minden bizonnyal sokkal kiegyenlítettebb lesz a mezőny, mint korábban, egyetlen gárda sem tud nyomasztó fölénybe kerülni. Igaz, alig lesz jelen világsztár, kivételt jelent például az orosz Pavel Dacjuk és Ilja Kovalcsuk.

Az olimpiai torna lebonyolítása szokatlan, mert a 12 válogatottat úgy sorolták három négyes csoportba, hogy a csoportok végeredménye alapján egy összesített, 12-es tabellát állítanak össze. Az összesített lista első négy helyezettje – a három csoportgyőztes, és a legjobb csoportmásodik – egyből a negyeddöntőbe jut. Az ötödik a 12.-kel, a hatodik a 11.kel, a hetedik a tizedikkel, míg a nyolcadik a kilencedikkel mérkőzik a nyolc közé kerülésért. Íme, a csoportbeosztás. A-csoport: Kanada, Csehország, Svájc és Koreai Köztársaság. B-csoport: Egyesült Államok, Oroszország, Szlovákia és Szlovénia. C-csoport: Svédország, Finnország, Norvégia és Németország.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.